Vyvoj Mien

Internetové peňaženky a iné spôsoby ako vložiť alebo vybrať peniaze z online pokrových herní

Re: Vyvoj Mien

Odoslaťod trikoza 26 Máj 2010 17:35

mali by sme zriadit pp.sk bunkre ktore by sme zasobili zakladnymi zakonzervovanymi potravinami a pp.sk sypku s obilim :)
Obrázok používateľa
trikoza

Založený: Nov 2007
Poďakoval/li: 31 krát/48 krát

Odoslaťod w4444x 26 Máj 2010 18:23

len nech to pekne pada 1:1 ONE TIME !
Obrázok používateľa
w4444x

Založený: Jún 2007
Poďakoval/li: 9 krát/64 krát

Odoslaťod w4444x 26 Máj 2010 18:35

btw zlato je dost nedostupne teraz, asi vsetci kupuju hromadne
Obrázok používateľa
w4444x

Založený: Jún 2007
Poďakoval/li: 9 krát/64 krát

Odoslaťod zavinac 26 Máj 2010 18:46

yegon: zlato ma hodnotu o tom niet pochyb :) a nakoniec ked investujes do zlata, predsa nekupujes v zlatnictve ale na burze.. i ked kazdy podla chuti :)
zavinac

Založený: Sep 2008
Poďakoval/li: 0 krát/9 krát

Odoslaťod ___Mortylen___ 26 Máj 2010 18:59

Mayday napísal:jeeej rozhladene a inteligentne nazory a rozdielne zavery (z casti) ako moje, to sa mi paci :) pocuvajte toho chlapa, vie o com hovori.

btw ako je to s tou paritou? ja som si myslel, ze parita znamena, ze je hodnota 1:1 a ty vravis, ze je to inac?!

parita resp. parita kupnej sily je vymenny kurz mien dvoch statov definovany ako rovny pomeru vnutorných kupnych sil danych statov, teda rovny pomeru cenovych hladin danych statov.
Respekive ked povies, ze parita EUR/USD je 1ku1 to by znamenalo, ze za 1000dollarov si v USA kupis presne to iste co tu za 1000E. Tzn tolko olomouckych syreckov a tresky (pozdravujem dzejkeja), fazule v konzervach (hello yegon) resp. nejake to obilie (mr. trikoza) kupis aj v US aj tu v EU na vlas rovnako (chlapci maju zaujimavy spotrebny kos :)
Ked sa meni vymenny kurz, je to vlastne len cena meny (daj mi 1eur ja ti dam 1.2USD) a nutne nemusi hovorit o zlepseni zivotnej urovne, resp. kupyschopnosti. Napriklad aj nam tu raketovo vybehol kurz SKK (dost umelo) radovo o desiatky percent, ale posudte, ci aj nasa zivotna uroven sa zlepsila o dany pomer (recnicka otazka)

Hedgove fondy momentalne trhaju euro na kusy. Obavam sa, ze kurz 1ku1 uvidime ale nemyslim si, ze to v takej miere ovplyvni nasu zivotnu uroven. Urcite sa pomeni spotrebny kos, ale rozumny spotrebitel prezije a sikovny podnikavec vyuzije tento zmatok na zaujimave investicne prilezotosti. Arbitraze FTW!
Obrázok používateľa
___Mortylen___

Založený: Sep 2009
Poďakoval/li: 179 krát/139 krát

Odoslaťod dzejkej 26 Máj 2010 19:00

zavinac napísal:yegon: zlato ma hodnotu o tom niet pochyb

tak ale ak pride nejaka celosvetova nuklearna katastrofa, tak fazula >>>> zlato IMO

___Mortylen___ napísal:Tzn tolko olomouckych syreckov a tresky (pozdravujem dzejkeja)

:Rose:
Obrázok používateľa
dzejkej

Založený: Nov 2008
Poďakoval/li: 169 krát/302 krát

Odoslaťod Sunwu 26 Máj 2010 19:05

predam protijadrovy bunker, blizko dialnice D1 a zeleznicneho uzla, su tam aj pancierove dvere, ale mozno bude treba vymenit tesnenie :)
Obrázok používateľa
Sunwu

Založený: Mar 2007
Poďakoval/li: 7 krát/13 krát

Odoslaťod SadPraetor 26 Máj 2010 19:13

Mayday napísal:btw ako je to s tou paritou? ja som si myslel, ze parita znamena, ze je hodnota 1:1 a ty vravis, ze je to inac?!

