Vyvoj Mien
Re: Vyvoj Mien
Asi nebude stačiť prejsť na PS z usd na eur, že?
- tomisumi
- Založený: Feb 2009
- Poďakoval/li: 15 krát/10 krát
buschle napísal:mohli by sa ozvat ekonomicki experti ako mayday co si myslia o dalsom vyvoji Eura, ci to este pojde dole.
ked niekoho zaujima moj nazor na vyvoj USD/EUR, tak tu je:
Kratka verzia:
bude parita. t.j. USD/EUR 1:1.
dlhsia verzia:
skusme sa pozriet na to, co sa deje. Mame tu situaciu, v ktorej prakticky vsetky "vyspele" krajiny maju verejne dlhy bliziace sa, alebo presahujuce bod, za ktorym uz nie je mozne ich splatit. Vyhliadky cashflowu tychto krajin vyzeraju biedne. Zvysuju sa naklady kam oko dovidi: ucty za rozne bailouty a "zachranne" balicky, zvysujuce sa naklady na spolocensky kontrakt (to su veci ako socialna poistovna, dochodky atd. coraz viac dochodcov a menej pracujucich ludi = problem, urcite ste o tom uz poculi), bujnejuca statna byrokracia a vysoke platy a benefity v nej...zaroven sa znizuju prijmy z dani a pre mnohe krajiny je coraz tazsie si v takychto podmienkach poziciavat peniaze od investorov za dobrych podmienok.
ta situacia v USA a v EU je podobna v tom, ze oboje je zadlzene az po usi bez akehokolvek planu sa z toho dostat von inou cestou ako defaultom, alebo inflaciou. su tu vsak rozdiely. dva z nich IMO zavazia:
1. dolar je stale svetova rezervna mena
2. americke domacnosti su viac zadlzene ako europske domacnosti. europske vlady su viac zadlzene ako americka vlada.
co to v praxi znamena? Tazko povedat, lebo zijeme vo velmi neistej dobe. Kedykolvek moze nastat dalsi prudky pokles akciovych trhov (mozno uz aj zacal, vacsina svetovych indexov stratila za posledny mesiac 10+% zo svojej hodnoty), co opat zamiesa karty. Ocakavam vsak, ze to bude skor hrat do kariet americanoom a ich dolaru - bolo to vidiet aj v pripade grecka.
Ked sa dostane krajina do situacie grecka, jedna z prvych veci co nastane, je unik kapitalu. Ten kapital sa nestrati, len odide inde. Cast z neho evidentne isla do zlata. Ale este vacsia cast isla naspat do dolarov a americkych dlhopisov - tento zvyseny dopyt po "istote" americkych dlhopisova a dolarov umoznuje americanom nadalej davat do obehu velke mnozstvo dolarov bez toho, aby investori ziadali vyssie urokove sadzby (za vyssie riziko), co dolar posilnuje, aspon co sa tyka porovnania s inymi svetovymi menami.
Ak nastane dalsi prudky pokles svetovych akciovych trhov, nevidim dovod neocakavat podobny "flight to safety" aky sme videli pred dvomi rokmi pri kolapse Lehman bros. a vsetkeho toho naokolo, t.j. tak ako isli trhy dole, isiel dolar hore. Predsa len, trhy boli nadhodnotene z velkej casti prave preto, ze lacne dolare (pozicatelne za nizke urokove sadzby) boli natlacene v akciovom trhu za pomoci velkych pakovych efektov (t.j. mam 1000$ poziciam si 9000$ a nakupim akcie za 10 000$) a pri prudkom poklese hodnoty boli investori nuteni likvidovat svoje pozicie, inymi slovami vymienat svoje akcie za DOLARE, ktorymi nasledne splacali svoje dlhy...cize dopyt po dolaroch stupal a tym padom aj hodnota dolaru.
