(konecne:) ) Odrazili sme sa od dna...
Re: (zase raz :) ) Na zaciatku “micro” cesty
Po tyzdennom vylete, dni otvorenych dveri v pivovare, chate som si sadol trosku aj ku pokru. A mal som chut si kusok zaanalyzovat. Bude to asi trosku vyhnane do extremov, ale jeden z dovodov, preco som sa do toho pustil je, aby som si lepsie dokazal predstavit superov range, od toho sa odvijajucu vysku c-bet a pod...
Situacia je nasledovna:
Matiapag (dufam, ze mozem vo svojich experimentoch pozuivat tvoj nickname )postuje do fora nasledujucu ruku (villain tusim 21/6):
Preflop: Hero is MP2 with A , J
Hero raises to $0,20, 2 folds, BU calls $0,20, 2 folds.
Flop: ($0,47) A , K , 3 (2 players)
Hero bets $0,3, BU calls $0,30.
Ja sa mu snazim poradit a jedna z veci, ktore som napisal boli, ze mal betovat na flope viac (aspon 0.35) a on sa pyta "preco"=> hladam odpoved:
Villainovi som priradil nasledujucu calling range: .
Villain teda calluje s 14.8% PF a flop calluje s 9.8 % => pokracuje dalej s 64% svojej PF range => Ak by sme mali "total air" a chceme dat iba "dolu" dany pot, tak pri c-bet 0.26 bude nas c-bet v longrun, okamzite ziskovy (snad som tu nespravil nejaku vyraznu chybu pri vypoctoch-ale v podstate to tu nie je az take dolezite). V nasom konkretnom pripade vsak super calluje aj s horsim a teda nas c-bet je z vacsej casti "for value" (sme pozadu iba asi v 28% jeho rangu s danou rukou na danom flope)
OTAZKA 1:
Da sa, resp. ma zmysel, vypocitat opimalnu vysku c-betu (hram sa s vazenym aritmetickym priemerom, beriem do uvahy ake % turn kariet pomoze jeho range, do akej miery (v %) a pod...)?
(Popripade spravit to pre oba konce jeho range (najsilnejsi a najslabsi) a mat predstavu v akom rozsahu sa s c-betom pohybovat)...
OTAZKA 2:
Koho pri citani textu vyssie napadlo, pri najlepsom, ze radsej by som si mal ist uz lahnut ?
Situacia je nasledovna:
Matiapag (dufam, ze mozem vo svojich experimentoch pozuivat tvoj nickname )postuje do fora nasledujucu ruku (villain tusim 21/6):
Preflop: Hero is MP2 with A , J
Hero raises to $0,20, 2 folds, BU calls $0,20, 2 folds.
Flop: ($0,47) A , K , 3 (2 players)
Hero bets $0,3, BU calls $0,30.
Ja sa mu snazim poradit a jedna z veci, ktore som napisal boli, ze mal betovat na flope viac (aspon 0.35) a on sa pyta "preco"=> hladam odpoved:
Villainovi som priradil nasledujucu calling range: .
Villain teda calluje s 14.8% PF a flop calluje s 9.8 % => pokracuje dalej s 64% svojej PF range => Ak by sme mali "total air" a chceme dat iba "dolu" dany pot, tak pri c-bet 0.26 bude nas c-bet v longrun, okamzite ziskovy (snad som tu nespravil nejaku vyraznu chybu pri vypoctoch-ale v podstate to tu nie je az take dolezite). V nasom konkretnom pripade vsak super calluje aj s horsim a teda nas c-bet je z vacsej casti "for value" (sme pozadu iba asi v 28% jeho rangu s danou rukou na danom flope)
OTAZKA 1:
Da sa, resp. ma zmysel, vypocitat opimalnu vysku c-betu (hram sa s vazenym aritmetickym priemerom, beriem do uvahy ake % turn kariet pomoze jeho range, do akej miery (v %) a pod...)?
(Popripade spravit to pre oba konce jeho range (najsilnejsi a najslabsi) a mat predstavu v akom rozsahu sa s c-betom pohybovat)...
OTAZKA 2:
Koho pri citani textu vyssie napadlo, pri najlepsom, ze radsej by som si mal ist uz lahnut ?
