Zajacekk napísal: keď si budú môcť overiť u zamestnávateľa
Problém je v tom, že ty zamestnávateľa nemáš, ty si živnostník
Možno máš "zamestnávateľa", ale to nikoho nezaujíma, ty niesi zamestnanec, si živnostník. Aké máš príjmy? Také, aké je daňové priznanie.
Ja som živnostník tiež a so mnou sa teda v banke veľmi nebabrali, keď som sa bol informovať o hypotéke. Neobehával som to nejako detailne, len som niečo riešil v SLSP a tak som sa nato spýtal, keby som chcel brať hypo ako živnostník, či sa dajú zohľadniť aj obraty na účte a podobne, odpoveď bola nie, iba som otvoril ústa že sa nadýchnem a spýtam sa ešte inú možnosť a už som videl na očiach tej žene... NIE
Skrátka smola.
Ale možno ak by si mal kontakt na nejakého riaditeľa pobočky alebo podobne, môže dať nejakú výnimku. V každom prípade ako živnostník pri braní úveru na ružiach ustlané rozhodne mať nebudeš.
Druhá vec je ale ak už máš byt, ako píšeš. Ak ho máš splatený, tak by si mal čím ručiť, takže ak ho dáš do zálohy, možno by ti požičali nejakú nižšiu sumu aj bez dokladovania príjmu (americká hypotéka). Neviem ale ako ochotné sú banky dávať tú americkú hypotéku počas krízy, ale možno ti pomôžu nejaké info tu:
http://www.hypotekauver.sk/americka-hypotekaSom zabudol napísať, že tento podnik má byť na mojom sídlisku, kde také niečo chýba, všetkých mojich známych (ktorých je mrte) si podchytím,
Toto môže byť ako plus, tak aj mínus. Aby si nedopadol tak, že tí známi k tebe budú chodiť preto, lebo ťa poznajú a majú u teba veci grátis a podobne a budeš to vďaka ich návštevám ešte viac dotovať. Ale to len také upozornenie.
na luxus si prilákam aj náročnejších zákazníkov... ...samozrejme zničím ostatné bary cenou, ktorá je na sídlisku neprimeraná komfortu... Aby si išiel niekto dať pivo za 1,20 a sedel v zadymenej búdke, čo vyzerá jak poskladané toitoi hajzle, tak si myslím, že sa to nedá ani nezvať barom či krčmou...
Ako som písal, barom vôbec nerozumiem a nechcem ani nijako rýpať, len chcem upozorniť na jednu vec. Zatiaľ si zrejme nebol naozajstný živnostník, ale "zamestnanec na živnosť", takže s podnikaním asi skúsenosti nemáš.
Je to najjednoduchšie napísať si do podnikateľkého plánu budem najlacnejší a najkvalitnejší a konkurenciu tým zničím, ale keby to bolo tak jednoduché, tak by to asi robili všetci. Luxus za nízke ceny asi až taký jednoduchý nebude.
Toto je len taký smiešny základ podľa mňa, ale uvažoval si už o tom, koľko pív cca za 1 euro by si teda mal za mesiac predať, aby to malo aspoň aký taký obrat? Povedzme, že predáš 2,000 pív, máš obrat 2,000 eur, treba zaplatiť splátku úveru, to pivo tiež niečo stálo (nemám tušenia koľko), personál chce nejaké peniaze, energie niečo stoja. Zariadenie atď, aký potrebuješ obrat aby si bol aspoň na nule?
btw z tých 2000 eur 400 eur sú len dane (DPH), takže v podstate točíš 1600 eur.
Máš aspoň niečo takéto v hlave utriedené, alebo máš zatiaľ utriedené len že chceš mať bar a všetkých zničíš, lebo budeš najkvalitnejší a najluxusnejší bar v okolí s najnižšími cenami?
Ak o podnikaní nemáš ani tušenia a nemáš ani tušenia o tom, čo treba keď chce mať človek bar a ešte si chceš nato brať úver, je to podľa mňa dosť riskantná vec. Ja by som sa na tvojom mieste minimálne porozprával s niekým, kto nejaký bar, reštauráciu, čokoľvek už niekedy mal, aby si si utriedil cca aké sú náklady, aké môžu byť prípadné zisky. Lebo vrhnúť sa do toho len tak...
Poker podľa mňa nieje hazard, ak človek vie čo robí. Bohužiaľ pre veľa ľudí zrejme hazardom je. Rovnako ako podnikanie v oblasti o ktorej človek nič nevie podľa mňa je hazard a požičať si na to ešte peniaze je podľa mňa úplne nesprávny bankroll manažment, ak máme ostať v pokrovej terminológii. Je to ako keby človek včera zistil, že poker existuje, videl v televízore, že na tom niektorí ryžujú tak si požičia veľký bankroll a ide zarobiť ťažké prachy. Realita je úplne iná a začína sa inak.
Zrejme to bude chcieť nejaké to podnikateľské a hlavne "barové" vzdelanie, aby to nebol hazard, takže najprv by som začal s tým. Úver by mal byť až to posledné, čo poriešiš, keď si budeš istý, že to otvorenie baru je "EV+"
Mal by si vedieť, aké očakávaš čísla a nie iba veriť, že to pôjde, inak je to ako keď povie hráč s J7 AI preflop že jednoducho cítil, že mu to tentokrát príde
Poker sa dá hrať pre zábavu, alebo ako živnosť. To isté je podnikanie, niekto ho založí preto, lebo má k niečomu vzťah a baví ho to, ale môže to potom dopadnúť rovnako, ako ten poker pre zábavu....zisk z toho príde len s veľkým kusom šťastia.