ako sa branit 3-bettingu z blindov
Počet príspevkov: 9 • Stránka 1 z 1
ako sa branit 3-bettingu z blindov
mal som v hlave zakorenenu predstavu ze ked otvaram siroku range na buttone tak mi blindy mozu robit zle tym ze ma stale budu 3betovat a ja budem musiet neustale foldovat. Mal som pocit ze tym moja hra na buttone straca ziskovost a mal by som s tym nieco robit - napriklad otvarat menej ruk, 4bet bluffovat a podobne
dnes som sa nad tym zamyslel trosku hlbsie a dospel som k zaveru ze ked otvaram na buttone tak mi blindy nemozu nijako zvlast zneprijemnit zivot a nemusim sa teda tymto problemom zaoberat a vymyslat rozne metody ako s nim vypiect
1. ak ma blind dorovna tak v priemere bude mat lepsiu ruku ako ja, nema vsak poziciu takze vyhram dost potov kedy netrafi nikto a tych je vacsina cize dlhodobo by tato strategia mala byt ziskova aj ak by moja range na buttone bola naozaj siroka. Kedze vacsina hracov sa na buttone pohybuje niekde v rozmedzi 30-40% tak sa nie je treba obavat tohto scenara - vdaka iniciative a pozicii a za predpokladu ze nerobime zavazne chyby po flope je imo ziskove hrat do 50% ruk na buttone
2. ak ma blind casto raisuje tak moze moje otvaranie na buttone urobit stratovym ak ma prinuti foldnut tak casto ze mi straty z foldov nepokryju uspesne ukradnute blindy. Vypocet ako casto musia blindy 3betovat aby pre mna open nebol ziskovy je jednoduchy
(1-x) * 1,5BB - x * 3BB = 0 je neutralny stav ked x je percento kolkokrat blindy 3betnu
1,5BB = x * 4,5BB teda x = 0,33
cize musia foldnut menej 0,66 alebo 66%
kedze blindy su 2 tak kazdy z nich musi foldovat menej bez odmocnina z 0,66 co je 0,82
a ked folduju menej nez 0,82 tak musia kazdy 3betovat castejsie nez 18% aby pre nas steal nebol ziskovy
neviem ako vy ale s takou situaciou som sa nikdy nestretol a ak by som mal po lavej ruke dvoch ludi ktori 3betuju 18% velmi rychlo by som si nasiel lepsi stol
3. situacie so silnymi handami by sa v pripade ze super 3betuje len for value navzajom vyrovnali, ked vsak super 3betuje light tak my sa casto s nasimi value rukami dostaneme do situacie kedy on foldne a v pote je navyse jeho 3bet. Oproti tomu ked ma value ruku on tak v pote je len nas opening raise - cize zase je situacia vyhodna pre nas
takze ked sa nad tym celym zamyslim super v blindoch nam nemoze robit az tak zle ako som si myslel a nemusim sa teda takymito vecami vazne zatazovat (aspon zatial na nizsich limitoch)
druha vec je ze ani ja nemozem dlhodobo ublizit superom ked som v blindoch takze sa neplanujem pustat do sialeneho 3betovania OOP
ak vas k tomu nieco napadne dajte vediet
dnes som sa nad tym zamyslel trosku hlbsie a dospel som k zaveru ze ked otvaram na buttone tak mi blindy nemozu nijako zvlast zneprijemnit zivot a nemusim sa teda tymto problemom zaoberat a vymyslat rozne metody ako s nim vypiect
1. ak ma blind dorovna tak v priemere bude mat lepsiu ruku ako ja, nema vsak poziciu takze vyhram dost potov kedy netrafi nikto a tych je vacsina cize dlhodobo by tato strategia mala byt ziskova aj ak by moja range na buttone bola naozaj siroka. Kedze vacsina hracov sa na buttone pohybuje niekde v rozmedzi 30-40% tak sa nie je treba obavat tohto scenara - vdaka iniciative a pozicii a za predpokladu ze nerobime zavazne chyby po flope je imo ziskove hrat do 50% ruk na buttone
2. ak ma blind casto raisuje tak moze moje otvaranie na buttone urobit stratovym ak ma prinuti foldnut tak casto ze mi straty z foldov nepokryju uspesne ukradnute blindy. Vypocet ako casto musia blindy 3betovat aby pre mna open nebol ziskovy je jednoduchy
(1-x) * 1,5BB - x * 3BB = 0 je neutralny stav ked x je percento kolkokrat blindy 3betnu
1,5BB = x * 4,5BB teda x = 0,33
cize musia foldnut menej 0,66 alebo 66%
kedze blindy su 2 tak kazdy z nich musi foldovat menej bez odmocnina z 0,66 co je 0,82
a ked folduju menej nez 0,82 tak musia kazdy 3betovat castejsie nez 18% aby pre nas steal nebol ziskovy
neviem ako vy ale s takou situaciou som sa nikdy nestretol a ak by som mal po lavej ruke dvoch ludi ktori 3betuju 18% velmi rychlo by som si nasiel lepsi stol
3. situacie so silnymi handami by sa v pripade ze super 3betuje len for value navzajom vyrovnali, ked vsak super 3betuje light tak my sa casto s nasimi value rukami dostaneme do situacie kedy on foldne a v pote je navyse jeho 3bet. Oproti tomu ked ma value ruku on tak v pote je len nas opening raise - cize zase je situacia vyhodna pre nas
takze ked sa nad tym celym zamyslim super v blindoch nam nemoze robit az tak zle ako som si myslel a nemusim sa teda takymito vecami vazne zatazovat (aspon zatial na nizsich limitoch)
druha vec je ze ani ja nemozem dlhodobo ublizit superom ked som v blindoch takze sa neplanujem pustat do sialeneho 3betovania OOP
ak vas k tomu nieco napadne dajte vediet
-
yegon - Príspevky: 8010
- Založený: Júl 2007
- Poďakoval/li: 18 krát/900 krát
Re: ako sa branit 3-bettingu z blindov
Pekná práca Yegonescu, len ma tak napadá, že stôl s borcom s 3b 18% po ľavici by som nikdy neopustil
-
TuKE - Príspevky: 3548
- Poďakoval/li: 13 krát/58 krát
no ono to je myslim este tak ze ked mi niekto moc aktivne kradne blindy z buttonu, tak ho parkrat 3betnem light (a niekedy to neni moc light) a hned sa ukludni.
