Zdaňovanie výhier – stanovisko Daňového riaditeľstva SR v Ba
Re: Zdaňovanie výhier – stanovisko Daňového riaditeľstva SR v Ba
Edit : Sudiac na zaklade Tvojich prispevkov si myslim, ze si sa tu hadal o niecom o com sa len domnievas. Samozrejme na 100% sa neda povedat kde je pravda, aj napriek tomu si stale myslim, ze spravnejsou cestou by bolo vyhru zdanit ako nezdanit a cakat, ci sa DU ohlasi alebo nie, pretoze je ovela pravdepodobnejsie ze to tak bude na zaklade ohlasovacej povinnosti bank a budes musiet vysvetlovat a obhajovat ako si k prijmu prisiel, co bude len velmi tazke to s DU vyhadat, ci si vyhru mal alebo nemal zdanit.
Naposledy upravil keso26 dňa 23 Nov 2008 15:11, celkovo upravené 1 krát.
-
keso26 - Príspevky: 4853
- Založený: Mar 2007
- Poďakoval/li: 58 krát/90 krát
mne stale nejde do hlavy ten tipos. Ak je to v tipose oslobodene od dane a v inych herniach nie (konkretne tych, co maju sidlo na Malte) nie je to proti nejakym smerniciam EU? Ved to je nekala sutaz a zvyhodnovanie jedneho podnikatelskeho subjektu na ukor druheho a nerovnake podmienky v ramci Europskej unie
-
Sunwu - Príspevky: 860
- Založený: Mar 2007
- Poďakoval/li: 7 krát/13 krát
No niektore prispevky zacinaju maju dost osobny charakter a mozno by bolo dobre, keby to moderator aj precistil .. Na take vyjadrenia oboch stran by som odporucal skor PM
PS: potom premazat kludne aj toto
PS: potom premazat kludne aj toto
-
dzejkej - Príspevky: 6539
- Založený: Nov 2008
- Poďakoval/li: 169 krát/302 krát
keso26 napísal:omg rastik, pekneho somarika si tu zo seba spravil, gratulujem. Podla Tvojich dalsich prispevkov je jasne, ze si sa tu do krvi hadal o niecom o com nemas ani paru a som velmi rad, ze som viac nereagoval na Tvoje posty. Fakt smiesne co tu prezentujes. Za normalnych okolnosti by som sa na tento svoj prispevok vykaslal a nechal to tak, ale Tvoje predchadzajuce vyjadrenia tapajuce v tme kde si sa sam zamotal do vlastnych somarin + rozne hesla a Tvoju sutaz, omg - co si si tym potreboval dokazat ? Ani sa mi uz nechce citovat dalsich xyz kravin co si tu popisal, nema vyznam na Teba viac reagovat pokial si budes ako baran z rodu tvrdohlavych v pubertalnom veku (pochybujem ze by dospely clovek mal problem porozumiet argumentom ktore tu boli spomenute) stale mliet dookola to iste.
to mi povie clovek pre ktoreho je danovy doklad len blok z registracky (co nepriamo dokazuje ze o podnikani, uctovnictve a ekonomike ma len hmliste predstavy a uz vobec to nerobi, tak ako ja). ty si tu pisal do neba zavadzajuce kraviny a mne nieco hovoris? sa zobud. nechcel som to pisat ale kedze si ma oznacil za somarika tak mi to neda - za realneho socializmu sa vraj hovorilo (neviem, nezazil som osobne, socializmus "padol" ked som mal 8 rokov, takze to viem len z pocutia) ze iniaciativny blbec je vraj horsi ako triedny nepriatel. obavam sa ze je to nadcasove
ked uz sa do mna navazas bud konkretny do coho som sa zamotal? co som napisal nepravdive? jediny kto tu dal realny argument ktory vyvracia logiku mojich prispevkov je tomm, a to ze paragraf 10 nepocita zo stratami. ja tebe mozem menovat a citovat kraviny ktorymi si tu klamal ludi.
- rastik
- Založený: Apr 2008
- Poďakoval/li: 5 krát/8 krát
Sunwu napísal:mne stale nejde do hlavy ten tipos. Ak je to v tipose oslobodene od dane a v inych herniach nie (konkretne tych, co maju sidlo na Malte) nie je to proti nejakym smerniciam EU? Ved to je nekala sutaz a zvyhodnovanie jedneho podnikatelskeho subjektu na ukor druheho a nerovnake podmienky v ramci Europskej unie
co myslis preco sa sarkozy s merkelovou navazaju do "danovych rajov" (vratane slovenska LOL)? pretoze okrem kesa, kazdy logicky zmyslajuci clovek hlada legalne moznosti ako dane neplatit, a nie ako platit.
