Stravovanie vo svete pokru

Diskusia k článkom, krátkym správam a o všetkom zaujímavom, čo ste sa niekde dozvedeli

Re: Stravovanie vo svete pokru

Odoslaťod Matej Zavacky 26 Nov 2011 00:44

- tiez som roky vegetarian (zacalo to z presvedcenia), posledny rok takmer vegan (velmi vynimocne si dam nizkotucny biely jogurt, alebo nizkotucny tvaroh alebo netermizovanu bryndzu). Mlieko a vajcia a pod. nekonzumujem vobec. Nejem bielu ryzu, bielu muku, biely cukor, biele pecivo (na Slovensku existuje jediny 100perc celozrnny chlieb ak by niekto mal zaujime napisem konkretne).V zivote som nevypil ani kvapku alkoholu (fakt ani kvapku!) a nepijem vobec ani kavu a ani sladene vody. O zdravu vyzivu sa zaujimam fakt velmi, keby nahodou chcel niekto nejaku radu alebo tipa tak napiste. Ale taky strucny zaklad zdravej vyzivy - strukoviny (soja, fazula, cicer...) - to je uplna Alfa a Omega pri zdravej vyzive (kvoli bielkovinam), dalej celozrnne vyrobky - chlieb, cestoviny (kvoli zlozitym cukrom) a orechy (kvoli tukom, zdravym rastlinym tukom!) Samozrejme zelenina a ovocie (najlepsie bio ale to je problem zohnat pokial nemas vlastnu zahradu. A nezabudnite RANAJKY SU ZAKLAD a kto sa chce zdravo vyzivovat musi vydatne ranajkovat. :gl:
Matej Zavacky

Založený: Jan 2007
Poďakoval/li: 12 krát/48 krát

Odoslaťod grulo 26 Nov 2011 01:04

Obrázok

Uploaded with ImageShack.us

Za tento príspevok od grulo poďakovali :
Komedia
grulo

Založený: Dec 2009
Poďakoval/li: 8 krát/7 krát

Odoslaťod Komedia 26 Nov 2011 01:12

Pokial viem sója zvyšuje produkciu estrogénu a muži by ju nemali pravidelne jedávať :shock:
Obrázok používateľa
Komedia

Založený: Jún 2008
Poďakoval/li: 47 krát/38 krát

Odoslaťod Komedia 26 Nov 2011 01:15

Matej Zavacky napísal:- tiez som roky vegetarian (zacalo to z presvedcenia), posledny rok takmer vegan (velmi vynimocne si dam nizkotucny biely jogurt, alebo nizkotucny tvaroh alebo netermizovanu bryndzu). Mlieko a vajcia a pod. nekonzumujem vobec. Nejem bielu ryzu, bielu muku, biely cukor, biele pecivo (na Slovensku existuje jediny 100perc celozrnny chlieb ak by niekto mal zaujime napisem konkretne).V zivote som nevypil ani kvapku alkoholu (fakt ani kvapku!) a nepijem vobec ani kavu a ani sladene vody. O zdravu vyzivu sa zaujimam fakt velmi, keby nahodou chcel niekto nejaku radu alebo tipa tak napiste. Ale taky strucny zaklad zdravej vyzivy - strukoviny (soja, fazula, cicer...) - to je uplna Alfa a Omega pri zdravej vyzive (kvoli bielkovinam), dalej celozrnne vyrobky - chlieb, cestoviny (kvoli zlozitym cukrom) a orechy (kvoli tukom, zdravym rastlinym tukom!) Samozrejme zelenina a ovocie (najlepsie bio ale to je problem zohnat pokial nemas vlastnu zahradu. A nezabudnite RANAJKY SU ZAKLAD a kto sa chce zdravo vyzivovat musi vydatne ranajkovat. :gl:

Myslím že nejaký stred je super tak ako je písané v článku. Len prepáč, ale tvoj životný štýl mi príde už trošku :crazy: Ale tak tvoje presvedčenie...
Obrázok používateľa
Komedia