- rastik
- Založený: Apr 2008
- Poďakoval/li: 5 krát/8 krát
nemam to sice podlozene statisticky, ale moje pocity v ramci tejto situacii su nasledovne:
1. moj opening range na buttone je silne zavisly od hracov, ktorych mam v blindoch. Samozrejme neotvaram vela ruk, ked mam v blindoch aspon jedneho hraca, ktory ma nizky fold to steal (t.j. < 70%) a uz vobec nie, ked je ten hrac calling station. dava zmysel. co som si vsak vsimol je, ze vacsina regularov na nl100 ma velmi vysoky fold to steal % a to az tak velmi, ze sa dostavam do pozicie, kedy je +EV openraisovat kazdu ruku.
2. superov, ktori 3betuju light OOP nie je medzi regularmi vela. V pripade, ze mi sedi na blindoch regular s vysokym 3bet%, zuzujem svoj opening range na buttone.
3. mozno najzaujimavejsi postreh je, ze mnohi regulari si uvedomuju, ze na 3bet obvykle nie je profitable call, preto skor funguju v raise/fold mode. uspesnost 3betu z blindov je preto dostatocne vysoka sama o sebe, nehovorim ani o implied odds plynuce z loose imageu a tym padom vacsou sancou, ze ti niekto preplati premiovu ruku. cize 3betting light OOP mi prijde ako +EV move, ked na buttone otvara TAG regular, ktorych je dost.
yegon, zaujimalo by ma, ako zmyslas o situacii, v ktorej ta OOP 3betuje regular, ktory ma relativne vysoky 3bet% (povedzme 7%+) a ty nemas premiovu ruku (ale povedzme, ze si otvaral s J8s alebo niecim podobnym). ty mas pocit, ze ta super 3betuje light...co s tym? 4bet light? alebo call a raisovat/floatovat jeho cbet na priaznivom boarde? a ked uz sme pri tom, co je to priaznivy board v 3betnutom pote s regularom, ktory 3betuje light?
1. moj opening range na buttone je silne zavisly od hracov, ktorych mam v blindoch. Samozrejme neotvaram vela ruk, ked mam v blindoch aspon jedneho hraca, ktory ma nizky fold to steal (t.j. < 70%) a uz vobec nie, ked je ten hrac calling station. dava zmysel. co som si vsak vsimol je, ze vacsina regularov na nl100 ma velmi vysoky fold to steal % a to az tak velmi, ze sa dostavam do pozicie, kedy je +EV openraisovat kazdu ruku.
2. superov, ktori 3betuju light OOP nie je medzi regularmi vela. V pripade, ze mi sedi na blindoch regular s vysokym 3bet%, zuzujem svoj opening range na buttone.
3. mozno najzaujimavejsi postreh je, ze mnohi regulari si uvedomuju, ze na 3bet obvykle nie je profitable call, preto skor funguju v raise/fold mode. uspesnost 3betu z blindov je preto dostatocne vysoka sama o sebe, nehovorim ani o implied odds plynuce z loose imageu a tym padom vacsou sancou, ze ti niekto preplati premiovu ruku. cize 3betting light OOP mi prijde ako +EV move, ked na buttone otvara TAG regular, ktorych je dost.
yegon, zaujimalo by ma, ako zmyslas o situacii, v ktorej ta OOP 3betuje regular, ktory ma relativne vysoky 3bet% (povedzme 7%+) a ty nemas premiovu ruku (ale povedzme, ze si otvaral s J8s alebo niecim podobnym). ty mas pocit, ze ta super 3betuje light...co s tym? 4bet light? alebo call a raisovat/floatovat jeho cbet na priaznivom boarde? a ked uz sme pri tom, co je to priaznivy board v 3betnutom pote s regularom, ktory 3betuje light?
