Na začiatok som si vybral článok, na ktorým som narazil dneska a myslím, že stojí za tých pár minút námahy s prekladaním.
STU UNGAR
V decembri min. roku uplynulo 10 rokov od smrti Stu Ungara, ktorý bol považovaný za najväčšieho pokrového hráča aký kedy žil ( ak aj nebol najlepším pokrovým hráčom, určite bol najväčším gin rummy hráčom ) (gin rummy – kartová hra )
Hoci žil extrémne problematický život jeho talent vo všetkých kartových hrách bol skutočne udivujúci a niektoré historky z jeho hry sú už legendárne. Počnúc faktom, že z 30tich USD 10. 000 buy in no limit hold´em turnajov, ktorých sa zúčastnil vyhral desať, vrátane troch WSOP main eventov ( 2 z nich v rade za sebou ) a končiac USD 30.000 víťazným river callom len s “ten high“. Jeho priam telepatické schopnosti ho skutočne odlišovali od hráčov okolo neho.
Napriek svojim silným stránkam jeho život mal vážne trhliny. Bol notorický gambler a drogovo zavislý, ktorý “spálil” milióny na dostihy a drogových dealerov. A hoci počas svojej kariéry zarobil 30 miliónov USD na kartových stoloch, zomrel zlomený ( na mizine ) a sám v lacnom hoteli vo Vegas.
Ungar je asi najlepším možným príkladom problémov, ktoré určujú najlepších hráčov. Ungar bol asi najtalentovanejším hráčom keď bol pri stole, ale keď hovoríme o faktoroch, potrebných, aby ste boli úspešný mimo nich, ako sú money management, steam control (kontrola pary), discipína, bol to hrozný hráč. Ak porovnáme Ungara s hráčom ako “už zosnulý” veľký Chip Reese, ktorý hoci nemal take výsledky počas svojej kariéry ( hlavne kôli tomu, že sa nezúčastňoval toľkých veľkých turnajov a zameraním sa na cash games ) zarobil a udržal si milióny dolárov len tým, že bol schopný zostať vyrovnaný a pokojný vo všetkých časoch.
Kto je lepším hráčom z týchto dvoch? Ten ktorý v podstate dokáže vidieť tvoje karty počas hry ale na druhej strane minúť milióny keď je v tilte resp. kôli svojim zlozvykom? Alebo je lepší ten kto ťa pomaly zomelie, nikdy netiltujúci, vždy podľa pravidiel hrajúci hráč, ktorý pomaly zárába milióny od každého, kto si s ním sadne za stôl. Podľa mňa Chip Reese, protože hoci Ungar bol najlepším v hre, nebol ani náhodou blízko k tomu, aby sa stal najlepším pokrovým hráčom – pretože to si vyžaduje ďaleko viac ako schopnosti pri stole.
No napriek všetkým svojim nedostatkom, Ungar bol jednou z naozajstných veľkých osobností hry zvanej poker. Jeho štedrosť a srdce boli legendárne a jeho smrť bola veľká strata. Aby sme dali do obrazu jeho charakter rozlúčim sa s vami príhodou od Doyla Brunsona. Ako išli spolu po ulici prišiel k nim muž a požiadal Ungara, aby mu požičal nejaké peniaze. Ungar okamžite vytiahol 100 dolárov a dal ich mužovi. Pokračujúc v ceste sa Brunson spýtal Ungara z kadiaľ pozna toho chlapa. Ungar mu odpovedal: “ Poznám?” Keby som ho poznal, dal by som mu 200.