DevilMayCry napísal:presne toto mi rozpraval a ma to od nejakeho typka z partners group .To je taka ista banda ako OVB ?? Lebo som si dal u nich spravit nejake zivotne poistenie ale cim dlhsie nad tym rozmyslam tym viac sa mi zda ze je to o hovne.
jj Partners Group prisli ako prvi so svajciarkou hypotekou na slovensky trh. PG je vlastne cast OVB, ktora v roku 2007 odisla a zalozila tuto firmu. princip je rovnaky. Robil som aj v OVB aj v PG
svajciarsku hypoteku ja osobne neodporucam nikomu. Urcite nie za takychto podmienok. V stabilnej ekonomickej situacii by to mohlo byt zaujimave (aj ked riskantne), ale takto to u mna ma nula bodov. Radsej beznu hypoteku, ked uz.
A co sa zivotiek tyka, u nich vidim zmysel len v kryti rizika. Cize ma to zmysel predovsetkym pre ludi, ktori maju uvery a od ich pracovneho prijmu su zavisle dalsie osoby...partneri, deti a pod. ako sporiaci produkt je to predrazene a k nicomu, sporit sa da aj lepsimi sposobmi. V podstate vsetko okrem dobrovolnych prispevkov do socialky je lepsia investicia
SadPraetor napísal:1) malujes dost ciernu buducnost, mozno trosku prehanas. Som si vedomi ze katastroficke scenare o konci svetu existuju, ale bavime sa radovo o rokoch az desatroci. Za taku dobu sa toho da hodne zachranit, zmenit politiku a pod. Ja sam si netrufam nieco "tipovat" na viac nez polroka dopredu (mam krv intraday a swing obchodnika, tam to je o niecom inom)
myslis si, ze existuju politicke riesenia dnesnej dilemy? To pokladam za malo pravdepodobne. Dnes je v politike silny trend k posilnovaniu statnej moci. Hospodarstvo sa riesi Keynesom a statne zasahy v trhu sa beru ako samozrejmost, podobne ako existencia centralnych bank a nicim nekryte peniaze. Politici, pokial mi nieco neuslo, nie su schopni konat v sulade s akymkolvek planom trvajucim dlhsie ako do najblizsich volieb. Vzhladom na to, ze sa domnievam, ze jednym zo zakladnych problemov, ktore nas do tejto situacie priviedli je prilis velka vlada a prilis velke zasahy vlady do ekonomiky a ostatnych sfer zivota, vidim sance na politicke riesenie blede. Pozri sa na grekov, urobia uplne vsetko pre to, aby nemuseli znizit statne vydavky, aj ked su prakticky skrachovani...
Je mi jasne, ze mnohym ludom sa mozu zdat moje reci ako pesimisticke a apokalypticke. Sorry. Mna tato tema fascinuje uz roky, vela o nej citam a debatujem. Zavery, ku ktorym som prisiel som nacrtol a naozaj su pesimisticke, aspon z kratko az strednodobeho hladiska. Pod tym vsetkym som optimista. Nemyslim si, ze ludia su fundamentalne zli, prave naopak...tuto vieru (ktorej korene siahaju do monoteizmu, obzvlast krestanstvu a ich doktrine povodneho hriechu) povazujem prave za jednu z pricin problemu. V mojich ociach sme v podstate mile, spolocenske opice, ktore najradsej zo vsetkeho kvasia v pohodli vysokych konarov stromu s bananom a papajou. Tato nasa lenivost nas privadza do situacii, kedy rast nasej technologie svojou rychlostou predci rast nasej moralky, etiky, ci vedomia a vymyka sa nam z ruk a obracia proti nam.
Ono zakladny kamen mojej analyzy je jednoduchy: nasa ekonomika (svetova) je odvodena od financneho systemu, ktory pouzivame. Tento system, ako zrejme rozumies, je zalozeny na nutnosti neustaleho narastu mnozstva penazi v obehu, vzhladom na fakt, ze peniaze sa do systemu dostavaju vzdy ako dlh a ked chces, aby dlznici splacali aj uroky, potrebujes im poskytnut dalsie peniaze. Tu vznika problem. Ked pridavas peniaze do systemu, ale nerastie ti mnozstvo tovarov a sluzieb, ktore si za tie peniaze mozes kupit, vznika inflacia. Cize mas nutnost neustale vyssej produkcie, odtial nas fetish na rast HDP. Ked chceme, aby rastlo HDP, musime viacej produkovat. Dalsi problem: nase hospodarstvo je podmnozinou nasej biosfery a ta je konecna. Je preto logicke, ze HDP nemoze do nekonecna rast vdaka zvysovaniu produkcie hmotnych statkov.
A tak sme zacali HDP zliepat z nehmotnych statkov. Dnes su v mnohych zapadnych krajinach najvacsie industrie (ako podiel na HDP) financne...su to industrie, ktore neprodukuje nic hmotne, len informacie. A informacie su vdaka ich charakteru zadarmo. Na to, aby si informacie mohol predavat, musis najprv umelo vytvorit ich nedostatok. To spotrebuva zdroje...peniaze, cas, energiu. Coraz vacsia cast svetoveho obyvatelstva sa podiela na tomto segmente hospodarstva...segmente, ktory vo svojej podstate nic uzitocne neprodukuje. Mozeme argumentovat funkciou financnych institucii, funkciou alokacie kapitalu. Lenze ako obvykle, institucie zmeskali evoluciu. Neuvedomuju si svoju nadbytocnost (ako by mohli?), do ktorej sa mnohe posunuli vdaka existencii internetu.
