Vyvoj Mien

Internetové peňaženky a iné spôsoby ako vložiť alebo vybrať peniaze z online pokrových herní

Re: Vyvoj Mien

Odoslaťod ___Mortylen___ 26 Máj 2010 21:21

:shock: Neviem preco by sa mal pokrovy hrac snazit investovat na burze, OTC alebo akokolvek inak. Podla mojho nazoru pokrovi hraci investuju ostosest a mozno o tom ani nevedia.
Hrate cash. Mate bankroll a vyberate si stoly podla stakes, rake, konkurencie, inych vyhod etc. Tvorite portfolio (lebo sa spravne obavate implikacii standardnej odchylky) a hrate so safe rollom. Nastane situacia ked dostanete 98s na CO. Na zaklade situacie na trhu, podla toho ake su preferenciu obchodujicich, ich akcie (e.g. statistiky dow jones vs VPIP, Nasdaq vs PFR, Standard and Poors vs fold to three bet...) a investicne zamery (kupuju ako sialeni = 38/26, vyckavaju = 11/9, nevedia co robia 42/6)
Dostanete sa na flop 6x 7x 2s. Mate cenny papier (98s), ktory je v podstate bezcenny, lebo je to nine high. Ale ma velky potencial. Do 98s ste prave preto investovali, vedeli ste, ze pri stave trhu a sucasnej preflop sile 98s sotva vyhra showdown a casto prehrate svoju povodnu investiciu povedzme 3BB, ale pokial situacie na trhu budu priaznive, tento cenny papier nadobudne na hodnote. Preto investujete do vela takychto papierov ale nechate si iba tie, ktore sa ukazu ako ziskove. Ste spekulant. Investujete do akcii a cudzich mien. Risk je zisk.
Povedzme, ze hrate preflop iba AA, KK, AKs. Idete na istotu a neradi riskujete svoj kapital do neistej buducnosti. AA vam nezarobi tak vela ako napriklad trafene 98s, ale za to vyhrava a prinasa male zisky relativne casto a tak sa to stale oplati. Ste konzerativny nit. Obchodujete s pokladnicnymi poukazkami, dlhopismy etc.
Povedzme ze na flop 6x 7x 2s super betne a vy stojite pred rozhodnutim. Podrzat svoju poziciu? Predat? Kupovat? Prichadza na rad analyza. Mame takuto cenu (vyska betu), takyto kurz (pod odds) a takyto pravdepodobny vyvoj trhu (odds of improwing). Spravime investicne rozhodnutie, kupime si dalsiu kartu a dufame v priaznivy vyvoj trhu.
Nechcem sa tu pustat do grafomanskych vojen, ale predpokladam, ze rozumiete, co sa tu snazim naznacit. Analogii by som mohol najst vela.
Cital som pribehy hracov pokru, ktori maju investicne pozadie a velmi si pochvaluju. Praveze tvrdia, ze poker je ovela jednoduchsi

A PRAVE INVESTOVANIE NA TRHOCH JE GAMBLING

pretoze neviete, castokrat skutocne neviete, do coho idete. Poker je oproti tomu exaktny grind. Pri dostatocnom kapitali (bankroll), spravnemu portfoliu (bankroll management, table selection), spravnej investicnej strategii (skill) je len otazkou casu, kedy sa vysledky dostavia (standardna odchylka FTW!)

Dakujem vsetkym, ktori to docitali az sem. Dufam, ze vam to pomoze sa na poker pozerat inak a mozno sa citit o nieco vznesenejsie. Ste predsa investor, ci sa vam to paci, alebo nie.

Za tento príspevok od ___Mortylen___ poďakovali - 3:
marjan556, stajo24, trikoza
Obrázok používateľa
___Mortylen___

Založený: Sep 2009
Poďakoval/li: 179 krát/139 krát

Odoslaťod josipjs 26 Máj 2010 22:02

vyborne citanie, dakujem

ale neda mi .... Koneic sveta sa blizi, uz v roku 2012... kupujte jedlo, uzivajte si prespasujte zvisok zivota ...
Obrázok používateľa
josipjs

Založený: Jún 2008
Poďakoval/li: 34 krát/3 krát

Odoslaťod SadPraetor 26 Máj 2010 22:14

Mortylen

skor by som povedal ze sme spekulanti nez investori, vsadzame peniaze na nieco coho vysledok v buducnosti nevieme
I ked nam pri tom pomaha skill, a statistika a read, poker je stale gambling
poker je dost podobny obchodovaniu, najme co sa tyka veci ako psychicka priprava a spravanie, netiltit, kontrolovat emocie, kontrolovat bankroll
samotne obchodovanie uz vyzaduje trosku inu sadu dovednosti nez poker, ale taktiez tam v podstate vsadzas na to ako to dopadne na zaklade znalosti situacie na trhu
pocas studii, som v mnohych textoch nasiel odkaz na to aby som si skusil poker, ze je to skvela priprava pre obchodovanie na trhoch, a to bola jedna z veci co ma nakoniec prinutila natiahnut wikipediu, prestudovat si pravidla, skusit nejaky freeroll