Euro je v porovnani s dolarom mlada mena a nepresla ziadnym krstom ohnom. Okrem toho zacinaju vyplavavat na povrch strukturalne problemy menovej unie - jednoducho povedane: privelka centralizacia. Vela roznorodych krajin pouziva tu istu menu a vysledny efekt je ten, ze sa nevedia dohodnut, ako ju pouzivat. To mozno brat ako vyhodu - ked sa politici nevedia dohodnut, ako nieco spravit, menej toho pokazia, ale aj ako nevyhodu - tato neistota odradza potencialnych investorov.
Co z toho celeho vyplyva?
Grecko nie je prvy ani posledny pripad. V europe mame niekolkych kandidatov na bankrot a jediny sposob ako bankrotu (docasne) zabranit su dalsie dlhy, t.j. dalsia inflacia. Oboje, aj bankrot aj inflacia oslabuju hodnotu eura. Pridajme k tomu velmi silnu moznost dalsieho poklesu trhov a mame tu IMO rozoznatelny trend. A tento trend hovori jasnou recou: euro dole vs. dolar.
Nie je to novy trend, spustil sa uz par mesiacov dozadu a ja osobne nevidim ziaden dovod, preco by sme nemohli uvidiet paritu dolara vs. euro, kludne aj tento rok.
K tomuto este dodam nasledovne: dolar je rovnaky kus bezcenneho papiera ako euro. V konecnom dosledku oba skor ci neskor najdu cestu k svojej intrinzickej hodnote - 0. Akurat mam dojem, ze euro to zvladne skor.
Implikacie pre pokrovych hracov?
Ja vam poviem, co som spravil ja: Cely svoj bankroll drzim v dolaroch. Tie rezervy, ktore potrebujem mat likvidne a preto ich nemam v zlate a striebre, drzim taktiez v dolaroch. Eur si nakupim vzdy len tolko, aby som mal z coho fungovat. Ked si pozriete graf vyvoja USD/EUR za posledneho pol roka, uvidite, ze to bola dobra strategia. A myslim si, ze je dobra nadalej.
Tym chcem povedat, ze ak dnes hrate v eurach, myslim ze je na mieste za zamysliet nad presunom do dolaru. Jasne, uz nie je najlepsia doba na to, ale je druha najlepsia.
a samozrejme kupujte zlato...a potraviny...a ropu atd blabla
POZOR!
napriek vyskytu premudrelo znejucich fraz su toto len nazory cloveka, ktory tuto situaciu sleduje so zaujmom divaka z prveho radu v cirkuse. Ohromne sa bavim tym co sa deje a bavim sa aj tym, ze snazim dojst na to, co sa bude diat dalej. Berte preto vo vlastnom zaujme moje slova s velkym nadhladom
over and out
- Za tento príspevok od Mayday poďakovali - 2:
- ___Mortylen___, Martell17
- Mayday
- Založený: Jan 2009
- Poďakoval/li: 31 krát/24 krát
Dovolim si pridat sa a vyjadrit nazor... (osobne som cakal kedy sa kto ozve, Mayday uz par peknych myslienok spomenul)
(v priebehu pisania som si uvedomil zeby bolo spravne napisat cely myslienkovy pochod, aby som sem nehodil len cisla, takze to mozno bude kusok dlhsie)
Najblizsiu dobu, kurz bude niekde kolem 1.20usd za eur (mesiac asi plus minus)o, tu najlepsiu dobu na vymenu EUR za USD ste uz minuli, nad 1.30 sa uz nedostaneme (s 90% istotou) (ja som svoje skrome uspory vymienal niekde na 1.35 cca), trhy budu chvilu ticho, zachranny balik mame, ziadne ohromne spravy sa necakaju, slabe euro pomaha vyvozu a pod, proste vecsina davu bude chvilu ticho
ale je to len ticho pred burkou, skor ci neskor vsetkym dojde ako sme na tom
1) Grecko sa neda zachranit, nema peniaze, aby mohlo splacat pozicky, musi si poziciavat, zvysuje sa dlh (stale ma deficit, a aj plan na najblizsich 5 rokov hovori iba o znizeni deficitu (to o co sa navysi statny dlh za rok v podstate) na 3% HDP)
