Vyvoj Mien

Internetové peňaženky a iné spôsoby ako vložiť alebo vybrať peniaze z online pokrových herní

Re: Vyvoj Mien

Odoslaťod dzejkej 13 Feb 2010 12:37

Prepac Sad, ale Ty sam si napisal "kludne sa moze", nenapisal si na zaklade coho, nedal link, atd, aby sme my nevzdelanejsi aspon tusili, co preco ako.. Ono vies, ked sem davas take tvrdenia, je dobre to niecim podlozit alebo ozrejmit, lebo pre vela ludi to tu znamena celkom velky rozdiel v bubakoch, je to pre nich dolezita otazka a nemusia sa v tom vyznat ako Ty alebo ini.

Dufam, ze to chapes :).

A nech tu nie je flame!
Obrázok používateľa
dzejkej

Založený: Nov 2008
Poďakoval/li: 169 krát/302 krát

Odoslaťod tucniak 13 Feb 2010 12:37

nenavazam, ani by som nevolil tak hruby ton, ako ty. Len som podskrtol, ze podla mna nie je mozne na pol roka dat takto exaktnu predpoved nakolko menove kurzy sa hybu velmi svojsky a nemyslim ze ti pomoze technicka alebo fundamentalna analyza na tak dlhe obdobie-skratka trendy nie su tak silne a napr hociaka nova ekonomicka/politicka sprava, nejaky teror. utok a podobne mozu toho dost zmenit.

vystudoval som ucnovku a teraz makam na freze:)
btw v pokri toho tiez vela neviem a to aky hram limit absolutne nic neznamena zial

este raz nemyslel som to v zlom a snad som dobre rozvinul ,preco neprikladam velku hodnotu danej prognoze:)
Obrázok používateľa
tucniak

Založený: Mar 2008
Poďakoval/li: 139 krát/205 krát

Odoslaťod SadPraetor 13 Feb 2010 12:42

omrkol som par veci, pre istotu
beriem spet to ze USD bude silnejsi nez euro, malo pravdepodobne, urcite sa nejak zasiahne aby to euro tak neznehodnotilo, nejak sa z tych malerov vyhrabu, ale predstava 1,2 USD za EUR je velmi velmi pravdepodobna

tucniak, predpovedat buducnost sa neda, ale robim odhad ocakavanej situacie na zaklade dnes dostupnych informacii, a tie su take ze eurozona je v prdeli, a ekonomika usa je tak velka, a tak nastavena ze sa z recesie prebudi rychlejsie a rychlejsie dohna stratu (holt "socialny" stat nas sputava)

eur znehodnocuje, takze je vhodnejsie mat teraz na ucte dolare - poucenie

jj tucniak sorry, na forach je pruser ze nevidis cloveku tvar a nepocujes hlas, takze ti obcas ujde ze si ta priatelsky dobera...
zabudnime
Obrázok používateľa
SadPraetor

Založený: Apr 2009
Poďakoval/li: 1 krát/7 krát

Odoslaťod tucniak 13 Feb 2010 12:45

dobre, ale podla mna teraz hovoris nieco uplne ine ako to, na co som ja reagoval, nemyslis?
mne to pri tej freze moc nemysli (hrozne to huci) , ale podla jazykovej logiky ked povies ze dolar bude silnejsi ako euro nemozes to nasledne ekvivalentne nahradit niecim ako ''euro oslabi na cca 1.2$/eur'' ci mozes? :)
Obrázok používateľa
tucniak

Odoslaťod dzejkej 13 Feb 2010 12:50

Ale tak kazdopadne z micro pohladu (= mojho obmedzeneho pokroveho) su to good news.

@tucniak: som myslel, ze pri freze si sa naucil frezovat a nie rypat :-D.
Obrázok používateľa
dzejkej

Založený: Nov 2008
Poďakoval/li: 169 krát/302 krát

Odoslaťod SadPraetor 13 Feb 2010 12:53

dzejkej napísal:...