Zober si toto vsetko dokopy a vyjde ti, ze business as usual nie je v ponuke. Sposob, akym sme riesili biznis do teraz (t.j. dajme ludom chlieb a hry a posunme ucet do buducnosti) neprichadza do uvahy nadalej. Mozno vydrzi rok, dva, desat...ja neviem. Ale pride mi tazke verit, ze bez radikalnych zmien bude tento model fungovat dalej. Jedine ak nejaky technologicky prevrat...
Aby som uzavrel tuto cast rantu...ja dufam, ze sa mylim a vsetko bude OK a najhorsia vec, ktora sa udeje, bude posmech, ze som takto panikaril a nakupoval zlato, striebro a neinvestoval radsej do nejakej kariery a vysokoskolskeho vzdelania. Moze byt. Avsak radsej sa budem mylit na strane opatrnosti a budem pripraveny na nieco, co mozno nikdy nepride, ako nebyt pripraveny a prist o vsetko...
SadPraetor napísal:2) poukazujes na zdroje z ktorych sa cerpa, vedz ze drviva vecsina trhu sa riadi podla tych istych sprav, preto sa slova tychto "analytikov" daju vyuzit na predvidanie kam pojde dav. Samozrejme skusenejsi obchodnik ma rozum, a nejde vzdy s davom, zhana si vlastne informacie a zrobi vlastny usudok, ale informacie v spravach na CNN ti pohnu trhom, i ked to ma s realnou skutocnou hodnotou aktiva pramalo spolocne
jasne, ze spravy z CNN ovplyvnuju trhy, avsak trhy nie su zavisle cisto len od toho, comu ludia veria. V kratkodobom horizonte to je sine qua non (to ty chapes, spominal si, ze mas skusenosti s intraday obchodovanim). Avsak v konecnom dosledku za urcujuce povazujem dopyt a ponuku. A tam je jedno comu ludia veria, tam uz ide o toho, co ludia potrebuju k zivotu a kolko toho mame. A prave z tohto aspektu plynu moje obavy. Ja kratkodobe vykyvy sposobene vyhlasenim nejakeho politika ignorujem. Su to pre mna bezvyznamne tliachaniny do vetra.
SadPraetor napísal:3) s menami suhlasim, system je nastaveny zle, su nalievane strasne peniaze do obehu, zatial nie je citit inflaciu no ta pride. Ak som ti rozumel spravne predpovedas pad mien - co by sposobilo ohromne skody, neverim ze sa to dovoli, najskor to bude velka inflace a pod, ale hadam to nepadne. Ich hodnota urcite sa znizi, nas asi bude skor zaujimat ich vzajomy vztah, EUR/USD, a ine meny CZK/EUR.
a ako hovoris USD by mal voci euru v najblizsej dobe (tento rok) posilovat
Problem s inflaciou je ten, ze centralne banky ju vedia zacat, ale nie skoncit. Mam pocit, ze vacsina ludi ma uplne skreslenu predstavu o tom, co je to inflacia. Desatrocia trvajuca Keynesianska propaganda mnohych z nich presvedcila o tom, ze inflacia je vlastne rastom cien a to je bud
1. nieco prirodzene vyplyvajuce z ekonomickeho systemu (co sa da lahko vyvratit historickymi datami z doby, kedy meny boli kryte zlatom)
2. nieco sposobene vyrobcami - ze zvysuju ceny.
oboje su bludy. Avsak je tu dalsi, subtilnejsi blud, na ktory sa zabuda. Jasne, monetarna inflacia ma nieco do cinenia s mnozstvom penazi v obehu, tomu rozumie kazdy clovek, ktory daval pozor. Na co sa zabuda, ze mnozstvo penazi v obehu nie je jediny faktor, ktory vplyva na rast cenovej urovne. Vplyva na neho este aj rychlost obehu penazi. Toto je dovod, preco zatial nevidime inflaciu cenovu. Ako si spominal; peniaze su natlacene do systemu, ale sedia v rezervach bank, alebo su reinvestovane vo forme depozitov v centralnej banke, alebo v statnych dlhopisoch. Inflacia sa rozprudi, az ked sa rozprudia tieto peniaze. A tie sa rozprudia az vtedy, ked sa ich ludia budu chciet zbavit v prospech realnych hodnot. A kedy nastane taky zlomovy moment, tazko povedat...ale sudy pusneho prachu su na mieste, cakame na iskru. Ked preskoci, uz nepomoze ziadne zvysovanie urokovych sadzieb, ani ziadne politikarcenie. Ta cesta vedie uz iba k bankrotu.