takze jeho dlh rastie, uroky rastu, musi viac splacat, viac si poziciavat, tych 140mld co mu tam davame ho nezachrani, bude pytat viac a viac a viac)
ak ho prinutime setrit prilis, (tak ako to presadzuje Medzinarodny menovy fond) tak vyhadze statnych zamestnancov, zaplati im menej, co sposobi zvysenie nezamestnanosti, menej ludi bude mat peniaze, a budu mat nizsie platy, menej budu minat, takze zas dalsi pridu o peniaze. Grecky sukromny sektor nestoji za nic, nemaju tam nic poriadne mimo stavania lodi, olivoveho oleja a turizmu (o ten napr prichadzaju kvoli nepokojom). Takze nie je sanca aby ste presunuli tak rychlo ludi zo statneho sektora do sukromneho (navyse greci zleniveli, nechce sa im podnikat, to je na nich moc riskantne, este by museli pracovat a starat sa o svoju firmu viac nez par hodin denne)
btw postup silneho setrenia skusal MMF v Argentine pred par rokmi, Argentina to vzdala a vyhlasila default (bankrot)
2) pad grecka poskodi dalsie zadlzene krajiny, Taliansko, Spanielsko, Irsko, Portugalsko, podobny scenar, nikto im nebude verit nikto im nepozicia, nebudu moct splacat svoje dlhy
takmer kazda ekonomika uz je tak daleko ze urobit potrebne reformy by zabralo niekolko rokov, a ziaden politik si ani nechce priznat ze je nieco nespravne, za vsetko mozu trhy, nie my politici co sme vas zadlzili, a neriesime tento problem, len na ohen prihodime par mld. bankoviek
3) slabe euro pomaha vyvoznym ekonomikam, teda nemecku, do ktoreho vyvazame my, takze prenas na chvilu
ale zas zaplatime za dovolenku viac ak ideme mimo eurozonu
to co je problem, je ze dovazane vyrobky ako elektronika (ak ste chceli robit upgrade pc tak co najskor) zdrazeju
a to co zdrazie su i suroviny, napr ropa (ropa pre nas, ta na trhu vyjadrena v usd nemusi, i ked pravdepodobne zdrazie, kedze sa ekonomiky ozivuju a blizi sa leto, turisti, zemedelstvi, atd)
a taketo zdrazenie vyvolava inflaciu (no bude chvilu trvat nez sa ukaze, mzdy sa nemenia tak rychlo, a rast miezd to je hlavny dovod pre inflaciu)
inflacia by nevznikla, ak by mnozstvo penazi v obehu nerastlo moc rychlo, alebo vobec, nebola by, nemohla by vzniknut
ale... Europska Centralna Banka sa rozhodla, ze bude akceptovat akekolvek statne dlhopisy od bank, staty sa zaviazali ze si budu poziciavat aby mohli platit za nezodpovednych dlznikov (ten super mega velky fond 750mld)
aby sme sa pochopili, niektore krajiny maju v ustave dane, ze centralna banka nemoze nakupovat statne dlhopisy, stat by totiz len mohol tlacit dlhopisy, a len ich menit za peniaze a tak minat
cim viac penazi v obehu, tym maju mensiu hodnotu
ak by kazdy z nas mal milion eur, tak prideme do obchodu kde maju iba 5 televizorov, kazdy z nas by zacal ponukat viac, ja dam 1000eur, Mayday 1200, dalsi 2000, az by sme sa dostali niekam k 70 000 povedzme. Cena chleba by bola 150 eur napr. Zrazu tie peniaze nemaju taku hodnotu, zrazu si za ne nemozeme tolko kupit, toto sa vola inflacia
peniaze tak ako kazdy iny tovar (i peniaze su tovar) odvadzaju svoju hodnotu z toho ze su vzacne (vzduch nie je vzacny (relativne), televizor ano, je ich menej nez vzduchu)
takze v dlhom obdobi, cena eura pojde dole a dole
