Vyvoj Mien

Internetové peňaženky a iné spôsoby ako vložiť alebo vybrať peniaze z online pokrových herní

Re: Vyvoj Mien

Odoslaťod Mayday 08 Mar 2010 17:47

DevilMayCry napísal:presne toto mi rozpraval a ma to od nejakeho typka z partners group .To je taka ista banda ako OVB ?? Lebo som si dal u nich spravit nejake zivotne poistenie ale cim dlhsie nad tym rozmyslam tym viac sa mi zda ze je to o hovne. :o

jj Partners Group prisli ako prvi so svajciarkou hypotekou na slovensky trh. PG je vlastne cast OVB, ktora v roku 2007 odisla a zalozila tuto firmu. princip je rovnaky. Robil som aj v OVB aj v PG :)

svajciarsku hypoteku ja osobne neodporucam nikomu. Urcite nie za takychto podmienok. V stabilnej ekonomickej situacii by to mohlo byt zaujimave (aj ked riskantne), ale takto to u mna ma nula bodov. Radsej beznu hypoteku, ked uz.

A co sa zivotiek tyka, u nich vidim zmysel len v kryti rizika. Cize ma to zmysel predovsetkym pre ludi, ktori maju uvery a od ich pracovneho prijmu su zavisle dalsie osoby...partneri, deti a pod. ako sporiaci produkt je to predrazene a k nicomu, sporit sa da aj lepsimi sposobmi. V podstate vsetko okrem dobrovolnych prispevkov do socialky je lepsia investicia :)

SadPraetor napísal:1) malujes dost ciernu buducnost, mozno trosku prehanas. Som si vedomi ze katastroficke scenare o konci svetu existuju, ale bavime sa radovo o rokoch az desatroci. Za taku dobu sa toho da hodne zachranit, zmenit politiku a pod. Ja sam si netrufam nieco "tipovat" na viac nez polroka dopredu (mam krv intraday a swing obchodnika, tam to je o niecom inom)

myslis si, ze existuju politicke riesenia dnesnej dilemy? To pokladam za malo pravdepodobne. Dnes je v politike silny trend k posilnovaniu statnej moci. Hospodarstvo sa riesi Keynesom a statne zasahy v trhu sa beru ako samozrejmost, podobne ako existencia centralnych bank a nicim nekryte peniaze. Politici, pokial mi nieco neuslo, nie su schopni konat v sulade s akymkolvek planom trvajucim dlhsie ako do najblizsich volieb. Vzhladom na to, ze sa domnievam, ze jednym zo zakladnych problemov, ktore nas do tejto situacie priviedli je prilis velka vlada a prilis velke zasahy vlady do ekonomiky a ostatnych sfer zivota, vidim sance na politicke riesenie blede. Pozri sa na grekov, urobia uplne vsetko pre to, aby nemuseli znizit statne vydavky, aj ked su prakticky skrachovani...

Je mi jasne, ze mnohym ludom sa mozu zdat moje reci ako pesimisticke a apokalypticke. Sorry. Mna tato tema fascinuje uz roky, vela o nej citam a debatujem. Zavery, ku ktorym som prisiel som nacrtol a naozaj su pesimisticke, aspon z kratko az strednodobeho hladiska. Pod tym vsetkym som optimista. Nemyslim si, ze ludia su fundamentalne zli, prave naopak...tuto vieru (ktorej korene siahaju do monoteizmu, obzvlast krestanstvu a ich doktrine povodneho hriechu) povazujem prave za jednu z pricin problemu. V mojich ociach sme v podstate mile, spolocenske opice, ktore najradsej zo vsetkeho kvasia v pohodli vysokych konarov stromu s bananom a papajou. Tato nasa lenivost nas privadza do situacii, kedy rast nasej technologie svojou rychlostou predci rast nasej moralky, etiky, ci vedomia a vymyka sa nam z ruk a obracia proti nam.

Ono zakladny kamen mojej analyzy je jednoduchy: nasa ekonomika (svetova) je odvodena od financneho systemu, ktory pouzivame. Tento system, ako zrejme rozumies, je zalozeny na nutnosti neustaleho narastu mnozstva penazi v obehu, vzhladom na fakt, ze peniaze sa do systemu dostavaju vzdy ako dlh a ked chces, aby dlznici splacali aj uroky, potrebujes im poskytnut dalsie peniaze. Tu vznika problem. Ked pridavas peniaze do systemu, ale nerastie ti mnozstvo tovarov a sluzieb, ktore si za tie peniaze mozes kupit, vznika inflacia. Cize mas nutnost neustale vyssej produkcie, odtial nas fetish na rast HDP. Ked chceme, aby rastlo HDP, musime viacej produkovat. Dalsi problem: nase hospodarstvo je podmnozinou nasej biosfery a ta je konecna. Je preto logicke, ze HDP nemoze do nekonecna rast vdaka zvysovaniu produkcie hmotnych statkov.

A tak sme zacali HDP zliepat z nehmotnych statkov. Dnes su v mnohych zapadnych krajinach najvacsie industrie (ako podiel na HDP) financne...su to industrie, ktore neprodukuje nic hmotne, len informacie. A informacie su vdaka ich charakteru zadarmo. Na to, aby si informacie mohol predavat, musis najprv umelo vytvorit ich nedostatok. To spotrebuva zdroje...peniaze, cas, energiu. Coraz vacsia cast svetoveho obyvatelstva sa podiela na tomto segmente hospodarstva...segmente, ktory vo svojej podstate nic uzitocne neprodukuje. Mozeme argumentovat funkciou financnych institucii, funkciou alokacie kapitalu. Lenze ako obvykle, institucie zmeskali evoluciu. Neuvedomuju si svoju nadbytocnost (ako by mohli?), do ktorej sa mnohe posunuli vdaka existencii internetu.