Založený: Jún 2008
Poďakoval/li: 47 krát/38 krát

Odoslaťod dom 26 Nov 2011 01:16

Matej Zavacky napísal:- tiez som roky vegetarian (zacalo to z presvedcenia), posledny rok takmer vegan (velmi vynimocne si dam nizkotucny biely jogurt, alebo nizkotucny tvaroh alebo netermizovanu bryndzu). Mlieko a vajcia a pod. nekonzumujem vobec. Nejem bielu ryzu, bielu muku, biely cukor, biele pecivo (na Slovensku existuje jediny 100perc celozrnny chlieb ak by niekto mal zaujime napisem konkretne).V zivote som nevypil ani kvapku alkoholu (fakt ani kvapku!) a nepijem vobec ani kavu a ani sladene vody. O zdravu vyzivu sa zaujimam fakt velmi, keby nahodou chcel niekto nejaku radu alebo tipa tak napiste. Ale taky strucny zaklad zdravej vyzivy - strukoviny (soja, fazula, cicer...) - to je uplna Alfa a Omega pri zdravej vyzive (kvoli bielkovinam), dalej celozrnne vyrobky - chlieb, cestoviny (kvoli zlozitym cukrom) a orechy (kvoli tukom, zdravym rastlinym tukom!) Samozrejme zelenina a ovocie (najlepsie bio ale to je problem zohnat pokial nemas vlastnu zahradu. A nezabudnite RANAJKY SU ZAKLAD a kto sa chce zdravo vyzivovat musi vydatne ranajkovat. :gl:

v tomto pripade nie je zdrava ako zdrava. zdrava z pohladu ze tvoj jedalnicek neobsahuje nezdrave tuky a rafinovany cukor, psenicnu muku (nie vzdy je to dobre), ale z pohladu ludskeho tela je veganizmus, z casti aj vegetarianizmus, cista rebelia a v mnohych pripadoch ludska hlupost. nemozes uplne vysadit zivocisne bielkoviny... to nejde. raz sa to prejavi, rok je este malo ale je to skratka nonsens asi ako : ,,budem pisat atramentovym perom na saci papier" s argumentom, ved pero pise tak preco nie.

Za tento príspevok od dom poďakovali :
Komedia
dom

Založený: Feb 2011
Poďakoval/li: 10 krát/6 krát

Odoslaťod Stanley VII 26 Nov 2011 11:18

Ťažko asi niekto z nás tu bude vedieť absolútne kompetentne povedať, či je správne vegetariánstvo alebo vegánstvo, je to každého názor a skúsenosť s vlastným telom, čo mu na to hovorí a ako sa cíti. Možno záleží vhodná potrava aj od génov, aké ten ktorý človek má. Sú to zase len nejaké moje dohady na základe pár vecí, ktoré som čítal, ale niečo na tom byť môže.

Rôzne ľudské kmene sa stravovali rôznou potravou podľa toho, čo bolo v ktorej časti sveta k dispozícii a ak tam žili dostatočne dlho, tak sa tie organizmy zrejme prispôsobili hlavne danej potrave. Ťažko by sme asi napríklad od eskimáka chceli, aby bol vegetarián. Ale napríklad takí slováci vraj boli hlavne poľnohospodári, takže by sme mali vedieť dobre spracovávať rastlinnú potravu, k tomu občas nejaké mäso, prípadne vajce. Tak nejak to vidím ja, ale či to je správne, netuším :D

Minule som čítal nejaké vhodné stravovanie podľa krvnej skupiny. Či na tom niečo je neviem, ale aspoň ako zaujímavosť to sem hodím: http://slnieckova.sk/c/krvne-skupiny-a- ... olerancia/
Obrázok používateľa
Stanley VII

Založený: Mar 2008
Poďakoval/li: 97 krát/218 krát

Odoslaťod Matej Zavacky 26 Nov 2011 12:02

WHO a aj ine svetove institucie venujuce sa zdravej vyzive uz davno uznali vegetarianstvo a veganstvo ako zdravu a plnohodnotnu stravu, nie len pre dospelych, ale aj pre deti, tehotne zeny, tazko pracujucich....