s tou otazkou si mi kusok klepol po prstoch, je to trosku zlozitejsie, takze napisem to co mam zrovna v hlave, ale mozem sa teraz mylit!!!, takze vecer este prekopem knihy a poznamky zo skoly, kusok net, a opravim ak sa seknem, pripadne sa najde niekto kto ma opravi

pokus o vysvetlenie (kedze neviem kto kazdy to bude citat, a aka je uroven jeho ekonomickych znalosti, pojdem fakt jednoducho, postupne, jak materska skolka)

takze situacia, chlapik pekar, pecie chlieb v nemecku, jeho naklady na muku, na plyn/elektrinu, a na zamestnancov plat, + 10% zisk povedzme, mu zrobi cenu chleba asi 1 euro
iny pekar v Prahe, naklady na muku, plyn, zamestnanca, + 10% zisk, mu dava cenu chleba 25CZK
vymenny kurz je 25czk za 1 euro
v takomto velmi zjednodusenom svete je parita 1:25 (vnimaj to len ako cisla), lebo ak by si sa pokusal dovazat chlieb do nemecka, ci z nemecka do prahy, tak na tom nezarobis (berieme v uvahu ze nie su naklady na transport)

cize, kupna sila penazi je rovnaka v obidvoch krajinach, proste ak prides s 25czk do nemecka tak si kupis tiez jeden chlieb
kupna sila, cize sila penazi, cize to ako su cenene,

ak by napr naklady v cesku boli mensie, a pekar by si mohol dovolit zrobit chlieb za 20CZK a vyvazat do nemecka, kde preda za euro, to euro vymeni za 25czk, tak ma zisk. Vyvazal by dalej, dostaval eura tie by ponukal na trhu a ziadal CZK (kedze plati zamestnancovi v czk, a tiez nakupuje muku v czk). Takze hodnota eura by sla dole (ponukas viacej eur na predaj, cena ide dole) a hodnota czk by sla hore (ziadas czk na trhu)
vytvorila by sa nova parita 1:20, ked by zase malo 20czk ronaku kupnu silu v nemecku i v cesku a to jeden chlieb
a pekar z prahy by prestal vyvazat do nemecka..., nastala by rovnovaha

(veskere mechanismy co sa spustia pri takomto pripade som nepopisoval, je to naozaj zlozite, plno veci, plno odbociek, a ja tu rozpravam o extremne zjednodusenom pripade kde ekonomiku Nemecka i ceska predstavuje 1 pekar a jeden jediny vyrobok!!!)

dalo by sa povedzme povedat, ze je to teda vlastne 1:1, kedze by si mohol teoreticky odobrat z existencie 75% vsetkych czk penazi, a povedat (zakonom) ze 1 czk ma rovnaku cenu ako 1 euro, ale vykonat by sa to nedalo, to by bola panika, straty, chaos, ale su to len cisla, proste obrovsky sok
ak by bolo o 75% czk penazi v obehu menej, tak by malo 1czk rovnaku cenu ako 1 euro
v niektorych krajinach napr mazali nuly na bankovkach, menova reforma, naposledy tusim turecko, proste vsetky ceny, vsetky vklady na uctoch, vsetky bankovky -2 posledne nuly
tu mas vysvetlene preco to nemusi byt 1 jednotka meny A ku 1 jednotke meny B

teraz opustime krasny svet a podme do reality
su naklady na transport tovaru
mas sluzby ktore sa nedaju exportovat (sluzby casnika v restike napr (ak teda nevyvezieme casnika)
rozdielna kvalita, ekonomicka stabilita, kvalifikacia pracovnej sily, pracovna moralka, fiskalna politika, monetarna politika,vymozitelnost prava, atd atd atd
a toto vsetko vplyva na spotovy kurz (ten ktory je na truhu)

teda na trhu moze byt vymenny kurz 28czk za 1 euro, lebo, ludia menej veria cechom nez nemcom, veria ze nemecka ekonomika je lepsia, ze nemacka kvalita je lepsia, preto chcu viac nemeckych vyrobkov, viac investuju v nemecku, a aj cesi povedzme kupia nemecke vyrobky radsej (trosku prifarbena realita, cesi su ako narod velmi hrdi na svoju pracu)
a to pohne kurzom mimo parity, a preto napr chodili londyncania sa ku nam do blavy opijat, lebo za rovnaky rozpocet (1000 libier na rozlucku so slobodou) viacej muziky, ich libra ma kvoli nerovnovahe na trhu sposobenej tymito faktormi vecsiu kupnu silu, vecsiu hodnotu, nez je jej cena!!! na trhu, nas alkohol je proste lacnejsi, cena libra vs /sk (este starsi pripad)
a preto sme my chodili nakupovat do polska, ale taketo veci sa vkuse menia, a teraz sa uz neoplati chodit nakupovat do polska
spotovy kurz takmer vzdy osciluje okolo menovej parity asi plus minus 20% (statisticke poznatky, nie su nastroje ako jasne povedat a vyratat kde to ma byt, ekonomika je velmi velmi komplexna), a i to len v pripadoch ze sa nedeje nic vyznamne