Zober si toto vsetko dokopy a vyjde ti, ze business as usual nie je v ponuke. Sposob, akym sme riesili biznis do teraz (t.j. dajme ludom chlieb a hry a posunme ucet do buducnosti) neprichadza do uvahy nadalej. Mozno vydrzi rok, dva, desat...ja neviem. Ale pride mi tazke verit, ze bez radikalnych zmien bude tento model fungovat dalej. Jedine ak nejaky technologicky prevrat...

Aby som uzavrel tuto cast rantu...ja dufam, ze sa mylim a vsetko bude OK a najhorsia vec, ktora sa udeje, bude posmech, ze som takto panikaril a nakupoval zlato, striebro a neinvestoval radsej do nejakej kariery a vysokoskolskeho vzdelania. Moze byt. Avsak radsej sa budem mylit na strane opatrnosti a budem pripraveny na nieco, co mozno nikdy nepride, ako nebyt pripraveny a prist o vsetko...

SadPraetor napísal:2) poukazujes na zdroje z ktorych sa cerpa, vedz ze drviva vecsina trhu sa riadi podla tych istych sprav, preto sa slova tychto "analytikov" daju vyuzit na predvidanie kam pojde dav. Samozrejme skusenejsi obchodnik ma rozum, a nejde vzdy s davom, zhana si vlastne informacie a zrobi vlastny usudok, ale informacie v spravach na CNN ti pohnu trhom, i ked to ma s realnou skutocnou hodnotou aktiva pramalo spolocne

jasne, ze spravy z CNN ovplyvnuju trhy, avsak trhy nie su zavisle cisto len od toho, comu ludia veria. V kratkodobom horizonte to je sine qua non (to ty chapes, spominal si, ze mas skusenosti s intraday obchodovanim). Avsak v konecnom dosledku za urcujuce povazujem dopyt a ponuku. A tam je jedno comu ludia veria, tam uz ide o toho, co ludia potrebuju k zivotu a kolko toho mame. A prave z tohto aspektu plynu moje obavy. Ja kratkodobe vykyvy sposobene vyhlasenim nejakeho politika ignorujem. Su to pre mna bezvyznamne tliachaniny do vetra.

SadPraetor napísal:3) s menami suhlasim, system je nastaveny zle, su nalievane strasne peniaze do obehu, zatial nie je citit inflaciu no ta pride. Ak som ti rozumel spravne predpovedas pad mien - co by sposobilo ohromne skody, neverim ze sa to dovoli, najskor to bude velka inflace a pod, ale hadam to nepadne. Ich hodnota urcite sa znizi, nas asi bude skor zaujimat ich vzajomy vztah, EUR/USD, a ine meny CZK/EUR.
a ako hovoris USD by mal voci euru v najblizsej dobe (tento rok) posilovat

Problem s inflaciou je ten, ze centralne banky ju vedia zacat, ale nie skoncit. Mam pocit, ze vacsina ludi ma uplne skreslenu predstavu o tom, co je to inflacia. Desatrocia trvajuca Keynesianska propaganda mnohych z nich presvedcila o tom, ze inflacia je vlastne rastom cien a to je bud
1. nieco prirodzene vyplyvajuce z ekonomickeho systemu (co sa da lahko vyvratit historickymi datami z doby, kedy meny boli kryte zlatom)
2. nieco sposobene vyrobcami - ze zvysuju ceny.

oboje su bludy. Avsak je tu dalsi, subtilnejsi blud, na ktory sa zabuda. Jasne, monetarna inflacia ma nieco do cinenia s mnozstvom penazi v obehu, tomu rozumie kazdy clovek, ktory daval pozor. Na co sa zabuda, ze mnozstvo penazi v obehu nie je jediny faktor, ktory vplyva na rast cenovej urovne. Vplyva na neho este aj rychlost obehu penazi. Toto je dovod, preco zatial nevidime inflaciu cenovu. Ako si spominal; peniaze su natlacene do systemu, ale sedia v rezervach bank, alebo su reinvestovane vo forme depozitov v centralnej banke, alebo v statnych dlhopisoch. Inflacia sa rozprudi, az ked sa rozprudia tieto peniaze. A tie sa rozprudia az vtedy, ked sa ich ludia budu chciet zbavit v prospech realnych hodnot. A kedy nastane taky zlomovy moment, tazko povedat...ale sudy pusneho prachu su na mieste, cakame na iskru. Ked preskoci, uz nepomoze ziadne zvysovanie urokovych sadzieb, ani ziadne politikarcenie. Ta cesta vedie uz iba k bankrotu.

SadPraetor napísal:4) hovoris o manipulovani s makroudajmi - kto garantuje ze tvoje zdroje to zratali spravne - statistika, ide skor ako si taketo cisla vylozi trh, banky, ludia, ak je aj 20% nezamestnanost v USA (to sa mi nezda) a predsa ich ekonomika nie je na tom tak zle, a ma vcelku silne zaklady, a predpoklad rast, a urcite sa caka ze sa s dlhom vysporiada lepsie nez EU
tiez pomer dlhu k HDP, nemusi byt presny, nemyslim ze to zratas poriadne niekedy
tebou menovane priklady ako zle sa rata HDP v USA, vies povedat o kolko to pohne s HDP ak by si to upravil? je to vyznamna zmena?

jj statistika, vieme o nej svoje, ze? :) Ja som nechcel tvrdit, ze prave ja mam realne cisla, len poukazat na to, ze nepokladam za rozumne verit cislam, ktore nam poskytuje vlada. Hlavne pri ich historii s cislami...

silne zaklady ekonomiky USA? to si robis asi srandu, ze? :) kde su? V ich skrachovanom nekonkurencieschopnom automobilovom priemysle? V ich textilnom a oceliarskom priemysle, ktori outsourcoval do ciny? V ich technologickych inovaciach a silicon valley, v ktorych ich uz davno predbehli azijci? V ich polnohospodarstve, ktore neuzivi ani len ich vlastne obyvatelstvo? V ich obrovskom schodku obchodnej bilancie? Nebodaj v ich krachujucej financnej industrii? Fakt neviem, o akych silnych zakladoch hovoris. O rastucom podiele HDP, ktory si kazdy rok ukroji moloch ich vlady z privatneho sektora? Odkial ma prist ten rast o ktorom hovoris?