- rastik
Sunwu napísal:mne stale nejde do hlavy ten tipos. Ak je to v tipose oslobodene od dane a v inych herniach nie (konkretne tych, co maju sidlo na Malte) nie je to proti nejakym smerniciam EU? Ved to je nekala sutaz a zvyhodnovanie jedneho podnikatelskeho subjektu na ukor druheho a nerovnake podmienky v ramci Europskej unie
tipos funguje na zaklade povolenia podla zakona o loteriach a tam je vynimka ze ked vyhras u niekoho kto ma toto povolenie tak vyhry do 300.000Sk sa nezdanuju - predpokladam ze to ma stat poriesene nejakym pekne mastnym poplatkom za toto povolenie. Z toho co vyhras nad sumu 300k normalne platis dan.
este som nasiel v nejakej vyhlaske toto:
Výhry a ceny, ktoré sú príjmami podľa § 10 zákona o daniach z príjmov, ktoré sa zahŕňajú do základu dane podľa § 5 zákona o daniach z príjmov
Do základu dane sa podľa § 5 zákona o daniach z príjmov zahŕňajú ceny a výhry, ktoré nie sú oslobodené od dane a ceny a výhry, pre ktoré nie je ustanovené, že sa z nich vyberá daň osobitnou sadzbou dane podľa § 36 zákona o daniach z príjmov. Daňovú povinnosť z uvedených príjmov je daňovník povinný vysporiadať osobne prostredníctvom podaného daňového priznania k dani z príjmov fyzických osôb.
Do základu dane sa zahŕňajú najmä nasledovné ceny a výhry zaraďované medzi príjmy podľa § 10 zákona o daniach z príjmov, pričom spravidla ide o ceny a výhry plynúce zo zdrojov v zahraničí:
- výhry v lotériách, stávkach a iných podobných hrách plynúce zo zdrojov v zahraničí (príjmy podľa § 10 ods. 1 písm. j/ zákona o daniach z príjmov)
Z pohladu danoveho zakona je dost otazne napriklad ak tipujes 30 rokov madarsku loteriu a vyhras 100milionov ci si mozes odratat sumu co si zaplatil na vsetky tikety, alebo len sumu ktoru si zaplatil za tikety v roku v ktorom si vyhral alebo len cenu toho jedneho vyherneho tiketu. Myslim ze obhajitelna by mohla byt ta druha moznost i ked si nie som isty. Tak isto ako v pokri. Zrejme je rozdiel aj v tom ci ide o tvoje zamestnanie alebo zabavu. V amerike to maju poriesene a profesionalni hraci si davaju do nakladov aj cestovne vydavky a buyiny do vsetkych turnajov. Neprofesionali myslim moze odratat len startovne do konkretneho turnaja ktory vyhrali. U nas pochybujem ze by vobec danovy urad vedel kde je sever a asi by bol dost problem dospiet k nejakemu jednoznacnemu a rozumnemu vysledku.
-
yegon - Príspevky: 8010
- Založený: Júl 2007
- Poďakoval/li: 18 krát/900 krát
rastik napísal:co myslis preco sa sarkozy s merkelovou navazaju do "danovych rajov" (vratane slovenska LOL)? pretoze okrem kesa, kazdy logicky zmyslajuci clovek hlada legalne moznosti ako dane neplatit, a nie ako platit.
nevidim suvislost, jedna vec je legalne neplatit dan, druha vec je strcit hlavu do piesku s prevsedcenim ze ziadnu dan platit netreba a tretia vec je vediet ze platit treba ale dufat ze sa na teba nepride
este som tu nevidel konstruktivny prispevok ako legalne nezaplatit dan
mna osobne sa to velmi netyka lebo ja cashoutovat neplanujem a ked to bude pre mna aktualne tak mam predstavu ako to legalne vyriesit ale tieto cesty su efektivne ked potrebujes dostat na slovensko radovo miliony korun a tam este s pokrom velmi dlho (ak vobec niekedy) nebudem
-
yegon napísal:Výhry a ceny, ktoré sú príjmami podľa § 10 zákona o daniach z príjmov, ktoré sa zahŕňajú do základu dane podľa § 5 zákona o daniach z príjmov
Do základu dane sa podľa § 5 zákona o daniach z príjmov zahŕňajú ceny a výhry, ktoré nie sú oslobodené od dane a ceny a výhry, pre ktoré nie je ustanovené, že sa z nich vyberá daň osobitnou sadzbou dane podľa § 36 zákona o daniach z príjmov. Daňovú povinnosť z uvedených príjmov je daňovník povinný vysporiadať osobne prostredníctvom podaného daňového priznania k dani z príjmov fyzických osôb.
Do základu dane sa zahŕňajú najmä nasledovné ceny a výhry zaraďované medzi príjmy podľa § 10 zákona o daniach z príjmov, pričom spravidla ide o ceny a výhry plynúce zo zdrojov v zahraničí:
- výhry v lotériách, stávkach a iných podobných hrách plynúce zo zdrojov v zahraničí (príjmy podľa § 10 ods. 1 písm. j/ zákona o daniach z príjmov)
vidim ze sa budem musiet porozpravat s ekonomkou, ta mi veru tuto vyhlasku nespominala. mozes mi dat pls cislo tej vyhlasky? dik
- rastik
-
fuj, ako som si vydychol
- rastik
Kto je prítomný
Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.