- samozrejme si myslim, ze zdravo stravovat sa da, aj ked jes maso (samozrejme je dolezite ake maso :), ja ho nejem z presvedcenia). Lenze je chore ako sa v dnesnom modernom svete vseobecne stravuje. Uznavam, ze pustit sa do veganstva bez dostatocnych znalosti o zdravom stravovani moze niekedy viac uskodit ako pomoct, to vsak neplati o vegeterianstve, ked jes mliecne vyrobky a vajcia. Dom to o bielkovinach nie je vobec pravda - vsetky dolezite bielkoviny (priam totozne s tymi zivocisnymi), ziskas z bielkovin, celozrnych vyrobkov hub atd. a nemusis si ich nijako doplnat a dotatocne ziskavat.... Jedinu vec, ktoru ako vegan nemas ako dostat do svojho tela je vitamin B12, ktory sa nachadza v mliecnych vyrobkoch a pod. Takze, ak si vegan musis ho prijimat vyzivovymi doplnkami alebo potravinami obohotanymi o tento vitamin (napr. sojove mlieko byva onho obohacovane).

Snad mi nikto z Vas nechce tvrdit, ze rafinovany cukor je menej skodlivy ako nerafinovany, alebo ze biela muka ma lepsie vyzivove vlastnosti ako celozrnna.

edit: este som zabudol ( co je velmi dolezite), ze pravidelne jem nizkotucne zakysane mliecne vyrobky (cize fakt som iba takmer vegan) :)
Matej Zavacky

Odoslaťod Matej Zavacky 26 Nov 2011 12:08

grulo napísal:Obrázok

Uploaded with ImageShack.us

- to nemyslis vazne, ze toto moze mat nejaku vypovednu hodnotu :)
Matej Zavacky

Odoslaťod A_Rimmer 26 Nov 2011 15:02

Matej Zavacky napísal:... veganstvo ako zdravu a plnohodnotnu stravu, nie len pre dospelych, ale aj pre deti, tehotne zeny, tazko pracujucich...

Nehnevaj sa, ale toto sa mi vidi uz ako prilis silna kava. Clovek je od prirody vsezravec, staci sa pozriet na traviacu sustavu cloveka a masozravcov, je v podstate rovnaka, bylinozravci maju uplne inu, nahoda?

Dospeli ludia, ako aj ty, nech si jedia co chcu, je to ich vec, ich zdravie, nikoho do toho nic nieje, ale prepac, nutit alebo presviedcat na vegetarianstvo alebo dokonca veganstvo deti a tehotne zeny (nehovorim ze ty to robis a dufam ze nie), za to by som vazne ludi zatvaral do basy!

Bol som raz na jednej prezentacii o "zdravej vizive" (nakoniec vysvitlo, ze to bola reklamna akcia firmy, co vyraba taketo "ultra zdrave" vyzivove doplnky), ked som tam videl mlady parik, zena v min. 8.mesiaci tehotenstva, sa tam postavili a rozpravali ze okrem tychto doplnkov uz pomaly ani nic ine nejedia ,WTF???, som musel odtial odist, lebo by som toho chlapika asi zabil tam na mieste. Neskor som zistil, ze on bol diler tej firmy a zenu na to nahovoril... Ja som teda kludny clovek vacsinou, ale toto bolo moc aj mna uz.
Obrázok používateľa
A_Rimmer

Založený: Apr 2008
Poďakoval/li: 88 krát/131 krát

Odoslaťod Matej Zavacky 26 Nov 2011 15:22

A rimmer, neviem o akych doplnkoch stravy konkretne rozpravas ale ja neuzivam ziadne. Ani vitaminy ani doplnky stravy, samozrejme tiez nenutim ani nepresvedcam nikoho o svojej pravde, ze jest maso je nezdrave.

Apropo, k tomu , ci su ludia od prirody vsezravce: Najvyznamnejsi antropologovia sa uz dlhe roky, nevedia dohodnut na tom, co je pravda a momentalne v odbornych kruhoch je najviac uznavana teoria, ze ludia od prirody su plodozravce (fructivora).
Matej Zavacky

Predchádzajúca

Naspäť na Novinky a zaujímavosti

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 13 hostí.

Prihlásenie

Zabudol som heslo

Nie ste zaregistrovaný? Registrácia tu!