A myslim, ze rozdiely to robi slusne. Ja ked som sa raz pozeral na ich metody vypoctu inflacie, alebo HDP tak som si rozbil bradu o zem jak mi sanka padla. To su uplne vymyslene cisla! Robi to dost velky rozdiel, ale v konecnom dosledku je to jedno, lebo ich manipulacia realitu nemeni, len zakryva. Skor ci neskor vyplave na povrch. Chcel si konkretne cisla, ja ti zadelim moj odhad. Myslim, ze 10 - 20% americkeho HDP je cista fikcia. Ako ked zaratas do HDP este aj to, ze dnes za rovnaku sumu dostanes vykonnejsi pocitac ako pred 5 rokmi (a zaroven tento isty jav s kamennou tvarou zaratas do zloziteho vzorca vypoctu inflacie a sposobi ti to jej pokles...), tak ja uz fakt neviem.

SadPraetor napísal:6) tebou odporucana investicia do zlata - mozes blizsie urcit akou formou to robis? nejaky fond? derivaty? alebo fyzicke zlato???
aspon na toto by som rad odpoved, ja sam sa dost cudujem ako to myslis?

no teraz budem vyzerat este viac ako paranoik, ale budiz :) Zlato a striebro nakupujem vylucne vo fyzickej forme. Ma to jednoduchy dovod a ten sa da zhrnut tromi slovami: "Gold Carry Trade". nastuduj si to. a zistis, ze zhruba polovicka ponuky zlata, ktore sa obchoduje na trhoch, fyzicky neexistuje. Dalsi pripad kreativneho uctovnictva, v ktorom jedna centralna banka leasne zlato druhej, ta ho hodi na trh a mihnutim carovneho prutika sa zlato zrazu ocita aj na trhu na predaj a zaroven v rezervach prvej centralnej banky. (toto ti nieco napoveda o buducom cenovom vyvoji zlata...) Podobne to riesia tazobne spolocnosti, ktore na trhu predavaju zlato, ktore zatial este nevytazili - pozicaju si ho od centralnej banky, predaju na trhu, avsak z rezerv centralnej banky nikdy nezmizne!

Pre toto nechcem byt v zlatych certifikatoch. Je tam riziko, ze nastane efekt ako pri "bank run" na banku, ktora funguje na frakcnom rezervnom systeme. Ludia zacnu tusit, ze banka nema v skutocnosti tolko penazi, ako ma, tak ich chcu vytiahnut, avsak nie kazdemu sa uz ujde...

Nakupujem fyzicke zlato. odmietam ho mat uskladnene v banke. Jedine som ho ochotny drzat osobne, alebo uskladnene v trezoroch sukromnej bezpecnostnej firmy.

Dobra vec je, ze som nasiel na slovensku firmu, cez ktoru mozes nakupovat zlato aj pri malinkych investicnych sumach. Cize nepotrebujes dat na stol 1000 evri aby sa s tebou vobec bavili, ale mozes si zriadit sporiaci plan. Predplatis si poplatok a nasledne uz nakupujes kedy chces a za kolko chces (pripadne odpredavas). Je to seriozne, zlato beru len od akreditovanych vyrobcov (good delivery standard), ceny su dobre a skladovat mozes v rakusku, alebo svajciarsku (co sa oplati pri striebre), pripadne za poplatok si nechat poistenou zasielkou doviezt domov. Je tam garancia spatneho odkupu, co tiez nie je na zahodenie.

ak chces nejake dalsie info, tak mi napis spravu.
Mayday

Založený: Jan 2009
Poďakoval/li: 31 krát/24 krát

Odoslaťod yegon 08 Mar 2010 18:12

zaujimave prispevky

ja som rozmyslal o investovani na akciovom trhu (dlhodobe nie daytrading) ale mam obavu presne ako si mayday pisal ze vsetko pojde s prepacenim do sraciek

americky dlh je podla mna vec s ktorou sa nikdy nedokazu vysporiadat a raz proste musia padnut na hubu. Obavam sa ze si tam niekto "inteligentny" spocita ze najlacnejsie riesenie situacie je atomovy utok na japonsko a cinu a potom zbohom rodina
Obrázok používateľa
yegon

Založený: Júl 2007
Poďakoval/li: 18 krát/900 krát

Odoslaťod Mayday 08 Mar 2010 18:22

inac co sa investovania tyka, tak ja mam nakupenych zopar akcii penny stocks, zaujimave firmy s velkym potencialom. Ale to berem ako spekulaciu s peniazmi, ktore mi nebudu chybat, ak o ne pridem. Zivot by som na to nevsadzal...
Mayday

Odoslaťod DevilMayCry 08 Mar 2010 18:45

este mam par otazok:
1. co sa tyka toho zivotneho sporenia. Velmi spravne pises o tom pokryti rizika. Momentalne by nikto neutrpel inu nez psychicku traumu keby ma zajtra nedajboze nieco zrazilo :) Ale napriklad povedzme o 5 rokov ked uz bude manzelka a dieta na ceste + hypoteka na krku tak to uz ma zmysel ci nie ? A ked zacnem sporit teraz tak to bude lepsie ako o 10 rokov kedy by som nedostal take podmienky ako teraz.

2. co si myslis o pravidelnom invsetovani. Dost casto mi vola ten zastupca PG u ktoreho mam to zivotne ci nema zaujem o pravidelne investovanie cez pioneer invsetment. Odporuca mi vsak aby ta invseticna doba bola minimalne 7 rokov s priemernym rocnym vynosom 8 percent. Zda sa mi to vela.

