Mlachi napísal:co v Parizi by som si nemal nechat ujst?
ja som bol v Parizi pred dvoma tyzdnami s frajerkou. To co napisal Yegon je pravda, to je zaklad. Pravda je aj to, ze na Louvre potrebujes aspon pol dna a uvidis, ze to miesto ta pohlti aj ked sa o umenie nejako nezaujmas. Vstup pre obcanom unie do 25 rokov zdarma inak....Ja som tam bol uz druhy krat (prvy krat so skolou) a boli sme tam styri cele dni a rozhodli sme sa navstivit aj ine zaujmave miesta, na ktore nemas cas ak ides len po zakladnych pamiatkach. Tak napriklad sme boli na cintorine Pere Lachaise
http://en.wikipedia.org/wiki/P%C3%A8re_Lachaise je tam pochovanych plno znamych osobnosti ako Oscar Wilde, Frederick Chopin, Edith Piaf, August Comte, Moliere, Jim Morrison a pod. Kazdy hrob vyzera uplne inak a je to dost zaujmave. Potom mna strasne fascinuje, ze Vitazny obluk, pred nim (rozumej asi tak kilometer pred nim) stojaci obelisk, Moderny obluk v modernej stvrti La Defance a neznamy obluk pred Louvrom su v dokonalej priamke, vsimni si to ked tam budes
Mozes ist pozriet Moulin Rouge a tam ked beries frajerku nech si vezme suknu a tam je taky podstavec a z neho fuka vietor, neviem ci je to vzduch z metra alebo co, ale da sa tam robit Marylin Monroe style
na Effelovku sa da vyliezt na druhe poschodie pesi (lacnejsie) a potom hore sa mozes zviest vytahom. Osobne ale odporucam ist hore na Vitazny obluk (opat pred studentov EU do 25 zadarmo) a tam je ten vyhlad fascinujuci (a opat mozes rozjimat nad dokonalou priamkou
)
Potom je tam Pantheon, myslim, ze uz nesluszi ako kostol ale vyzera tak a su tam pochovany znamy francuzi ako Voltaire, Dumas, Braille, Hugo, Pierre a Marrie Currie a podobne (pre studentov blablabla zadarmo). V strede chramu su take fascinujuce hodiny, kde visi z kupoloviteho stropu na nitke taka gula a tym ze zem sa toci ona stale sa hyba a ukazuje presny cas. Proste v strede chramu najdes takuto vedecku vec, uzasne podla mna.
V samotnom Louvri chod pozriet korunovacne klenoty Napoleonove (ja som tam uz dva krat bol a dva krat som ich nevidel
) potom tam najdes, original Chamurapiho zakonnik a kopec zaujmavych veci. pozri si aj obraz Madona v skalach ktory ma fascinuje (je cestou k Mone Lise) a mozes si o nom aj nieco konspiracne precitat z dielne Dana Browna (
http://bigkiss64.blog.cz/0807/umelecka- ... a-da-vinci)
Co Ti na 100 percent odporucam ist je Mesto Vedy a Priemyslu. To je taka asi 4 poschodova budova a tam mas rozne expozicie, kde sa roznou interaktivnou formou dozvies o mnohych zaujmavych veciach. Napriklad je tam sekcia Matematika a mozes si tam zahrat 3D piskvorky, alebo sa zacnu plnit nadoby roznych tvarov a ty si mas typnut ktora sa naplni najskor, alebo je tam sekcia Zvuku a opat same pokusy mozes robit, sekcia Obrazu a svetla, tam su rozne ocne klamy a podobne. Stravili sme tam 6 hodin a ani na chvilu sme sa nenudili, super zazitok.
Ak mas rad luxus a chces si zaslintat tak Ti odporucam zastavku metra Sant Lazare a tam najdi obchodak ktory sa vola nejako Printwork alebo nejako podobne. Na jednom poschodi su napriklad sperky od Tiffany, Hugo Boss, Louis Viton a co si zmyslis a mas tam nahrdelniky za 51 000 eur a podobne. V ostatnych poschodiach su bytove veci typu nabytok, kuchynsky riad a podobne, vsetko krasne dizajnovane.
inak po celom Parizi su take stanice bajkove a ty sa mozes medzi nimi pohybovat za 1 euro na den. Musis ale ulozit bajk do nejakej stanice do pol hodiny. Potom mozes po kratkej chvili vziat iny bajk stale v tej cene 1 euro a mozes to takto pouzivat cely den. Ja som mal mapu kde boli vyznacene aj stanice, takze sme sa vzdy pozreli kde chceme ist a bajkovali sme
To by Ti na zaciatok mohlo stacit. Je t`aime modemoisselle Paris