mayday spominal "paritu" 1:1 ( parita EUR/USD sa odhaduje niekde kolem 1,15/1,20 USD:1EUR, je to trosku komplikovanejsi pojem)
no takyto kurz si viem zivo predstavit, niekedy na konci leta, a mozno sa pojde i hlbsie
a ked sa to nezastavi, a neurobia sa spravne rozhodnutia z ekonomickeho hladiska (nie preto aby politik vyzeral dobre, ale aby urobil spravnu vec) tak dojde ku krachu eura, rozpad menovej unie
pre pokrovych hracov, drzte co najviac penazi v dolaroch, alebo pre mna coraz viac lakavejsich svajciarskych frankoch
bavime sa o peniazoch v herniach
ucet v dolaroch v herni nie je zly napad, tie peniaze tam nejaky cas travia, a tak casto s nimi nehybete, max vyberate zisky
ak sa bavime o peniazoch na bankovych uctoch tak
sa bavime aspon o sumach nad 2000 eur povedzme, pokial su to sumy mensie, tak ovela viac zaplatite za poplatky v bankach, pre beznych studentov hracov a ludi, to nema vyznam takto spekulovat, naklady na cas, riziko vykyvu kurzu, poplatky atd. vam ten potencialny zisk zozeru
proste utekaju len bohati, co maju co stratit
zasoby zlata a potravin, to je zlozitejsie
napr su ludia co si vytvorili zasoby potravin na 3 roky (v usa sa najdu) lebo veria ze pride kolaps
to samozrejme bude prudko zvysovat vase zivotne naklady, takze zvazte
zlato...
bohatstvo nie je to ze mate 2kila zlata pod postelou, ale je to schopnost smeny, to ze mozete zmenit zlato za jedlo a tovar
pri kolapse v dnesnej dobe najskro nastupuje barter, vy pomozete susedovi s opravou strechy, on vam opravi auto
alebo cudzia mena, ineho statu
najhorsie moze byt az tak ze si za tie 2kila zlata nic nekupite, lebo o zlato nikto nebude stat, alebo si za to kupite velmi malo, lebo zlato bude mat relativne velmi malu hodnotu v tej chvili
osobne by som takto zatial neprehanal, ten svajciarsky frank, ci dokonca polsky zloty (som pri hraniciach) to istia
disclaimer:
vsetky nazory, boli vyjadrene s dostupnymi informaciami k dnesnemu dnu, staci par vyrokov premudrelych politikov a mozem byt kompletne mimo misu (a pravdepodobne vsetci v prdeli)
(v priebehu pisania som si uvedomil zeby bolo spravne napisat cely myslienkovy pochod, aby som sem nehodil len cisla, takze to mozno bude kusok dlhsie)
Najblizsiu dobu, kurz bude niekde kolem 1.20usd za eur (mesiac asi plus minus)o, tu najlepsiu dobu na vymenu EUR za USD ste uz minuli, nad 1.30 sa uz nedostaneme (s 90% istotou) (ja som svoje skrome uspory vymienal niekde na 1.35 cca), trhy budu chvilu ticho, zachranny balik mame, ziadne ohromne spravy sa necakaju, slabe euro pomaha vyvozu a pod, proste vecsina davu bude chvilu ticho
ale je to len ticho pred burkou, skor ci neskor vsetkym dojde ako sme na tom
1) Grecko sa neda zachranit, nema peniaze, aby mohlo splacat pozicky, musi si poziciavat, zvysuje sa dlh (stale ma deficit, a aj plan na najblizsich 5 rokov hovori iba o znizeni deficitu (to o co sa navysi statny dlh za rok v podstate) na 3% HDP)
takze jeho dlh rastie, uroky rastu, musi viac splacat, viac si poziciavat, tych 140mld co mu tam davame ho nezachrani, bude pytat viac a viac a viac)
ak ho prinutime setrit prilis, (tak ako to presadzuje Medzinarodny menovy fond) tak vyhadze statnych zamestnancov, zaplati im menej, co sposobi zvysenie nezamestnanosti, menej ludi bude mat peniaze, a budu mat nizsie platy, menej budu minat, takze zas dalsi pridu o peniaze. