SadPraetor napísal:jj na tychto sa zaraba, problem je vsak kde zohnat info, na to musis mat kusok tej fundamentalnej analyzy, mozno nejaku tu inside informacii. Malokto z nas by od pasa vedel strelit 2-3 mena firiem tejto kategorie
ved od toho kupujem tie analyzy a reporty
na tu cinu aj indiu mam trosku iny nazor, ale tak ved uvidime, co sa stane.
Devil: nebudem odpovedat poriadkumilovne s citatmi, aj tak sme tu uz trosku rozbili ramec topicu. Vzdy vsak rad zbehnem na pivo pokecat s niekym, kto sa tejto teme venuje
Skusim sa vyjadrit v skratke k tomu co si napisal. Je dobre, ze si jasne zadefinoval tvoju zakladnu domnienku (ludia su egoisticke svine), prilis malo ludi toto v debate robi a potom vznikaju nedorozumenia, lebo im nie je jasne, ako sa mohli dopracovat k takym zaverom, k akym sa dopracovali
ja ked sa na to pozrem z pohladu tvojej domnienky, tak sa mozem pod tvoj prispevok rovno podpisat. nevidim v nom ziadne logicke nekonzistentnosti, proste to cele dava zmysel.
co ti mozem ponuknut je tento moj iny pohlad.
Trosku backgroundu: ja som sa zaujimal o ekonomiku viac menej vzdy. rodicov mam ekonomov, to asi z toho. Prislo mi to zaujimave. Tak som bol na ekonomickej univerzite par rokov, odtial siel prec, lebo mi to tam nedavalo zmysel, riesil tie poistky, hypoteky atd. s tym som skoncil z moralnych dovodov a teraz hram poker
Pocas celej tejto doby som mal (a mam) ako hobby citanie. A tak si citam o ekonomike a postupne som sa dopracoval ku korenom problemov. Tam som nadobudol pocit, ze idu este hlbsie, tak som svoje badanie rozsiril viacej o dejiny, co ma obratom priviedlo k filozofii, nabozenstvu a mystike.
dnes sa na nasu ekonomicku situaciu pozeram zo vsetkych tychto pohladov zaroven. Take nieco sa mi zial blbo komunikuje cez net.
Poviem ti teda aspon nasledovne: co sa mne zda, ked sa na to cele tak pozeram, je ze ludske dejiny maju podobny charakter ako vyvoj jednotlivca. Ked pouzijem tuto analogiu, tak si myslim, ze ludstvo je prave v najtazsej faze puberty. Clovek, ktory je v tejto situacii uz zacina, ako tomu hovoril Jung, proces individuacie. Hlada svoj charakter a prva cesta ho vedie k definicii seba cez vzdor voci status quo, voci autorite. A tak sme sa vzburili. Najprv proti Bohu, potom proti prirode. Pocas tohto procesu sme velmi zmocneli a mame v rukach obrovsku moc a tuto vyuzivame ako clovek, ktory si je neisty svojou identitou: vo svoj osobny prospech. Avsak v konecnom dosledku nasu identitu vzdy utvara nas vztah s okolim. A nam sa prestava pacit identita, ktoru sme si vytvorili. Identita dominantneho alfa samca, majuceho pod kontrolou vsetky aspekty zivota okolo seba, archetyp tvrdeho a neomylneho otca. Jednak sme vsak na ulohu staresinu este nedozreli a jednak zistujeme, ze snaha ovladat vsetko okolo seba je tak namahava a narocna, ze nam po nej neostane cas ani chut zit svoj vlastny zivot. A tak sme sa dostali do pasce. Mozeme pokracovat dalej v nasom dozadovani sa uplnej kontroly...avsak dnes uz mame poznanie, kam taketo spravanie vedie. Je totiz ako rakovina - neprestava rast a rastie az dovtedy kym znici to, z coho zije a tym padom aj seba. Alternativa je priznat si chybu a naozajstne uprimne uznanie chyby ruca tuto nasu identitu neomylneho pana osudu. V konecnom dosledku tak ostava rozhodnutie: sme schopni si priznat chybu a pokorne prijat nasledky naseho konania? Vyzeraju totiz hrozivo a myslim, ze vsetci mame z nich strach. A lahke je vyhovarat sa, ze to nie ty, to tie generacie pred tebou a vlady, banky, komunisti, zidia, slobodomurary ci illuminati. Rozhodnutie je na kazdom jednotlivcovi.
A tak dalej. Ked zase vychadzam z tejto perspektivy, tak sa mi ponuka zmysluplna alternativa pre mna ako cloveka. Mozem spolu s inymi ludmi zacat tvorit a budovat alternativy, aby pad z vysin komfortu, ktory poskytuje globalna civilizacia nebol taky desivy.
Zostrojitel atomovej bomby Oppenheimer povedal nieco na sposob: "je uplne jasne, ze svet sa ruti do zahuby. Jedina moznost, ze sa tak nestane je ked sa mu prestaneme snazit v tom zabranit."
tak nejak
EDIT: vidis skoro som zabudol. tu je clanok o tom gold carry trade:
http://whiskeyandgunpowder.com/free-reports/gold-carry/