-
Mathejs - Príspevky: 251
- Založený: Júl 2010
- Poďakoval/li: 27 krát/5 krát
wow, no zaujimava analiza Je to velmi pekne rozanalizovane, troska problemom sa ale stava, ze toto nikto nikdy nedokaze vypocitat pocas hrania. Zostavit si nejake tabulky by si dalo, podla ktorych vies, kolko musis betnut, aby to bolo ziskove na zaklade tvojej ruky a superovych stats, ale tam castokrat treba brat do uvahy take veci ako je 3bet PF (ty si dal villainovi 6% PFR, ale mozno polovicu z toho iba dorovna, ak niekto otvoril pred nim) a taktiez na flope si mu dal range, ktory moze byt ovela sirsi (v zavislosti od jeho skillu a od foldtocbet ma na tom flope moze dorovnat s any PP podla mna, okrem monsters pravdaze). V kazdom pripade su to ale super vypocty, a ak zostavis raz nejaku tabulku, tak daj vediet
-
matiapag - Príspevky: 2450
- Založený: Aug 2009
- Poďakoval/li: 170 krát/132 krát
Dakto sa vratil zo skoly a hned za PC?
Podobna analyza ti sluzi na to, aby si sa v pripade, ak sa v podobnom spote ocitnes znova, vedel lepsie orientovat. Skratka dostanes do "do oka".
ROzanalyzujem vsetky mozne kombinacie ktore mozu v pokri nastat a iba nahodis situaciu a ti povie co mas spravit presne a potom pomocou if - then prikazov naprogramujem bota, ktory mi bude vyhravat high stackes cash games
Mojim cielom bolo uvedomit si preco robim to, co robim (ak veciam rozumies, dokazes sa pri odstranovani chyb naozaj zamerat na ZDROJ (extremny priklad - callnem 3 bet nita s 27o a na 273r borde callnem jeho show a potom placem a pod)
KOmplexnost problemu neumoznuje detailnu analyzu, ale takato forma "active learning" ti umozuje naberat rychlejsie skusenosti.
V podstate zanedbavas vela premennych, ale na pochopenie to staci (som nenavidel na fyzike na strednej, ked sme pocitali napr. kam dopadne lopta ked ju vyhodis a zanedbali sme pomaly aj tu loptu )
matiapag napísal:...troska problemom sa ale stava, ze toto nikto nikdy nedokaze vypocitat pocas hrania...
Podobna analyza ti sluzi na to, aby si sa v pripade, ak sa v podobnom spote ocitnes znova, vedel lepsie orientovat. Skratka dostanes do "do oka".
matiapag napísal:a ak zostavis raz nejaku tabulku, tak daj vediet
ROzanalyzujem vsetky mozne kombinacie ktore mozu v pokri nastat a iba nahodis situaciu a ti povie co mas spravit presne a potom pomocou if - then prikazov naprogramujem bota, ktory mi bude vyhravat high stackes cash games
Mojim cielom bolo uvedomit si preco robim to, co robim (ak veciam rozumies, dokazes sa pri odstranovani chyb naozaj zamerat na ZDROJ (extremny priklad - callnem 3 bet nita s 27o a na 273r borde callnem jeho show a potom placem a pod)
KOmplexnost problemu neumoznuje detailnu analyzu, ale takato forma "active learning" ti umozuje naberat rychlejsie skusenosti.
V podstate zanedbavas vela premennych, ale na pochopenie to staci (som nenavidel na fyzike na strednej, ked sme pocitali napr. kam dopadne lopta ked ju vyhodis a zanedbali sme pomaly aj tu loptu )
-
Snazil som sa rozumne okresat mysienkove pochody a teraz mi to, co som pisal, pripada ako - chce to byt pekne, ale nic som tym nepovedal... => asi skusim politicku karieru
Nie, no ak sa niekomu nieco nepozdava, tak nech sa tu kludne do mna obuva, ja sa rad obhajim ...
Nie, no ak sa niekomu nieco nepozdava, tak nech sa tu kludne do mna obuva, ja sa rad obhajim ...
-
V tom Tvojom vyssie uvedenom pokerstove range si daj pozor, aby si zo suited kariet callujucich s FD oznacil iba tie, ktore maju naozaj FD (spades) a zo suited Ax, Kx kariet odznacil tie, ktore nemoze mat na ruke (Asxs a Kdxd). Len tak na okraj.
Co sa tyka cbetov, tak nejak matematicky pri cbetovani nerozmyslam. Skor sa pri rozhodovani zameriavam na veci ako:
1) Aka je sila mojho range vzhladom na board.
2) Aky je jeho range vzhladom na board.
3) Je mozne pri danom superovi mat exploitovatelny sizing?
4) Ake su jeho reakcie na cbetovanie? Folduje vela? Nefloatuje, ale vela raisuje cbety?