euro bolo vytvorene "vyspelymi ekonomikami" ktore boli na tom rovnako asi ako USA, nemalo ziadnu historiu, a staty co stali za nim sa zdali byt doveryhodne, preto bol zvoleny kurz niekde okolo 1:1, prvy obchod tohto menoveho paru bol tusim za 1.17usd/1eur. Kedze sa jedna o porovnatelne ekonomiky, tak sa kurz nikdy nedostal k cislam v style 25 eur za 1 usd, tak ako to bolo pri slovenskej korune
ale i tak kurzy ako 1.65 dolara za 1 euro, bol obrovsky rozdiel, uz i to bol naznak toho ze nie je cosi so svetovou ekonomikou v poriadku, bublina

chvilu som rozmyslal co pohne tou menovou paritou, a je to inflacia, cize znehodnocovanie penazi, alebo presnejsie rozdielna rychlost inflacie 2 roznych ekonomikach

ceny mien (cena je len cislo, vyjadrenie hodnoty) 2 rozdielnych krajin sa snazia byt take aby to odrazalo ich paritu kupnej sily, aby mali rovnaku hodnotu v pocte chlebov co si mozes kupit, ak niekde je rychlejsia inflacia, tak proste peniaze stracaju hodnotu, a to sa prejavi aj na ich cene (cena je v tomto pripade vyjadrena v inej mene)

menova parita (toto som kdesi cital, to som nezratal sam :P :lol2: ) sa odhaduje niekde za 1.15 az 1.20$ za 1€, v takomto pripade si budes moct za jedno euro kupit rovnake mnozstvo chleba v eurozone i v usa
to kde je pravda?...
a k tej inflacii, este neviem kde bude rychlejsia, alebo kde sa skor prejavi
ekonomika USA mi pripada ze je na tom lepsie, bude rast viac, a je to vecsia spongia (takze pohlti viac tych penazi co na nu hadzu z FEDu), a tiez uz sa tam uvazuje ze sa zvysia urokove sadzby, to vsetko by malo za nasledok to ze si skor predstavujem rychlejsiu inflaciu v eurozone
cize parita sa asi fakt moze posunut k 1:1 :wizdo: ... (toto uz mam z vlastnej uvahy)

wow, tak teraz dufam ze som aspon trosku zrozumitelny, ze to niekomu nieco dalo, a ze som sa nesekol v uvahach, a nie som totalne mimo misu :lol2:

trikoza napísal:pripadne co spravit s vacsou hotovostou? kupit nehnutelnost?

dovolim si pouzit cast z clanku 7castla o sng, ked je tvoje ROI vysoke tak i ten DS bude mensi, a skor sa z toho minusu vyhrabes
teda, peniaze by sa v tejto chvili urcite namali len tak valat ale mali by zarabat, kolaps nas urcite najblizsie 1 az 3 roky necaka, a mozno vobec nepride *fingers crossed*
to kde a kam... tazko povedat, verim v to ze clovek sa ma starat o vlastne peniaze sam, od banky ziadan bezhotovostny styk, neverim ze je najaky bankar schopny sa o peniaze starat lepsie nez ja (preco potom maka ako bankovy uradnik - i ked obcas je problem so startovnym kapitalom)
taktiez podielove fondy a pod, tam akurat na tebe zarabaju

ak chces obchodovat akcie, tak na vlastne triko, hovoris o kupe nehnutelnosti, takze predpokladam ze sa jedna o nejaku lepsiu ciastku, a akcie ci komodity sa daju obchodovat od 2k eur, 5k je taky optimum na start
samo sebou to ziada dalsie rozsiahle studium, asi rovnaka krivka znalosti ako je v pokri, prvy rok ci chces ci nechces si noob, ale da sa to

co sa tyka penazi, osobne by som neodkladal ziadne rozhodujuce zivotne investicie ktorym sa v zivote nevyhnes, tvoje peniaze len budu stracat hodnotu, takze planuje niekto s priatelkou sa konecne vziat kupit byt tak to neodkladat, vies ze musis vymenit auto, neodkladat, o rok tie peniaze na tvojom ucte uz nemusia byt dost
samozrejme vsetko s rozvahou a rozmyslat nie zbrklo, a naozaj iba veci ktore vies ze ta neminu, a ze budes mat lepsie moznosti pre buducnost ak nastane nieco zle, nieco ako investicia na horsie casy, napr taky dom s krbom na drevo(az rusi odstavia plyn) predsa len nemusi byt taka zla investicia
teraz fakt nie je cas na to aby sme panikarili, vsetko s rozvahou, v dnesnom svete neprezije ten co najrychlesie uteka ale ten co rozmysla
vravim ze minimalne rok az 3 mame, a mozno sa nic zle nestane nakoniec
ale skor setrit na takych veciach co fakt netreba, napr to 3 auto, napr vylet kolem sveta a pod