- Mayday
- Založený: Jan 2009
- Poďakoval/li: 31 krát/24 krát
Mayday napísal:co je to priaznivy board v 3betnutom pote s regularom, ktory 3betuje light?
Pri regovi mi príde 3bet 6-8% ešte stále v norme. Osobne 3betujem okolo 6% a to 3betujem viacmenej tight range.
Pri 3b 6-8% mu ešte stále dávam kredit na niečo ako AJo+/88+ a teda tam by som sa veľmi s J8 nebláznil.
Pokiaľ je to reg, ktorý má 3bet cez 12%+, tak tam sa už celkom happy stacknem s TPAK na drawy turne.
Inak toto dosť záleží od súpera a od toho ako veľmi na mňa tlačí a akú máme spolu históriu. Ak tlačí príliš a viem, že vie, že som viacmenej tight spieler, tak ak pushne na turne, tak mu zväčša už dám kredit a poviem si, že bude lepší ako moje 79s s trafeným TP, pretože na NL100 sa regovia nezvyknú blázniť s airom cez dve streets.
-
moj openraise na btn je skoro vzdy so sirokou range akurat upravujem jej zlozenie, proti hracom ktori folduju vela blindov hram ruky typu 64s,78o - teda handy ktore na svoju ziskovost porebuju byt schopne cbetom vyfoldovat lepsie handy supera na flope a na druhej strane s nimi mozem flopnut skrytu silnu ruku ktorou stacknem silnejsiu range takehoto typu supera.
Proti calling stations sice tiez hram tieto ruky i ked nie v takom meradle ale skor sa sustredim na Q7+,Ax z ktorych mozem tahat value ak trafim TP pricom viem ze oni mi doplatia s horsim. Proti tymto hracom sa nemusim snazit trafit skrytu ruku.
7% je dost malo aspon teda v porovnani s tym s cim sa stretavam. Pravdu povediac nic zasadne s tym nerobim akurat ze si callnem ruky ako TT,99,AQ,KQ a hram ich po flope v pozicii, ak ma niekto reraisuje 15+% z blindov tak to uz by som zacal riesit. Bluff4bet skoro nepouzivam, myslim ze tento mesiac som to zahral raz. Zistil som totiz ze to nie je potrebne na to aby som dostal action na svoje 4bety - ludia totiz od regulara automaticky ocakavaju 4bet light v urcitych situaciach - mne sa osvedcilo mat v tychto situaciach AK/JJ+ a usmievat sa ked ma super 5bet pushne s KQ
v poslednej dobe som zacal hrat ovela viac ruk nez predtym (cca 25/20) 3betujem len okolo 4,5%, z blindov skoro vobec ne3betujem light a proti light 3betom sa branim uplne straightforward
- zmena stola
- call so sirsou range v pozicii
- 4bet for value so sirsou range TT+/AQ+
- mikroskopicke zuzenie range na CO/BTN
asi najdolezitejsie je ten call pf v pozicii, ked ma super siroku range tak je totiz menej pravdepodobne ze trafi iste poty a ak ma clovek outy tak moze bluffraisovat flop alebo floatovat. Napriklad s KQ na 99T flope alebo s OESD pripadne FD je mozne raisnut cbet a bude to +EV lebo super bude musiet svoju slabu range casto foldnut
proti hracovi s 3betom 7% by som J8s foldol pf
-
na balugabay je o tomto dobry clanok.
-
buschle - Príspevky: 3094
- Založený: Jún 2007
- Poďakoval/li: 47 krát/133 krát
yegon napísal:proti light 3betom sa branim uplne straightforward
- zmena stola
Toto sa mi vôbec nepáči a keďže ty hráš poker pre zdokonalovanie a nie peniaze, tak by si imo mal bojovať s týmto a nie zbabelo utekať
-
sucastou vedomosti o hre pokru je tableselection preco si nenajst stol kde ho budes mat po pravej ruke a nezacat exploitovat jeho light 3betting range
uznavam ze hrat proti hracovi ktory je po tvojej lavej ruke moze byt plus EV v situacii ked ty si BTN/CO a on je v blindoch ale to su 2 handy na orbit a v ostatnych 4 handach sa budes mat problem dostat do hry s fishkou kvoli ktorej sedis za stolom a to je problem. Ten hrac nemusi byt +EV proti tebe ked je v blindoch ale urcite bude +EV celkovo vdaka pozicii vo vacsine hranych ruk
uznavam ze hrat proti hracovi ktory je po tvojej lavej ruke moze byt plus EV v situacii ked ty si BTN/CO a on je v blindoch ale to su 2 handy na orbit a v ostatnych 4 handach sa budes mat problem dostat do hry s fishkou kvoli ktorej sedis za stolom a to je problem. Ten hrac nemusi byt +EV proti tebe ked je v blindoch ale urcite bude +EV celkovo vdaka pozicii vo vacsine hranych ruk
-
Počet príspevkov: 9 • Stránka 1 z 1
Naspäť na Cash games - Texas Holdem
Kto je prítomný
Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 3 hostí.