3. Povedzme ze mam u seba nejake drobne, ktore mi nebudu chybat :) Na akych trhoch sa obchoduje s akciami tej firmy co spominas ? :D edit: (aha tak toto je asi blba otazka ked tak pozeram na nete - na penny stocks sa obchoduje s akciami firiem hej a nie ze penny stocks je firma :wall: )
Obrázok používateľa
DevilMayCry

Založený: Aug 2007
Poďakoval/li: 59 krát/107 krát

Odoslaťod SadPraetor 08 Mar 2010 19:02

yegon napísal:
ja som rozmyslal o investovani na akciovom trhu (dlhodobe nie daytrading) ale mam obavu presne ako si mayday pisal ze vsetko pojde s prepacenim do sraciek

ide oto ake obdobie mas na mysli, aj na tom ze trh klesa sa da zarobit, to v pripade ze by si kupoval akcie naopak -->
dlhodobo v nejakom fonde (USA/EU akcie)... mno nie je zrovna najlepsia chvila, bude to klesat tohto roku (malo by) a co bude potom je vo hviezdach
ale velmi velmi slubne vyzeraju trhy indie a ciny, ale trufnut si tam investovat na to treba mat trosku prehlad ako to tam bezi
ale som si isty ze su ponukane aj fondy ktore sa na tieto trhy priamo specializuju, tam by to malo rast... takze asi tam
pri obchodovani je to ako pri pokri -- bankroll management, bankroll management a este raz bankroll management
urcite na akcie nevsad peniaze z hypoteky na dom ako sa to robievalo aj v USA posledne roky :lol2:
Obrázok používateľa
SadPraetor

Založený: Apr 2009
Poďakoval/li: 1 krát/7 krát

Odoslaťod Mayday 08 Mar 2010 19:17

DevilMayCry napísal:este mam par otazok:
1. co sa tyka toho zivotneho sporenia. Velmi spravne pises o tom pokryti rizika. Momentalne by nikto neutrpel inu nez psychicku traumu keby ma zajtra nedajboze nieco zrazilo :) Ale napriklad povedzme o 5 rokov ked uz bude manzelka a dieta na ceste + hypoteka na krku tak to uz ma zmysel ci nie ? A ked zacnem sporit teraz tak to bude lepsie ako o 10 rokov kedy by som nedostal take podmienky ako teraz.

uvedom si strukturu produktu investicneho zivotneho poistenia. Ten produkt sa sklada z dvoch casti.
1. investicna cast. tu je sporenie. tieto peniaze sa investuju podla tebou zvolenej investicnej strategie (samozrejme, daju ti nejake na vyber)
2. urazova cast. tu si platis za pripoistenia roznych rizik. Trvale nasledky urazu, smrt nasledkom urazu, kriticke choroby, invalidita a pod.

ked nemas zavazky, nepotrebujes krytie. Ked ho budes potrebovat, spravis si ho. Avsak vsetky tieto rizika sa daju pokryt aj samostatne, nemusis na to mat investicne zivotne poistenie.

Praetor: pozor na tu cinu...v mojich ociach je to este vacsia bublina, ako USA. Tym vsak nechcem povedat, ze sa aj v cine nenajdu dobre prilezitosti :)

Zober si priklad hypoteky. Potrebujes byt kryty minimalne na vysku ostavajucej istiny. existuju produkty, kde mas cisto iba rizikove zivotne poistenie (cize krytie v pripade akejkolvek smrti) a da sa naviazat na hypoteku tak, aby ti poistna suma klesala zaroven s vyskou splatnej istiny. Je asi jasne, ze takato varianta je lacnejsia, ako to riesit cez investicko. Akurat sa moc nepredava, lebo nie je provizne zaujimava. Ja sam som sa o nej dozvedel az po dvoch rokoch v poistovacom biznise (!).

co sa sporenia tyka, tak sporenie je dobra vec pre kazdeho. Akurat otazka je, ze kde sporit. Investicko je jednoznacne najdrahsia moznost sporenia. pocas prvych dvoch (v niektorych poistovniach troch) rokoch je tvoja odkupna hodnota investicie nula. Zhruba polovicka a viac tvojich vlozenych penazi ide na provizie sprostredkovatelom. Nasledne mas spracovske poplatky (obcas zdvojene, v pripade jednej poistovne dokonca ztrojene!) vstupne poplatky za nakup do fondov atd. Dalsia vec je, ze tvoja odkupna hodnota investicie. K plnej sume sa dostanes NAJSKOR za 10 rokov (v specifickom nastaveni u jednej poistovne), casto az za 20 - 30 rokov. Tie peniaze su tam prakticky na tu dobu viazane.

Ked uz chces sporit do akcii, tak radsej ten Rytmus. Ma to vyhodu o nieco nizsich poplatkov (ale stale je to predrazene, aby boli z coho provizie vyplacat) a dobrovolnosti platieb, t.j. ziadne upomienky, zrusenia zmluvy a straty ak zmeskas nejake platby. Je tam aj moznost kedykolvek to spatne odkupit. Blbe je ze tam mas na vyber len tri investicne strategie, kazda z nich sa sklada zo styroch fondov pioneer. Ale Rytmus > IZP.

V dnesnych podmienkach mi pride ako idealna forma si sporit do zlata a striebra. Je dost mozne, ze aj slusne zarobis, ked ceny vyletia hore, ale treba si uvedomit, ze sporenie nie je investovanie. Sporenie je odkladanie si do rezervy a primarny ciel je ochranit odlozene pred poklesom hodnoty. To ti zlato a striebro vedia zarucit. Ked ti potom este stale ostanu peniaze navyse a ty by si chcel investovat - tak investuj! Bohuzial tu na Slovensku sa bezny clovek k naozaj kvalitnemu poradenstvu nedostane, cize najlepsie budes asi obsluzeny, ked sa povzdelavas sam (co nikdy nie je na skodu), alebo si zaplatis niektory z tymov analytikov (tam by som ti uz vedel ja odporucit...).

