A zase moj dalsi sloh ...
.
No pozrel som si tu dietu a neskutocna drezura. Nieco ako beztukove ketogenicka dieta pricom je chudak dietujuci drzany nakratko prisnym vyberom potravin
. Sice je to jednoduche tym, ze nemusi tomu vela rozumiet a nemusi mat predstavu o kaloriach, ale zase ten jedalnicek je znacne obmedzujuci a mna osobne by zabil - najma 2.5 roka dozadu
.
Fungovat to, samozrejme, moze, ale pri dietach je otazkou, ci Ti sadne a co ked Ti uz ta hmotnost ubudla, tak ci to bol najma tuk
. Chvalabohu tamta dieta sa sustreduje na bielkoviny a netvrdi Ti, ze mas jest cely den ryzovy chleba a budes strasny fesak. Problem tam mam s tym, ze Ti extremne ubera sacharidy, co nemusi byt pre beznu dennu funkciu prijemne.
A dovolim si tvrdit, ze tiez viem, o com hovorim - som schudol zo 144kg az na 6 pack bez drzania predpisanych prisnych diet - jedol som to, co mi chutilo, i ked, samozrejme, to nebola pizza a zakusky
. A postupne sa ten jedalnicek menil, ako som si odvykal od niektorych jedal a ako mi zacali chutit ine jedla. A popritom sa dost venujem studovaniu najnovsich poznatkov v oblasti stravovania.
Co sa tyka chudnutia "z brucha", tak chudnut na vybranych miestach sa neda, takze je zbytocne sa sustredit na to, kde treba schudnut. Clovek proste chudne a telo to uz zariadi. Bohuzial posledne zasoby tuku byvaju v spodnej casti brucha, takze sa treba na to pripravit
.
Ak by si nevydrzal pri tej diete alebo nebodaj v tej poslednej faze, by si "prekvapivo" zacal znova naberat, tak tu je mojich $0.02.
Netusim, aku mas hmotnost, ale ked ja niekomu pomaham s chudnutim, tak mu odporucim v prvom rade, aby nemenil prilis vela veci naraz a nedostal sa do situacie, kedy sa strasne nuti a je veci, ktore mu nechutia. Zakladom je, aby si nasiel stravovania, ktore odpoveda kalorickym poziadavkam na vytvorenie deficitu a rozumnemu rozlozeniu makronutrientov a zaroven mu jedlo chuti, takze pri tom vydrzi.
Moja rada pocitajuc s nejakou +- standardnou vyskou (nie, ak mas 210 cm alebo podobne). Jest 2000 kcal denne - povedzme 250g sacharidov, 150g bielkovin a 45g tukov. Neskor podla priebehu, fyzickej zataze a cielov tie cisla daju upravit.
Sacharidy - kludne aj zemiaky/ryza/celozrnny chlieb, ovocie, ovsene vlocky, atd.
Proteiny - vajicka, ryby, hydina, tvaroh, atd
Tuky - orechy, olivy, avokado, oleje (nie motorovy
), nasytene tuky tiez treba - v mlieku, masle, mase, ...
A k tomu, samozrejme, pomaha jest vela zeleniny, ktora je dobra v tom, ze nie je zrovna kaloricka, vies dobre dopchat a obsahuje pre organizmus prospesne latky.
K behaniu mozes zaradit jednoduchy a casovo/finacne nenarocny posilnovaci program ako je napr. Simplefit (
http://www.simplefit.org/workout.html ), aby si udrzal/vybudoval nejake tie svaly. Ja pouzivam na sledovanie kalorii free myfitnesspal.com (maju tam aj aplikacie na mobil). Kedze uz mam za tie roky kalorie a gramaze znacne v oku, tak pocitanie kalorii ma denne stoji asi tak 2 minuty casu a casto ich uz ani nepocitam
.
To vyssie popisanie ale nie je nejaka kratkodoba dieta. Je to zmena stravovacieho rezimu. Vyhoda je, ze nemusis jest veci, ktore Ti nechutia a po schudnuti si mozes zvysit denny prijem na svoju udrziavacku a pripadne viac, ak cvicis a chces nabrat svalstvo. Nevyhoda je, ze nemozes byt braindead a vyzaduje si to najma zo zaciatku casovu investiciu, aby si si zostavil jedalnicek, ktory Ti vyhovuje a zaroven +- sedi tomu rozdeleniu.