pokrovi hrac moze investovat na burze, ak ma peniaze, a netrufa si ist na vecsi limit, lebo nechce rozhadzovat a zivit tych s lepsim skillom
a tiez moze investovat na burze lebo mu to prinasa lepsiu hour rate nez hranie pokru
a mnohi proste sa nezivia pokrom, nie je to ich hlavny zdroj primov, a so svojimi peniazmi chcu nieco robit, no poker sa im nezda ako spravna volba kam poslat svoje bubaky
Obrázok používateľa
SadPraetor

Založený: Apr 2009
Poďakoval/li: 1 krát/7 krát

Odoslaťod zavinac 08 Jún 2010 10:46

zavinac

Založený: Sep 2008
Poďakoval/li: 0 krát/9 krát

Odoslaťod tucniak 08 Jún 2010 11:12

sad praetor pekne dlhe prispevky, mna by zaujimalo, vies zhruba z hlavy nejake technicke minima, ked si ako moznost uvadzal futures a opcie?
pokial viem ja tak je to dost daleko nak 1-2 alebo 5k eur, takze to pre vacsinu ludi tu nie je ani len moznost :)
Obrázok používateľa
tucniak

Založený: Mar 2008
Poďakoval/li: 139 krát/205 krát

Odoslaťod SadPraetor 08 Jún 2010 12:16

tucniak napísal: technicke minima

definuj technicke minima, lebo akosi nepoberam otazku jak je myslena

s 2k $ sa da zacat pracovat s akciami, niektory obchodnici ti i dovolia obchodovat s pakou, takze realne mas 4k kapitalu (zvecsa 50%)
komodity vyzaduju od 4k vyssie, kvoli marginu a rezerve, ale! ak si daytrayder, tak niektore brookerske domy ti dovolia mat nizsi margin, na kontrakty e-miny sa da dostat aj pod 1k $ blizko k 500$ margin, takze i s 2k$ by sa to dalo riesit
options su vcelku zlozite, nemal som moznost si ich vyskusat (nastudovat tak aby som bol schopny nejak ich riesit), tam sa cena urcuje tak vselijako, vzhladom na cas, a vzdialenosti od strike ceny, put/call, ale su vseobecne lacnejsie nez futures kontrakty, i ked ich obchodovanie je zlozitejsie
Obrázok používateľa
SadPraetor

Odoslaťod tucniak 08 Jún 2010 13:31

technicke minima by som definoval prave ako poziadavky sprostredkovatelov/bank na tvoj kapital, pokial viem tak co sa tyka prave opcii tak je to niekde od 10-20k eur, nevraviac o tom ze jedna nezaistenia pozicia opcie v dnesnom svete kde arbitraz je takmer okamzita nie je to prave orechove na investovanie imo:)

co sa tyka paky tak 50% je sice super, ale ked ti potom broker vola margin call a ty uz nemas dalsi kapital tak je to nic moc a predas so slusnou stratou:)

ja by som na akcie/komodity liezol tak s 10k mozno, opcie a futures by som nechal na pokoji, vzhladom na tie nizke arbitrazne a spekulacne moznosti by som ich dnes skor vyuzival na hedge a nakolko nemam co hedgovat :)
Obrázok používateľa
tucniak

Založený: Mar 2008
Poďakoval/li: 139 krát/205 krát

Odoslaťod yegon 08 Jún 2010 14:19

to sa bavite o daytradingu? pokial viem tak to je somarina typu teleshopping - kup si knihu, nakupuj ked 2s stupne a raz klesne, predavaj ked ... a zbohatnes :)

rozumna forma investovania je imo len dlhodobe hodnotove investovanie ale to by som sa tiez bal ze trhy mozu o par rokov padnut na hubu ked napriklad skrachuje cela amerika a stane sa cinskou koloniou :)
Obrázok používateľa
yegon

Založený: Júl 2007
Poďakoval/li: 18 krát/900 krát

Odoslaťod SadPraetor 08 Jún 2010 15:45

Som atm busy upratovanim po povodniach, ale moja prva reakcia po precitani bola WTF? i po druhom, i po tretom, potom som sa zacal trosku chytat asi ako to myslis
budem oponovat vecer, ak este budem stat na nohach
Obrázok používateľa
SadPraetor