a penny stocks su penny stocks...firmy s nizkou cenou na jednu akciu. Tam je pointa vycihat si tie firmy, ktore su lacne, ale maju velky potencial z nejakeho dovodu. Vyvijaju revolucne technologie, vlastnia patenty na procesy o ktorych sa da cakat, ze budu ziadane, vlastnia velke potvrdene naleziska nerastnych surovin, alebo maju dobre rozbehnute rokovania o kontraktoch s big business firmami. Dovodov je vela.

aha a este nieco. Ked ti kamarat z PG rozprava o vynosoch 8% za 7 rokov, spytaj sa ho, ci je ochotny ti ich garantovat ;) v PG SK maju totiz jeden graf (ak sa nic nezmenilo) od pioneer investments, ktory ukazuje vykonnost akciovych trhov za poslednych 100 rokov a priemerna rocna vykonnost je tam 9,7%. To je pekne, ale z minulosti sa zit neda a ked si myslia, ze nasledujucich 100 rokov bude rovnakych ako predchadzajucich 100, tak ich caka asi prekvapko :)
Mayday

Odoslaťod DevilMayCry 08 Mar 2010 19:30

Mayday napísal:aha a este nieco. Ked ti kamarat z PG rozprava o vynosoch 8% za 7 rokov, spytaj sa ho, ci je ochotny ti ich garantovat ;) v PG SK maju totiz jeden graf (ak sa nic nezmenilo) od pioneer investments, ktory ukazuje vykonnost akciovych trhov za poslednych 100 rokov a priemerna rocna vykonnost je tam 9,7%. To je pekne, ale z minulosti sa zit neda a ked si myslia, ze nasledujucich 100 rokov bude rovnakych ako predchadzajucich 100, tak ich caka asi prekvapko :)

No veru mas pravdu. Presne taky graf mi chalan ukazoval :lol2:
Vnukol si mi par myslienok na zamyslenie takze diky moc.... :good:
Obrázok používateľa
DevilMayCry

Založený: Aug 2007
Poďakoval/li: 59 krát/107 krát

Odoslaťod yegon 08 Mar 2010 19:46

investicne zivotne poistenie je obv joke, vsetcia ti ho zacnu nutit ako prve - dovodom ale nie je zakaznik ale vyska provizie ktoru za to dostanu a je niekolkonasobne vyssia nez u samotneho poistenia - LOL - NIKDY

ide oto ake obdobie mas na mysli, aj na tom ze trh klesa sa da zarobit

heh ty sa na to pozeras z tradingoveho hladiska :) ja som mal na mysli hodnotove investovanie na 5+ rokov so stalym dokupovanim akcii ale presne ako pises - mam pocit ze je to momentalne riskantnejsie nez kedykolvek predtym - kratkodoby pokles by mi ani tak nevadil, skor mam obavu ze kludne moze prestat fungovat v lepsom pripade burza v horsom amerika ako taka
Obrázok používateľa
yegon

Založený: Júl 2007
Poďakoval/li: 18 krát/900 krát

Odoslaťod SadPraetor 08 Mar 2010 20:27

Velmi pekny prispevok Mayday, skusim reagovat, ale pises siahodlho...

Mayday napísal:
myslis si, ze existuju politicke riesenia dnesnej dilemy? To pokladam za malo pravdepodobne. Dnes je v politike silny trend k posilnovaniu statnej moci. Hospodarstvo sa riesi Keynesom a statne zasahy v trhu sa beru ako samozrejmost, podobne ako existencia centralnych bank a nicim nekryte peniaze. Politici, pokial mi nieco neuslo, nie su schopni konat v sulade s akymkolvek planom trvajucim dlhsie ako do najblizsich volieb. Vzhladom na to, ze sa domnievam, ze jednym zo zakladnych problemov, ktore nas do tejto situacie priviedli je prilis velka vlada a prilis velke zasahy vlady do ekonomiky a ostatnych sfer zivota, vidim sance na politicke riesenie blede. Pozri sa na grekov, urobia uplne vsetko pre to, aby nemuseli znizit statne vydavky, aj ked su prakticky skrachovani...

ano riesenia existuju ale ako sam poukazujes nie je vola ich presadit, vsetky problemy si v podstate menoval
pridam vsak ze ked je zle, ludia maju v "demokracii" tendenciu sa priklanat k extremizmu... tak sa dostal k moci hitler
tiez sa zdvihli hlasy ktore sa obracaju na socialistov/komunistov, ty by to sejmli uz urcite

ja som vsak optimista a preto verim, verim, ze to nejak dopadne :)
zmeny mozu nastat, neslo by vsak len o zmeny politicke, ekonomicke, ale aj technologicke, a najme spolocenske, prilis sme zleniveli, prilis sme nastaveny na spotrebu, demokracia nefunguje

Mayday napísal:V mojich ociach sme v podstate mile, spolocenske opice, ktore najradsej zo vsetkeho kvasia v pohodli vysokych konarov stromu s bananom a papajou.

Ja naopak verim ze ludia su egoisticke svine, najprv myslime na seba/rodinu a az potom na ostanych
preto je tak tazke pre nas zvolit spravnu vec pre celok, preto nefunguje demokracia, a zmena je velmi tazka
vid greci, buria sa buria, lebo nechcu o nic prist, a pritom si neuvedomuju ako by ich pad mohol vsetkych poskodit (a btw nie su na pokraji, k okraju maju este kus cesty, a stale za nimy stoji EU)

Mayday napísal:Ono zakladny kamen mojej analyzy je jednoduchy: nasa ekonomika (svetova) je odvodena od financneho systemu, ktory pouzivame. Tento system, ako zrejme rozumies, je zalozeny na nutnosti neustaleho narastu mnozstva penazi v obehu, vzhladom na fakt, ze peniaze sa do systemu dostavaju vzdy ako dlh a ked chces, aby dlznici splacali aj uroky, potrebujes im poskytnut dalsie peniaze. Tu vznika problem. Ked pridavas peniaze do systemu, ale nerastie ti mnozstvo tovarov a sluzieb, ktore si za tie peniaze mozes kupit, vznika inflacia. Cize mas nutnost neustale vyssej produkcie, odtial nas fetish na rast HDP. Ked chceme, aby rastlo HDP, musime viacej produkovat. Dalsi problem: nase hospodarstvo je podmnozinou nasej biosfery a ta je konecna. Je preto logicke, ze HDP nemoze do nekonecna rast vdaka zvysovaniu produkcie hmotnych statkov.