ked som vcera posielal odpoved, tak som zvazoval ci to podlozim, a napisem co ma k tomu vedie, no nebol som si isty ci by vysvetlovat ako funguje eurozona, vplyv inflacie na kurz, ako je nastavena ekonomika eurozony vs usa, a dalsie faktory a pod stalo za to, to je na dlho a je to skor na diskusiu lebo...
odhad pohybu kurzu nie je exaktna veda, sam som to robil, a triafal som sa v 80% pripadov (islo vsak o kratsie obdobie, kde je to presnejsie) na 6mesiacov, to naozaj mozes len strelit od pasu, a povedat ze je to tvoj najlepsi odhad, moze sa to tak zomliet, ze za mesiac bude moj prispevok uplne mimo misu
faktom je ze euro znehodnocuje
kde sa to zastavi??? ak sa nic nezmeni, tak kludne je mozny i rozpad menovej unie, ved pomaly uz nikto nedodrziava pravidla paktu stability a rustu, grecko a portugalsko su mimo, taliansko ma tiez problemy, francuzko a nemecko si robia dlhy a nie su na spravnej ceste (o slovensku pomlcim, az taky velky hrac nie sme, ale i tak to mrvime)
to by chcelo sledovat blizsie, tiez ma zacalo zaujimat kde sa to dotkne a odrazi, kde ma trh tu psychologicku hranicu, svet si proste zvykol ze euro>usd, takze som zvedavy
moj osobny odhad 1,2 niekde kolem toho
Naposledy upravil SadPraetor dňa 13 Feb 2010 13:03, celkovo upravené 1 krát.
Obrázok používateľa
SadPraetor

Odoslaťod SadPraetor 13 Feb 2010 12:58

tucniak napísal:dobre, ale podla mna teraz hovoris nieco uplne ine ako to, na co som ja reagoval, nemyslis?

SadPraetor napísal:kludne sa moze stat silnejsi nez euro

stat sa moze vselico, nemozeme to vylucit, pocul som nazory od ludi s titulmi a skolami v tejto oblasti(sorry ale na vysokych skolach v CR v ekonomickej oblasti su vcelku naladeny proti eurozone, a EU) ze sa to rozpadne a pod, ze nemozes mat taku eurozonu a v nej kopec statov s roze nastavenymi ekonomikami, inflaciou a pod
Obrázok používateľa
SadPraetor

Odoslaťod tucniak 13 Feb 2010 13:18

no hej, text je len text a obcas ho kazdy pochopi po svojom:)..v pohode;)

ako si napisal, prognozovat kratsi cas je rozhodne presnejsie a jednoduchsie ako horizont 6 mesiacov, nakolko tolko vela veci ovplyvnuje kurz:)

inac nemyslim ze preto, ze klaus je naladeny proti eurozone tak tak budu aj ''vysoke skoly v CR'', by som skor tipol ze to je clovek od cloveka a nazor od nazoru (akoze v pedagogickej obci)
Obrázok používateľa
tucniak

Odoslaťod SadPraetor 04 Mar 2010 01:09

V najblizsich dnoch sa ocakava korekcia vyvoja USD/EUR (citaj ako posilnenie EUR oslabenie USD, cize za euro dostaneme viac USD)

dovody:
nejak sa uz napanikari z toho Greckeho dlhu... i ked sa zatial sa s nim vlastne nic nezrobilo, ale trhy to uz beru, nepanikaria
europsky politici sa vyjadrili ze podporia Grecko (i ked zatial nepovedali nic konkretne ale i par viet staci pre trhy)
europsky politici sa vyjadrili ze nedovolia oslabovat EURu
par pozitivnych sprav z trhov uvolnilo napetie
v USA sice zvysili diskontnu sadzbu (zvysovanie sadzby zvykne posilnit meny) no predstavitelia FEDu (centralnej banky) sa vyjadrili ze v USA to az take ruzove nie je, a preto este si nemozu dovolit uzavriet kohutik na lacne peniaze (nizka zakladna sazba - lacne penize - slaby dolar)
europska banka sa vyjadrila zeby chcela trosku priskrtit monetarnu politiku (tie sadzby - ale nemoze si to dovolit, to by mohlo zrobit problemy zadlzenym statom)
trh, jeho technicka analyza naznacuju zeby mala nastat korekcia

z dhodobeho hladiska (6mesiacov a viac) sa stale ocakava posilnovanie USD (ale co sa za takych 6 mesiacov da zmrvit... :Bravo: )

pretoze som tu mal take huste reci... :lol2: ... hadam z casu na cas sem postnem nieco ako to zatial vyzera
Obrázok používateľa
SadPraetor

Odoslaťod Mayday 08 Mar 2010 13:20

moje postrehy na tuto temu ako stary economic nerd:

hlavny bod: VSETKY meny (t.j. aj USD aj EUR) su fundamentalne poskodene a s vysokou pravdepodobnostou vidim v najblizsich (netrufam si dat odhad na pocet) rokoch ich postupny (a mozno aj nahly) posun k ich intrinzickej hodnote - t.j. nula.