Odoslaťod SadPraetor 08 Jún 2010 20:22

tucniak napísal:technicke minima by som definoval prave ako poziadavky sprostredkovatelov/bank na tvoj kapital, pokial viem tak co sa tyka prave opcii tak je to niekde od 10-20k eur, nevraviac o tom ze jedna nezaistenia pozicia opcie v dnesnom svete kde arbitraz je takmer okamzita nie je to prave orechove na investovanie imo:)

minimum na otvorenie uctu? uz od 2k$. Sumy ktore udavam 2k$ pre akcie, a 4 az 5k pre komodity su sumy s ktorymi si viem predstavit zacat obchodovat a prezit na trhu
samozrejme viacej penazi, viacej istoty, viacej moznosti, pre niektore obchody brookeri ziadaju urcitu velkost uctu, aby ti dovolili obchodovat, ale zacat sa da aj na inych aktivach
s 2k$ pri akciach si nebudes moct dovolit obchodovat niektore akcie (tie drahe) ale da sa zacat
pri komoditach potrebujes zaplatit margin, a nasledne nejaky kapital cosi ako bankroll (este budem pisat), a zalezi od komodity, emini kontrakty mas margin od 2k-3k, u inych je margin vyssi i nad 5k a pod

Opcie su lacnejsie nez akcie alebo futures. Nie som si isty ako vnimas obchodovanie s opciami ty, ale ja mam skusenosti take ze sa obchoduje premia opcie. K samotnemu "execute" cize vykonaniu nedojde
(pre neznalych vo financnych instrumentoch, opcia vam dava moznost kupit/predat nejake aktivum (akcie, komodity) za urcitu vopred danu cenu (strike price) ale iba v urcitom casovom useku - za takuto moznost si vypisovatel ziada urcitu premiu
cim je casovy usek dlhsi, tym je cena vyssia (lebo je viacej casu na to aby sa aktualna cena dostala k strike price a preskocila a opcia sa tak dostane do penazi), a cim je strike price blizsie k aktualnej cene tym je cena premie, vyssia(opet vyssia sanca ze zase presiahne strike price a opcia sa dostane do penazi))
cena opcie sa moze pohybovat od par dolarov k par 1000, zalezi o ake aktivum ide, aky je cas, aka je vzdialenost spotovej ceny od strike price
zisk (v %)na pohyb je vyssi, daleko vyssi nez keby si vlastnil podkladove aktivum, a tvoja strata je limitovana tebou zaplatenou premiou (nakupnou cenou opcie v nasom pripade)
ak teda zaplatis za opciu 500$, nemozes stratit viac nez 500$, proste ked nema hodnotu a ty ju nepredas, a ani nezrealizujes tak proste expiruje, nikto ta nenuti k realizacii

tucniak napísal:nevraviac o tom ze jedna nezaistenia pozicia opcie v dnesnom svete kde arbitraz je takmer okamzita nie je to prave orechove na investovanie imo:)

toto kapanek nepoberam, nerozumiem arbitrazi, ani nezaistena pozicia opcie. (respektive to s tym zaistenim pozicie si viem este predstavit, ale nerozumiem preco by som robil taku somarinu)
zaistovanie "pozicii" ta v dlhom obdobi akurat stoji peniaze

arbitraz sa vykonava medzi dvoma trhmi, kde je rozdielna cena aktiva, takze rozved ako toto myslis
ja sa skor bavim o "spekulacii" ked k zmene ceny a tvojmu zarobku dochadza v case

tucniak napísal:co sa tyka paky tak 50% je sice super, ale ked ti potom broker vola margin call a ty uz nemas dalsi kapital tak je to nic moc a predas so slusnou stratou:)

dobry obchodnik nikdy nezazije margin call (no dobre stat sa moze, ale bezne to nie je ak je zodpovedny)
obchodovanie mozete robit i za pomoci hodu mince, ale iba za predpokladu ze dodrziavate money management (obdoba pokroveho bankroll management)
ak sa drzite hesla "cut your loses early, and let your profits run", proste ak ide vyvoj trhu proti tebe tak to utrhnes, predas s malou stratou (to je ako zahodit v pokri AA na boarde 5746v jednej farbe (vy nemate moznost na flush), ked vam hrac 18/15/4 100bb deep, callol cbet, a pushol turn, nebudete na takom boarde odhadzovat cely stack)
clovek sa zmieri s malou stratou, naopak, ak to ide s vami tak vytazit a pripisat zisk
tebou akceptovatelna strata sa zvycajne berie ako stop loss, proste si nadefinujes ze viac nez 2%-5% zo svojho rollu na obchod nestratis (toto je pre teba nieco ako BI) pri 2k$ by to bolo asi 100 dolarov.
Taky priklad, mas 2k, dalsich 2k ti poskytne brooker, nakupis akcie za 1500 (750 svojich 750 brookerovych) a mas v zalohe este 2500, ak na obchod prides o 100$ top, tak mas slusny 25BI roll
margin cally sa nestavaju, ak si disciplinovany a vies akceptovat malu stratu (zahodit slusnu ruku)
samozrejme su extremy, uz som zazil ze cena pri zlate skocila o 20$ a mne vypadol obed z pusy ked som zistil ze mi to preskocilo stop loss, ale zvecsa sa obchoduje bez takychto extremov
ked este k tomu nebudes iba hadzat mincou, ale pouzivas i rozne investicne nastroje, tak kludne mozes ist s uspesnostou obchodu na 70% (v 7 z 10 pripadov trafis kam sa akcia pohne), so 100% istotou nikto nikdy nerata, to sa neda