SadPraetor napísal:4) hovoris o manipulovani s makroudajmi - kto garantuje ze tvoje zdroje to zratali spravne - statistika, ide skor ako si taketo cisla vylozi trh, banky, ludia, ak je aj 20% nezamestnanost v USA (to sa mi nezda) a predsa ich ekonomika nie je na tom tak zle, a ma vcelku silne zaklady, a predpoklad rast, a urcite sa caka ze sa s dlhom vysporiada lepsie nez EU
tiez pomer dlhu k HDP, nemusi byt presny, nemyslim ze to zratas poriadne niekedy
tebou menovane priklady ako zle sa rata HDP v USA, vies povedat o kolko to pohne s HDP ak by si to upravil? je to vyznamna zmena?
jj statistika, vieme o nej svoje, ze? Ja som nechcel tvrdit, ze prave ja mam realne cisla, len poukazat na to, ze nepokladam za rozumne verit cislam, ktore nam poskytuje vlada. Hlavne pri ich historii s cislami...
silne zaklady ekonomiky USA? to si robis asi srandu, ze? kde su? V ich skrachovanom nekonkurencieschopnom automobilovom priemysle? V ich textilnom a oceliarskom priemysle, ktori outsourcoval do ciny? V ich technologickych inovaciach a silicon valley, v ktorych ich uz davno predbehli azijci? V ich polnohospodarstve, ktore neuzivi ani len ich vlastne obyvatelstvo? V ich obrovskom schodku obchodnej bilancie? Nebodaj v ich krachujucej financnej industrii? Fakt neviem, o akych silnych zakladoch hovoris. O rastucom podiele HDP, ktory si kazdy rok ukroji moloch ich vlady z privatneho sektora? Odkial ma prist ten rast o ktorom hovoris?
A myslim, ze rozdiely to robi slusne. Ja ked som sa raz pozeral na ich metody vypoctu inflacie, alebo HDP tak som si rozbil bradu o zem jak mi sanka padla. To su uplne vymyslene cisla! Robi to dost velky rozdiel, ale v konecnom dosledku je to jedno, lebo ich manipulacia realitu nemeni, len zakryva. Skor ci neskor vyplave na povrch. Chcel si konkretne cisla, ja ti zadelim moj odhad. Myslim, ze 10 - 20% americkeho HDP je cista fikcia. Ako ked zaratas do HDP este aj to, ze dnes za rovnaku sumu dostanes vykonnejsi pocitac ako pred 5 rokmi (a zaroven tento isty jav s kamennou tvarou zaratas do zloziteho vzorca vypoctu inflacie a sposobi ti to jej pokles...), tak ja uz fakt neviem.
SadPraetor napísal:6) tebou odporucana investicia do zlata - mozes blizsie urcit akou formou to robis? nejaky fond? derivaty? alebo fyzicke zlato???
aspon na toto by som rad odpoved, ja sam sa dost cudujem ako to myslis?
no teraz budem vyzerat este viac ako paranoik, ale budiz Zlato a striebro nakupujem vylucne vo fyzickej forme. Ma to jednoduchy dovod a ten sa da zhrnut tromi slovami: "Gold Carry Trade". nastuduj si to. a zistis, ze zhruba polovicka ponuky zlata, ktore sa obchoduje na trhoch, fyzicky neexistuje. Dalsi pripad kreativneho uctovnictva, v ktorom jedna centralna banka leasne zlato druhej, ta ho hodi na trh a mihnutim carovneho prutika sa zlato zrazu ocita aj na trhu na predaj a zaroven v rezervach prvej centralnej banky. (toto ti nieco napoveda o buducom cenovom vyvoji zlata...) Podobne to riesia tazobne spolocnosti, ktore na trhu predavaju zlato, ktore zatial este nevytazili - pozicaju si ho od centralnej banky, predaju na trhu, avsak z rezerv centralnej banky nikdy nezmizne!
Pre toto nechcem byt v zlatych certifikatoch. Je tam riziko, ze nastane efekt ako pri "bank run" na banku, ktora funguje na frakcnom rezervnom systeme. Ludia zacnu tusit, ze banka nema v skutocnosti tolko penazi, ako ma, tak ich chcu vytiahnut, avsak nie kazdemu sa uz ujde...
Nakupujem fyzicke zlato. odmietam ho mat uskladnene v banke. Jedine som ho ochotny drzat osobne, alebo uskladnene v trezoroch sukromnej bezpecnostnej firmy.
Dobra vec je, ze som nasiel na slovensku firmu, cez ktoru mozes nakupovat zlato aj pri malinkych investicnych sumach. Cize nepotrebujes dat na stol 1000 evri aby sa s tebou vobec bavili, ale mozes si zriadit sporiaci plan. Predplatis si poplatok a nasledne uz nakupujes kedy chces a za kolko chces (pripadne odpredavas). Je to seriozne, zlato beru len od akreditovanych vyrobcov (good delivery standard), ceny su dobre a skladovat mozes v rakusku, alebo svajciarsku (co sa oplati pri striebre), pripadne za poplatok si nechat poistenou zasielkou doviezt domov. Je tam garancia spatneho odkupu, co tiez nie je na zahodenie.
ak chces nejake dalsie info, tak mi napis spravu.