Ono tato idea nie je v podstate zla. Ak by nerastli peniaze v obehu, tak by nebol taky pokrok, a taky progress. Celkovy objem vyrobkov, a sluzieb rastie (aspon by mal ak sme v konjukture), ak by s nim nerastla i penazna zasoba, peniaze by sa stavali vzacne, a ceny vyrobkov by klesali - co ma velmi negativne dosledky pre celu ekonomiku. Takze potrebujes aby ponuka penazi rastla. Takze ak mnozstvo panazi ktore vzrastie v obehu je rovnake ako hodnota tovarov a sluzieb ktore sa v tomto roku vyrobili naviac oproti minulemu tak nemame inflaci, vsetko je fajn..
Tiez dostatok penazi dovoli robit obrovske investicne projekty, ako elektrarne, priehrady, dialnice, obycajna banka by to z vkladov nas ludi nanazbierala. Tieto dialnice, priehrady prinesu uzitok v buducnosti, preto si mozeme pozicat z buducnosti peniaze na ich financovanie, a budme ich splacat + urok

Vtip je v tom ako odhadnut o kolko tam naliat? Banky poziciavaju peniaze a vytvaraju v podstate dalsie. Je tu multiplikator, rychlost obehu, nikdy neodhadnes kolko toho tam mas naliat
V EU je ciel nizka inflace, preto mame inflacne cielovanie (nieco take sme mali este pred zavedenim eura). Zvolime si tak 2% inflaci. Takze nalejeme do obehu iba o kustik viac penazi nez naozaj potrebujeme, tie 2% nikoho nezabiju... (asi)
V USA ma centalna banka na starosti najme rast hospodarstva a zamestnanost, takze oni tam nalievaju do obehu podstatne viac penazi nez by mali, aby stimulovali ekonomiku, a to je v podstate ta zakladna podmienka pre vznik akejkolvek krizi
Na to naliatie penazi do ekonomiky mozes zvolit rozne metody, no dnes sa najme pouziva to ze centralna banka poziciava sukromnym a to za urok (http://www.moneycafe.com/library/fedfundsrate.htm federal funds rate sadzba v USA, za ktoru si poziciavaju banky od centralnej banky, alebo medzi sebou (ak nie je panika na trhu)). Takze po plasknuti bubliny dot.com, a po utokoch na WTC, sa FED (americka centralna banka) rozhodla znizit sadzby, aby tak podporila hospodarstvo a "predisla krize" :lol2: . To nalialo velke mnozstvo penazi do obehu, a sposobilo vznik bublin snad na vsetkych trhoch, mno a ked zacali tieto sadzby opet dvihat, tak to vsetko prasklo a sme v krize. Tedka by tam snad vyhadzovali bankovky z helikoptery keby mohli (citujem predsedu FEDu).
Takze jeden z vinnikov je centralna banka, to ze nalieva do obehu prilis vela panazi, a to deformuje trh, ceny.
Existuju nazory, zeby CB sa mala vykaslat na stimulaciu ekonomiky, a len v podstate navysovat ponuku penazi, a nemala by sa prisposobovat (teda nie velmi (ak si vsimate grafy tak zo 6,5 padli na 1) a ked to tam potom zacali dvihat tak opet prudko
V podstate to pokaslali, CB svojim konanim to akurat zhorsuje, prehlbuje krizu, a deformuje trh, cim vytvara podmienky pre vznik bubliny, a a naslednej krizy. Dnes su peniaze opet lacne, a az zacnu znovu obiehat... mno tak to bude inflace ouch

Mayday napísal:A tak sme zacali HDP zliepat z nehmotnych statkov. Dnes su v mnohych zapadnych krajinach najvacsie industrie (ako podiel na HDP) financne...su to industrie, ktore neprodukuje nic hmotne, len informacie. A informacie su vdaka ich charakteru zadarmo. Na to, aby si informacie mohol predavat, musis najprv umelo vytvorit ich nedostatok. To spotrebuva zdroje...peniaze, cas, energiu. Coraz vacsia cast svetoveho obyvatelstva sa podiela na tomto segmente hospodarstva...segmente, ktory vo svojej podstate nic uzitocne neprodukuje. Mozeme argumentovat funkciou financnych institucii, funkciou alokacie kapitalu. Lenze ako obvykle, institucie zmeskali evoluciu. Neuvedomuju si svoju nadbytocnost (ako by mohli?), do ktorej sa mnohe posunuli vdaka existencii internetu.

A co taky pravnik? tiez toho moc nevyprodukuje hmotneho a predsa ho potrebujeme pre dnesny svet. Lekar? Jeho sluzby maju skor nehmotny charakter. A co mi pokrovi hraci? ;) (to by bola na zamyslenie ako mi prispievame na HDP hmm... urcite spotrebou, lenze tu ukradneme od niekoho ineho (ak sme winning), takze mame len alokacnu funkciu :lol2: )
Financne institucie su pravda ovela vecsi segment, ale stale ich potrebujeme. Pravdu mas v tom ze zaspali trosku svoju evoluciu.
Hovoris o ich funkcii alokovat peniaze (tiez vsak cenotvorna funkcia, funkcia likvidity, a tiez aj spekulacna funkcia (vsetci by sme chceli zarobit na akciach co? napr yegon spominal zeby chcel investovat. Nemyslim ze chce skupit akcie nejakej firmy a potom ju riadit a budovat nieco. Skor spekuluje ze mu to nieco vynesie))
Poukazujes na internet ze sposobil ich nadbytocnost
Povedz mi kde ma taky nasinec zobrat info do coho sa mu oplati investovat. Kde si ma firma pozicat na vybudovanie novej vyrobnej linky? Tie institucie stale potrebujeme, poskytuju nenahraditelne sluzby pre ekonomiku, a aj vdaka nim sme v podstate vyliezli z temneho stredoveku (odvolavam sa na brve banky oki, Goldman Sachs este neboli)
Problem je vsak v tom ze si beru nehorazne zisky z toho, navratnost investicie vo financnom sektore je aj 30% (ROI ak sa nemylim)