Ti z vas, ktori cerpaju svoje spravy o ekonomike z oficialnych zdrojov, ako su televizne noviny, ci printove media, prosim zvazte motivaciu tychto medii a kvalitu ich poskytovanych informacii. Momentalne v mediach koluje meme "road to recovery", cize akasi atmosfera postupnej normalizacie po abnormalnych turbulenciach na trhoch. Cele je to dolozene rastom akciovych trhov a "nie az tak zlymi" makroekonomickymi udajmi. Zvazte, kto su ludia, ktori toto tvrdia. Su to ti isti ludia, ktori pred tromi rokmi predpovedali nekonecny rast a tramtariu a dnes tvrdia, ze crash na trhoch sa nedal predpovedat. Budete pocuvat ich? Alebo ste si ochotni vypocut, co hovoria na terajsiu situaciu ludia, ktori crash dokazali predpovedat? Odkazujem vas na mena ako su: Doug Casey, Peter Schiff, Bill Bonner, Jim Rogers (aj ked ten ma trosku divne nazory na cinu v mojich ociach...). najdete ich clanky na nete a videa na youtube.

co nam povedia o tejto situacii oni?

makroekonomicke udaje: uvedomte si prosim, ze makroekonomicke udaje su standardne manipulovane vladami. Pekny priklad sme videli teraz s Greckom, ktore dlhe roky dokazalo utajovat ich skutocny rozpoctovy deficit pod ruskom kreativneho uctovnictva. obavy, ze to nie je ojedinely pripad, pokladam za na mieste.

Dalej, zoberte si take udaje z USA. Tvrdia, ze nezamestnanost je 10% (a to nariekali, ze ak neprejde zakon o ekonomickych stimuloch, nezamestnanost by sa mohla dostat cez 8%....), ALE: nerataju sa ludia, ktori su trvalo nezamestnani a pracu si bud nehladaju, alebo im uz vyprsal narok na podporu v nezamestnanosti. Nerataju sa tam ludia novo zamestnani v najrychlejsie sa rozvijajucom sektore ich ekonomiky - statnej sprave - ktori vykonavaju pracu, za ktoru by im nikto dobrovolne nezaplatil. Podla shadowstats.org (zdruzenie ekonomov s deklarovanou snahou poskytovat makroekonomicke udaje bez roznych statnych uprav) sa realna nezamestnanost priblizuje k 20% v USA.

Dalej tu mame problemy s likviditou bank, ktore stale funguju na neskutocnych pakovych efektoch a su vo velkom vystavene realitnemu trhu, kde zhruba jeden z piatich vlastnikov domov je "pod vodou", cize vyska jeho hypoteky je vyssia ako trhova hodnota jeho nehnutelnosti. Tento rok sa nam zacnu resetovat vo velkom takzvane Option ARM (= adjustable rate mortgage) hypoteky, co pre vacsinu dlznikov bude znamenat narast splatok v rozpati 50 - 100%.

Akciove trhy: rastu. Rastli podobnym sposobom aj po crashi v roku 1929, kde ziskali asi 50 - 60% svojej hodnoty naspat. Co zenie tento rast? Ludia prichadzaju o pracu. Minaju menej (nizsia dostupnost uverov, strach z buducnosti) a setria viac (prvy krat po dlhych rokoch maju amici pozitivnu mieru uspor - poskocila z negativnych cisiel na cca. 5%). Firmy maju stazeny pristup k uverom a nepekne vyhliadky na zvysovanie trzieb. Index S&P 500 sa traduje pri P/E 25. Majitelia Blue chip firiem sa zbavuju svojich podielov v rekordnom tempe. za kazdu 1 akciu nakupenu z ich strany, predaju 26. Co zenie narast akciovych trhov? Okrem medialnych pozitivne ladenych sprav a zvysenej ponuky penazi zo strany vlady a centralnych bank, nevidim ziadne dovody.