5) Nasa dynamika a dalsie faktory.
Odpoved na otazku 1: Nema to zmysel, pretoze na to nemas pocas hry cas. Treba si vediet na zaklade skusenosti a na zaklade uvah mimo session zodpovedat v hlave otazky a betovat podla toho. Casom sa dostanes do stadia, kedy budes vediet vybrat vhodny sizing bez rozmyslania.
Na priklade, ktory si uviedol by som sa riadil tym, ze super nie je dobry a mozeme hrat exploitovatelne na cbetoval by som so silnou rukou tak $0.40 a s airom dajme tomu $0.25, pricom je snaha naozaj vyfoldovat lepsie high-karty a PP. Proti dobremu superovi by som betoval rovnaky sizing a dajme tomu nieco ako $0.33.
Co sa tyka cbetov, tak nejak matematicky pri cbetovani nerozmyslam. Skor sa pri rozhodovani zameriavam na veci ako:
4) Ake su jeho reakcie na cbetovanie? Folduje vela? Nefloatuje, ale vela raisuje cbety?
Odpoved na otazku 1: Nema to zmysel, pretoze na to nemas pocas hry cas. Treba si vediet na zaklade skusenosti a na zaklade uvah mimo session zodpovedat v hlave otazky a betovat podla toho. Casom sa dostanes do stadia, kedy budes vediet vybrat vhodny sizing bez rozmyslania.
Na priklade, ktory si uviedol by som sa riadil tym, ze super nie je dobry a mozeme hrat exploitovatelne na cbetoval by som so silnou rukou tak $0.40 a s airom dajme tomu $0.25, pricom je snaha naozaj vyfoldovat lepsie high-karty a PP. Proti dobremu superovi by som betoval rovnaky sizing a dajme tomu nieco ako $0.33.
-
dzejkej - Príspevky: 6539
- Založený: Nov 2008
- Poďakoval/li: 169 krát/302 krát
Taktiez nejake velke tabulky nie su vhodne straveny cas, lebo tych faktorov je naozaj vela a niekedy si v situacii, kedy super callne cbet velmi wide, ale folduje na 2barrel alebo pripadne 3barrel majoritu zo svojej range a tomu chces prisposobit sizing. Tiez mozes mat ruky na danych boardoch s dobrym 2barrelovacim potencialom (backdoor draws napr.) alebo pre samotnu texturu existuje velmi vela scarekariet na neskorsich streetoch a teda mas v tych pripadoch moznost vyuzit podstatne ziskovejsie linie ako nastavit vysku cbetu, aby bol okamzite ziskovy.
EDIT:
Napr. ak mas KhQh na Jh9s6c, tak si v situacii, kedy barrelujes uplne happy na T, Q, K, A, heart a nemas problem betnut na flope vela, pretoze pary a str8 draws calluju, ci das 80% potu alebo 40% potu, no vela z jeho ruk bude mat velky problem dostat sa na showdown a teda prakticky ho na flope nutis vacsim sizingom davat dead money do potu.
Vo vymyslani prikladov nie som moc dobry, ale snad to dava zmysel .
EDIT:
Napr. ak mas KhQh na Jh9s6c, tak si v situacii, kedy barrelujes uplne happy na T, Q, K, A, heart a nemas problem betnut na flope vela, pretoze pary a str8 draws calluju, ci das 80% potu alebo 40% potu, no vela z jeho ruk bude mat velky problem dostat sa na showdown a teda prakticky ho na flope nutis vacsim sizingom davat dead money do potu.
Vo vymyslani prikladov nie som moc dobry, ale snad to dava zmysel .