Mayday napísal:Zober si toto vsetko dokopy a vyjde ti, ze business as usual nie je v ponuke. Sposob, akym sme riesili biznis do teraz (t.j. dajme ludom chlieb a hry a posunme ucet do buducnosti) neprichadza do uvahy nadalej. Mozno vydrzi rok, dva, desat...ja neviem. Ale pride mi tazke verit, ze bez radikalnych zmien bude tento model fungovat dalej. Jedine ak nejaky technologicky prevrat...

Mno ucet si mozes posunut do buducnosti, napr firma si pozicia na tu novu vyrobnu linku, a splati ju z produkcie ktoru bude mat. Problem je v tom ze my si poziciavame na spotrebu, dam hypoteku na dom aby som si mohol kupit druhe auto, tak to fungovalo posledne roky. Tiez vlada si poziciava aby zaplatila dochodky a pod. Neinvestuje sa, hlupo sa mina

Mayday napísal:jasne, ze spravy z CNN ovplyvnuju trhy, avsak trhy nie su zavisle cisto len od toho, comu ludia veria. V kratkodobom horizonte to je sine qua non (to ty chapes, spominal si, ze mas skusenosti s intraday obchodovanim). Avsak v konecnom dosledku za urcujuce povazujem dopyt a ponuku. A tam je jedno comu ludia veria, tam uz ide o toho, co ludia potrebuju k zivotu a kolko toho mame. A prave z tohto aspektu plynu moje obavy. Ja kratkodobe vykyvy sposobene vyhlasenim nejakeho politika ignorujem. Su to pre mna bezvyznamne tliachaniny do vetra.

jednou z funkcii trhu je i premietat informacie do ceny, ale v konecnom dosledku cena bude oscilovat niekde okolo ceny vychadzajucej z fundamentalnej analyzy (nepouzil by som slova dopyt a ponuka... lebo prave tieto hybu cenou aj v kratkom obdobi, proste je panika tak sa predava, cena pada, naopak vsetci chceme zarobit na trhoch, tak kupujeme kupujeme, zenieme cenu hore, vznika bublina)

Mayday napísal:Problem s inflaciou je ten, ze centralne banky ju vedia zacat, ale nie skoncit. Mam pocit, ze vacsina ludi ma uplne skreslenu predstavu o tom, co je to inflacia. Desatrocia trvajuca Keynesianska propaganda mnohych z nich presvedcila o tom, ze inflacia je vlastne rastom cien a to je bud
1. nieco prirodzene vyplyvajuce z ekonomickeho systemu (co sa da lahko vyvratit historickymi datami z doby, kedy meny boli kryte zlatom)
2. nieco sposobene vyrobcami - ze zvysuju ceny.

mrkol som historicke data a aj tam bola inflacia aj deflacia
priklad, platme iba zlatom (zjednodusenie) tak obrovska inflacia nastala pri objaveni noveho sveta- nove zasoby zlata
ak zavesis kurz meny na nieco coho cena sa hybe, tak stale i hodnota tej meny kolise, a v dnesnej dobe by to bolo strasne, ved zlato lieta hore dole. Mohol by si zakazat jeho volne obchodovanie, no stale by cena kolisala podla toho ake su naklady na tazbu, ci su nove doly a pod. A tiez stojis pred otazkou kolko zlata pustit do obehu

Mayday napísal:... Inflacia sa rozprudi, az ked sa rozprudia tieto peniaze. A tie sa rozprudia az vtedy, ked sa ich ludia budu chciet zbavit v prospech realnych hodnot. A kedy nastane taky zlomovy moment, tazko povedat...ale sudy pusneho prachu su na mieste, cakame na iskru. Ked preskoci, uz nepomoze ziadne zvysovanie urokovych sadzieb, ani ziadne politikarcenie. Ta cesta vedie uz iba k bankrotu.

pekne povedane

Mayday napísal:silne zaklady ekonomiky USA? to si robis asi srandu, ze? :) kde su? V ich skrachovanom nekonkurencieschopnom automobilovom priemysle? V ich textilnom a oceliarskom priemysle, ktori outsourcoval do ciny? V ich technologickych inovaciach a silicon valley, v ktorych ich uz davno predbehli azijci? V ich polnohospodarstve, ktore neuzivi ani len ich vlastne obyvatelstvo? V ich obrovskom schodku obchodnej bilancie? Nebodaj v ich krachujucej financnej industrii? Fakt neviem, o akych silnych zakladoch hovoris. O rastucom podiele HDP, ktory si kazdy rok ukroji moloch ich vlady z privatneho sektora? Odkial ma prist ten rast o ktorom hovoris?

silna pracovna sila, velky trh, volny presun kapitalu, sluzby, technologie (pokial viem tak su popredu oproti svetu v technologickych inovaciah), dobre skolstvo,
automobilky su minulost, mas lacnu pracovnu silu u nas v indii, cine, transformujes ekonomiku, a v tomto su oni sakra dobry, velmi rychlo vedia najst prilezitost a vyuzit ju, to je v ich povahe, americky sen, makat tvrdo a vypracovat sa, to je ich vyhoda oproti svetu. To ze teraz dostali po hube, nie jeden z nich s iba otrepe a povie si downswing, to sa spravi. V EU sa spi, oni najdu novy trh, novy segment a naleju to tam.