co sa tyka nehnutelnosti, tie su predrazene zatial u nas, este by mali klesnut, ale uz o moc to asi nepojde, tiez treba zvazit co a jak chces kupit, nehnutelnost je velka investicia, a nelikvidna, nemozes ju len tak predat, a kupit si za to chlieb
ak chces investovat do niecoho takeho co dobre uchovava hodnotu a nekolise, a i ked to padne vsetko, tak si to udrzi aspon aku taku smennu hodnotu, tak potom tie drahe kovy (v hmotnej podobe nie na burze v papierovej podobe options, ci futures ci podobne), tie su ok
ja sam este investiciu do drahych kovov nedavam do popredia (mimo spekulacnych motivov na burze - 2 rozdielne veci taka burza a real hmotne zlato ok), to preto ze este nemyslim ze pad je za rohom
navyse predpokladam ze bude korekcia v cene zlata, teraz cez leto, ze cena pojde dole
takze skor preferujem peniaze drzat v niecom likvidnom, ak by sa vyskytla dobra moznost niekde nieco trhnut, vyckavat, v strehu, nezaspat

inac by som samotne peniaze ked uz si netrufas s nimi pracovat sam, tak by som skor volil terminovane vklady v cudzej mene, dolar ci svajciarsky frank, (ocenim Maydayov nazor) zatial, no nie na moc dlho
chvilu si to tam polezi, urok je ako tak, inflacia este tu nie je, a hadam chvilku este nebude taka bolestiva
ak to das do fondu, tak to je beh na dlhu trat, za rok to moze padnut velmi velmi, proste variacia, podielove fondy su beh na dlhe trate v style 10 a viac rokov, a tolko nemusime mat
statnym dlhopisom uz akosi neverim, urcite by som pockal

ak sa to vsetko nejak vymrvi ze to bude ok, a hadam bude, i ked coraz castejsie pocut zo vsadial zufalstvo ze toto sme strasne dojebali, tak o moc neprides, meny si udrzia aku taku hodnotu, takze tvoj majetok relativne prezije, budes schopny ist dalej

ak si myslis ze to padne, tak dom, zahradka, pole, zasoby, nejaky ten drahy kov, a dufat ze budes schopny so svojou rodinou byt sebestacny ako tak (divoky zapad styl)

moznostou investovania je i vzdelanie, vediet opravit auto, aby si sa potom dohodol so susedom ze ti pomoze opravit strechu, a ty jeho auto...

toto su katastroficke scenare

alebo, rozbehnut biznis, zbohanut, a i ked ti pad sposobi straty, stale ti zostane kopec majetku, takze az to zacne znovu fungovat budes moct vsetko lacno skupit, a stat sa este bohatsim
ale na take nieco potrebujes majetok vecsi nez hodnota jedneho domu

to co tu pisem ja ci mayday, su nase nazory, neklameme vas, nezavadzame, no mozeme sa mylit, vase rozhodnutia su vase, rozmyslajte
ekonomika sa moze tak velmi rychlo menit, i nase nazory sa mozu casom zmenit, nie preto ze si nestojime za slovom, ale preto ze sa zmenili okolnosti, a my vidime veci inak

Za tento príspevok od SadPraetor poďakovali :
Horsey7
Obrázok používateľa
SadPraetor

Založený: Apr 2009
Poďakoval/li: 1 krát/7 krát

Odoslaťod SadPraetor 26 Máj 2010 19:28

dlhe odpovede mam, a obcas preklepy... holt som ekonom, dajte mi ekonomicku temu a slintam si na klavesnicu, profesionalna deformacia tak sorry :angel:
Obrázok používateľa
SadPraetor

Založený: Apr 2009
Poďakoval/li: 1 krát/7 krát

Odoslaťod zavinac 26 Máj 2010 19:39

Vyborne citanie, vzdy sa rad poucim a precitam clanky ako narabat s peniazmi, kedze to akosi cloveka nikde nenaucia ak sa tomu sam nevenuje napriek tomu ze su nasou kazdodennou sucastou.
zavinac

Založený: Sep 2008
Poďakoval/li: 0 krát/9 krát

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Práca s peniazmi

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.

Prihlásenie

Zabudol som heslo

Nie ste zaregistrovaný? Registrácia tu!