hellou tak ja sa ti s mojimi troma rokmi ekonomickej, pocas ktorych som sa na skole tiez nic nenaucil, odpoviem

aj ked neviem, ci nieco uzitocne poviem...
myslim, ze najzaujimavejsie, co mozem hned na uvod spomenut je zlato. cena zlata rastie nepretrzite uz 10 rokov, ale v poslednych par mesiacoch je vidiet na trhoch zmenu. Do nedavna sa vyvijala cena zlata synchronizovane s cenou dolara - ked isiel dole, zlato slo o zodpovedajucu sumu hore a naopak. Poslednych par mesiacov to zlato prestalo zaujimat a rastie si nech sa deje cokolvek a momentalne sa nachadza v rekordnych nominalnych cenach. Co to znamena pre dolar a euro?
Nadalej ostava situacia taka, ze dolar aj euro su oboje meny vo svojej podstate bezcenne, ich hodnota vznika len ich krytim ocakavanymi danovymi prijmami tej-ktorej krajiny, cize slubmi. Tieto sluby vyzeraju coraz menej realne. Niekolko dni dozadu americka centralna banka vyhlasila, ze "recovery" nie je taka super, aku cakali a ze nevylucuju opatovne zavedenie tzv. "quantitative easing", co nie je nic ine ako priama kreacia penazi z nicoho (a ich uvadzanie do trhu prostrednictvom nakupu statnych dlhopisov). Pohyb zlata, striebra, ale aj inych komodit (kto si vsimol prudko rastuce ceny potravin?) nasvedcuje obavam coraz vacsieho mnozstva investorov, ze nastane inflacia nielen monetarna, ale aj cenova.
Z dlhodobeho hladiska nemam problem sa postavit za nasledovnu tezu: dolar, aj euro sa dostanu k ich intrinzickej hodnote - t.j. 0. ci uz hyperinflaciou, alebo statnym bankrotom. Co sa kratkodobeho hladiska tyka, v dnesnej spolitizovanej ekonomike, je to loteria. Ako dlho sa bude EU darit udrziavat iluziu menovej stability a ututlavat problemy zadlzenosti mnohych clenskych krajin? Ako dlho budu ochotni investori mimo USA drzat dolare - a kedy ich premoze strach zo straty hodnoty dolara? Kedy nastane pokles akciovych trhov, ktory moze opat velkemu mnozstvu ludi napovedat, ze "kriza" sa neskoncila, ale naopak, este nezacala? Kde nastane skor? EU, ci US? Na toto vsetko neviem odpovedat a myslim, ze prave to bude urcovat vyvoj hodnoty USD/EUR v najblizsich mesiacoch. Neprekvapil by ma ani nadalej oslabujuci sa dolar, ani obnovenie trendu, ktory sa nastartoval pri medializovani greckych financnych problemov - t.j. oslabovanie eura. Myslim, ze vacsine z nas by sa pacilo prave slabe euro a stale povazujem za +EV stavit na skorsi zanik Eura ako dolara, ale istotu v tom nevidim.
Ako som upozornoval, moc uzitocneho som nepovedal

Myslim, ze sme na konci akehosi hlucheho obdobia, predsa len v lete sa na trhoch tolko nedeje, ale teraz ako zacne prichadzat zima, povazujem za dost mozne, ze sa dockame odpovedi na niektore z hore spominanych otazok. Ja osobne nadalej drzim roll v USD, cashoutujem eura na bezne vydavky, statocne nakupujem zlato a striebro a cakam na koniec sveta

btw povazujem za obzvlast dobry napad sa na tuto zimu dobre zasobit trvanlivymi potravinami.