Fiskalna slamastika: USA ma deklarovany schodok statneho rozpoctu na tento rok okolo 12 - 13% HDP. Pozastavme sa pri fakte, ze ako rataju HDP. Rataju do neho poplatky za bankove produkty, ktore neexistuju, ale podla vlady by mali. Rata sa tam suma, ktoru by vlastnici nehnutelnosti museli zaplatit za najom, ak by nehnutelnost nevlastnili. Je na mieste domnievat sa, ze pri takomto vykazovani HDP maju realne udaje o schodkoch? pochybujem o tom. Ich zavazky su giganticke a ostatne "vyspele" krajiny su na tom podobne.

Dovolim si tvrdit, ze jedine dve moznosti, ktore dnesne vlady maju su: 1. bankrot. 2. inflacia. ktoru si vyberu? uz si vybrali, avsak monetarna inflacia sa este nepretavila do narastu cenovej hladiny, kedze sa stale likviduju dlhy a hodnoty z hlupo alokovaneho kapitalu, ktory je poskytovany pri umelo nizkych urokovych sadzbach uz desatrocia. V mojich ociach je to otazka casu. V pripade inflacie bude plakat kazdy, kto ma vacsinu majetku ulozeneho v svetovych menach, ci uz USD, alebo EUR.

Ja osobne riesim tento problem cez vytvaranie si rezerv v zlate a striebre. Odporucam zvazit tuto moznost kazdemu z vas.

EUR vs USD: ktore z nich je horsie? tazko povedat, casto nad tym rozmyslam a nachadzam dovody hovoriace pre jednu aj druhu stranu. Pod ciarou mi z toho vychadza USD ako kratkodoby vitaz. preco? zopar dovodov:

1. asi najsilnejsi dovod: USD je stale svetoa rezervna mena. vacsina dlhov a obchodov je denominovanych v USD. V pripade dalsieho crashu akciovych trhov (ktory je v mojich ociach nevyhnutny) sa moze zopakovat situacia spred dvoch rokov: ludia splacaju a likviduju dlhy, ktore su splatne v USD, cize stupa dopyt po dolaroch. Uz sme to raz videli.
2. Eurozona je na pokraji vytvorenia precedensu v pripade Grecka. Ak im poskytnu financnu pomoc, mozeme ocakavat, ze dalsie krajiny ako spanielsko, portugalsko, taliansko (a co irsko, ktore uz raz poslali do...prec?) sa budu dozadovat tak isto. Otrasie to doverou investorov v zatial stale este mladu a experimentalnu menu.
3. Za silnejsie euro hovori, ze menova unia ma mnoho statov, z ktorych mnohe maju protichodne zaujmy, co stazuje jednotnu menovu politiku a tym padom aj rychlu akciu. Cim menej toho politici spravia, tym menej toho pokazia.

Zaver: z kratkodobeho hladiska (taky najblizsi rok - dva) pokladam za pravdepodobne, ze sa USD bude posilnovat voci EUR. v konecnom dosledku stratia hodnotu oba. Moj odporucany postup (ktorym sa riadim ja) je hrat v USD a vytvarat si rezervy v hodnotach, ktore nebudu postihnute pripadnou inflaciou, alebo statnou konfiskaciou, mne sa najviac pacia zlato a striebro, kvoli ich bohatej historii nastrojov ochrany bohatstva, dobrej likvidite a univerzalnej akceptovatelnosti. Fajn su aj komodity typu ropa, plyn, uran, thorium, potraviny...tam uz je problem s likviditou a hlavne s obchodovanim fyzickej komodity. Predsa len 100g tehlicka zlata je praktickejsia ako 50 barellov ropy.

PS: citujem velke mnozstvo roznych udajov a nikdy nie zdroje. Nie je to tym, ze by som si udaje vymyslal. Ja mam len dobru pamat na cisla, tak som nejake vyplul. Kto si ich chce overit, urcite si zdroje najde a urcite odporucam kazdemu hracovi, aby si dal tu namahu nastudovat si tuto problematiku sam, kedze sa tyka kazdeho z nas. A samozrejme uvitam debatu na tuto temu. Ja uz dlhu dobu dufam, ze sa mylim, ale zatial tomu nic nenasvedcuje :(
Mayday

Založený: Jan 2009
Poďakoval/li: 31 krát/24 krát

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Práca s peniazmi

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 2 hostí.

Prihlásenie

Zabudol som heslo

Nie ste zaregistrovaný? Registrácia tu!