tucniak napísal:ja by som na akcie/komodity liezol tak s 10k mozno, opcie a futures by som nechal na pokoji, vzhladom na tie nizke arbitrazne a spekulacne moznosti by som ich dnes skor vyuzival na hedge a nakolko nemam co hedgovat :)

dovolim si upozrnit na chybnu formulaciu "ja by som na akcie/komodity liezol tak s 10k mozno, opcie a futures by som nechal na pokoji, "
komodity sa daju obchodovat bud fyzicky, ale na to potrebujes ohromne zdroje a financie (banky napr si prenajmu tanker, nechaju to tam polezat, a az cena ide hore, tak to predaju), alebo iba ako futures a opcie a k tomu sa dostane i smrtelnik

ako som spominal viacej penazi je istejsie 10k je pekna suma, taka dobra, tiez by som taku radsej videl, ale ako vravim da sa zacat s menej

a opet arbitraz, ja sa nesnazim robit arbitraz, len kupim, pockam a predam, ide mi o zmenu ceny v case

yegon napísal:to sa bavite o daytradingu? pokial viem tak to je somarina typu teleshopping - kup si knihu, nakupuj ked 2s stupne a raz klesne, predavaj ked ... a zbohatnes :)

rozumna forma investovania je imo len dlhodobe hodnotove investovanie ale to by som sa tiez bal ze trhy mozu o par rokov padnut na hubu ked napriklad skrachuje cela amerika a stane sa cinskou koloniou :)

intra denni obchodovani je o dost niecom inom :lol2:
teleshoping je blbost, co si ja pod tym predstavim je ten vyholeny typek co ti ponuka nejaky lak na auta, ze to prezije potom i atomovku

intradenni obchodovani je docela stresujuca a odborna zalezitost, kym sa vypracuje a otestuje obchodny system trva to i par tyzdnov ci mesiacov
da sa to robit aj normalne z domu, bezny smrtelnik, pri dnesnych technologiach uz hej, proste ako ked si vecer ty nahodis stoly, su ludia co si nahodia burzu, grafy, a ide sa
mas intradenne obchodovanie, ked drzis poziciu par sekund az minut (mozno par hodin???) ale princip je ten ze nedrzis nic cez noc, je to lacnejsie, lebo pozadovane marginy su mensie
mas este scalpovanie, co je forma intradenneho obchodovania ktore je fakt o clickfeste, zaraba sa na minimalnych pohyboch ceny, na tomto principe funguje automatizovane pocitacove systemy velkych investicnych firiem, doslova ako vysavac vysavaju drobne z trhu, ale robia to v takom objeme, a tak casto ze su to obrovske sumy
potom mas swing tradera, ktory to drzi par dni, az mesiac

spolocne maju to ze ide o kratke obdobie, cize sa da pouzit kopec nastrojov ako co najlepsie odhadnut kam sa to pohne a trhnut na tom nieco
tieto nastroje su trosku ine nez stebou spominany system :good: , ale ani s nimi nedosiahnes 100% uspech, od toho mas money management, aby si ustal drobny downswing

tebou spominane dlhodobe hodnotove investovanie
leda tak podnikat, abo kupit akcie firmy, skupit ju, mat rozhodovacie pravo, a potom ju riadit a rozvijat

tiez definuj dlhe obdobie (pre mna je dlhe obdobie pri akciah nad pol roka cca (moje vnimanie))
cim dlhsie tym si menej schopny povedat ci firma prezije, ci nenarazi na problem, ci bude schopna vyvinut novy vyrobok, co konkurencia, dlhodobe investovanie nema vyznam, je to cesta do pekla
proste peniaze neulozis niekam na 10 rokov, este nie to do akcii firmy kde nemas kontrolu (cize vlozis svoj kapital do ruk managementu)
dlhodobe obchodovanie v reale znamena drzat poziciu par mesiacov, a zvecsa sa zvezies na trende, ale az sa trend obrati, tak neblbni a nechod proti prudu
ak to das do fondu na 10 rokov, tak oni neustale menia portfolio, s mensim ci vecsim uspechom, ale nedrzia jednu a tu istu akciu 10 rokov, to by mohlo skoncit sakra zle
Obrázok používateľa
SadPraetor

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Práca s peniazmi

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.

Prihlásenie

Zabudol som heslo

Nie ste zaregistrovaný? Registrácia tu!