-
dzejkej - Príspevky: 6539
- Založený: Nov 2008
- Poďakoval/li: 169 krát/302 krát
nj, doteraz som aj ja vzdy zvazoval svoje cbety na zaklade mojej/superovej range, dynamiky a ostatnych veci, co popisal dzejkej. To, co ty pises, je naozaj dobre iba pre toho bota, pricom by si ale nemohol zabudnut na ziaden faktor, bot by musel sledovat vsetky stats + ich kombinaciou by musel vyvodzovat vlastne zavery (napr.: 31/9/ agf 1,0/wtsd 55 => calling station). Cize sledovat toto vsetko naozaj nie je v ludskych silach, a zvladne to iba PC, nasou ulohou ako hracov je vyberat si podla nas v danej chvili dolezite staty a na zaklade nich sa rozhodnut pre spravny move A kedze kazda hra je ina a nic sa uplne do detailov nezopakuje, tak tazko sa dokaze PC tak prisposobit danej situacii, ako dobre rozmyslajuci hrac
Ale mas pravdu v tom, ze ak sa na to pozriem matematicky a par takychto veci si vypocitam a dostanem to do oka (nie konkretne cbet size ale nejake dalsie veci), tak mi to pomoze robit rozhodnutia blizko k idealnym bez toho, aby som pocas hry musel daco pocitat
Ale mas pravdu v tom, ze ak sa na to pozriem matematicky a par takychto veci si vypocitam a dostanem to do oka (nie konkretne cbet size ale nejake dalsie veci), tak mi to pomoze robit rozhodnutia blizko k idealnym bez toho, aby som pocas hry musel daco pocitat
-
matiapag - Príspevky: 2450
- Založený: Aug 2009
- Poďakoval/li: 170 krát/132 krát
dzejkej napísal:Co sa tyka cbetov, tak nejak matematicky pri cbetovani nerozmyslam. Skor sa pri rozhodovani zameriavam na veci ako:
vycucol som to, cim sa treba riadit !
som si vedomy, ze ten matematicky pohlad je prehnany, ale akosi mi to pomaha, ak si niektore faktory dokazem vyjadrit ciselne (sila range a pod. ) Ale jasne, ze vtom nebudem pokracovat. Ucel bol ukazat, kde ma zmysel sa pohybovat (napr. rozsah c-bet) a rozbehnut dajaku diskusiu No a tvoje skusenosti vyjadrili prikladmi a ciselne to, ku comu by moj pristup len tazko dosiel...
Zatial sa necitim, aby som ti kritizoval priklady, ale pockaj raz !!
-
Po 7 mesiacoch som zase v Bratislave, uspesne zapisany do piateho rocnika na FMUK => dovolenka , aj ked trosku menej vyrazna, pokracuje .
FT mi dal 100 dolarov pending bonus, ktory som sa snazil clearovat a v kombinacii s prudkou zmenou prostredia to skoncilo tiltom a teda vzdal som sa myslienky na bonus, radsej nieco postudujem. Ma niekto skusenost ako je to s CR accountom - ak mi vyprsi mozem pozerat videa na disku?
V septembti toho vela neodohram, lebo este mam v plane si trosku pocestovat a kym nebudem citit, ze som fakt v pohode, nema zmysel hrat za kazdu cenu...
Tak prajem aspon vela rybaciny na stoloch
FT mi dal 100 dolarov pending bonus, ktory som sa snazil clearovat a v kombinacii s prudkou zmenou prostredia to skoncilo tiltom a teda vzdal som sa myslienky na bonus, radsej nieco postudujem. Ma niekto skusenost ako je to s CR accountom - ak mi vyprsi mozem pozerat videa na disku?
V septembti toho vela neodohram, lebo este mam v plane si trosku pocestovat a kym nebudem citit, ze som fakt v pohode, nema zmysel hrat za kazdu cenu...
Tak prajem aspon vela rybaciny na stoloch
-
Za posledne 3 septembrove tyzdne (takze skoro cely mesiac ) mozem odohrane sessions spocitat na jednej ruke (a este sa mi zvysia prsty )
Popri skole, praci, cestovani, zvykani si zase na intrak treba aj sportovat trosku a akosi nebol cas hrat poker. A nie je to sranda si za to sandut po takom dlhom case.
Cestou vo vlaku domov som si pozrel dajake videjkom daco precital, pomaly sa do toho zase dostavam, za 2 oktobrove dni som zahral viac ako za cely september .
A rozmyslam, ze okrem NL5 na FTP sa zacnem pohravat s HU na NL2, aby som nabral skusenosti. FTP taku moznost neponuka, takze skusim najskor Titan. Ak viete o nejakej inej herni, kde sa da hrat HU na NL2 tak sa nepohnevam ak sa podelite:)
Popri skole, praci, cestovani, zvykani si zase na intrak treba aj sportovat trosku a akosi nebol cas hrat poker. A nie je to sranda si za to sandut po takom dlhom case.
Cestou vo vlaku domov som si pozrel dajake videjkom daco precital, pomaly sa do toho zase dostavam, za 2 oktobrove dni som zahral viac ako za cely september .
A rozmyslam, ze okrem NL5 na FTP sa zacnem pohravat s HU na NL2, aby som nabral skusenosti. FTP taku moznost neponuka, takze skusim najskor Titan. Ak viete o nejakej inej herni, kde sa da hrat HU na NL2 tak sa nepohnevam ak sa podelite:)
-
Kto je prítomný
Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 20 hostí.