Mayday napísal:A myslim, ze rozdiely to robi slusne. Ja ked som sa raz pozeral na ich metody vypoctu inflacie, alebo HDP tak som si rozbil bradu o zem jak mi sanka padla. To su uplne vymyslene cisla! Robi to dost velky rozdiel, ale v konecnom dosledku je to jedno, lebo ich manipulacia realitu nemeni, len zakryva. Skor ci neskor vyplave na povrch. Chcel si konkretne cisla, ja ti zadelim moj odhad. Myslim, ze 10 - 20% americkeho HDP je cista fikcia. Ako ked zaratas do HDP este aj to, ze dnes za rovnaku sumu dostanes vykonnejsi pocitac ako pred 5 rokmi (a zaroven tento isty jav s kamennou tvarou zaratas do zloziteho vzorca vypoctu inflacie a sposobi ti to jej pokles...), tak ja uz fakt neviem.

cisla som ja nevidel, je pravda ze je to pekny bordel to ako sa to rata...

Mayday napísal:no teraz budem vyzerat este viac ako paranoik, ale budiz :) Zlato a striebro nakupujem vylucne vo fyzickej forme. Ma to jednoduchy dovod a ten sa da zhrnut tromi slovami: "Gold Carry Trade". nastuduj si to. a zistis, ze zhruba polovicka ponuky zlata, ktore sa obchoduje na trhoch, fyzicky neexistuje. Dalsi pripad kreativneho uctovnictva, v ktorom jedna centralna banka leasne zlato druhej, ta ho hodi na trh a mihnutim carovneho prutika sa zlato zrazu ocita aj na trhu na predaj a zaroven v rezervach prvej centralnej banky. (toto ti nieco napoveda o buducom cenovom vyvoji zlata...) Podobne to riesia tazobne spolocnosti, ktore na trhu predavaju zlato, ktore zatial este nevytazili - pozicaju si ho od centralnej banky, predaju na trhu, avsak z rezerv centralnej banky nikdy nezmizne!

ja sam som pracoval s gold futures, na to sa specializujem a mam pocit ze to funguje trosku inak, vecer este prekopem net aby som mal istotu
pokial viem tak tazobne spolocnosti vypisu kontrakt na to co este len vytazia, a ten sa zobchoduje aj niekolko mesiacov predtym nez sa skutocne zlato vytazi. Takyto kontrakt sa niekolko desiatok krat zobchoduje nez dojde k jeho plneniu.
To o tych centralnych bankach citam prvy raz, mozes dotat nejaky zdroj?
A pokial viem tak zlato je mierne nadhodnotene, mala by prist korekcia, potom opet narast. To ak je jeho skutocna hodnota si netrufnem teraz povedat, meni sa trh, tazobne spolocnosti prestavaju predavat zlato v procese ako som pisal, skor idu uz k realnym casom, a k tomu centralne banky nakupuju zlato do rezerv (tusim po 20rokoch ked iba predavali po prvy raz opet zlate rezervy rastu (zlate rezervy nie su nic moc, ich hodnota kolise podla ceny zlata, a tiez su malo likvidne, a neprinasaju ziadny zisk (vyjma vykyvov cenovych)). Kedysi (rok a pol dozadu mi tato otazka bola polozena) by som povedal ze realna cena je niekde okolo 800-850 usd/uncu, teraz to bude vyssie, ale netusim kde asi...
A to ze kupujes zlato fyzicke, si nemyslim ze je zla investicia. Ktovie co bude, zlato predas, a nestraca hodnotu ako notas ci auto.
Zaujimala by ma vsak ich marza (spread medzi cenou za ktoru ti ho predaju, a ta za ktoru kupia). Aj tvoje zlato v trezore podliha cenovym vykyvom, a ked bude zle, zima a nebude co jest, tak jeho cena bude ovela ovela nizsia nez za aku si kupil teraz, ale bude mat aspon aku taku hodnotu aj o 20 rokov. Tiez to ze mas naklady s jeho uskladnenim, a riskujes lupez. A neprinasa ziaden zisk (ak investujes do akcii a tie poorastu tak ziskas), nechrani ta pred inflaciou, lebo vztah ceny zlata k inflacii nie je negativna korelacia

boze toto je dlhe... :bad: snad som napisal vsetko co napadlo
Obrázok používateľa
SadPraetor

Odoslaťod SadPraetor 08 Mar 2010 20:41

Mayday napísal:Praetor: pozor na tu cinu...v mojich ociach je to este vacsia bublina, ako USA. Tym vsak nechcem povedat, ze sa aj v cine nenajdu dobre prilezitosti :)

Poprosim oslovenia Sad (zvyk) ;) dik
cina je nenasyteny trh, ten bude rast, je to vsak taky tvrdy kapitalizmus ze firmy padnu len sa zaprasi, musis v tom vediet chodit, nejake to info a pod
ak si zoberies podielovy fond, ktory sa zameriava na ekonomiky indie a ciny (+azia) tak ten skupuje niekolko stoviek akcii roznych firiem, takze to mas diverzifikovane riziko, a ako celok by to malo rast, tie trhy maju najblizsie roky obrovsky potencial

Mayday napísal:a penny stocks su penny stocks...firmy s nizkou cenou na jednu akciu. Tam je pointa vycihat si tie firmy, ktore su lacne, ale maju velky potencial z nejakeho dovodu. Vyvijaju revolucne technologie, vlastnia patenty na procesy o ktorych sa da cakat, ze budu ziadane, vlastnia velke potvrdene naleziska nerastnych surovin, alebo maju dobre rozbehnute rokovania o kontraktoch s big business firmami. Dovodov je vela.

jj na tychto sa zaraba, problem je vsak kde zohnat info, na to musis mat kusok tej fundamentalnej analyzy, mozno nejaku tu inside informacii. Malokto z nas by od pasa vedel strelit 2-3 mena firiem tejto kategorie
Obrázok používateľa
SadPraetor

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Práca s peniazmi

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 3 hostí.

Prihlásenie

Zabudol som heslo

Nie ste zaregistrovaný? Registrácia tu!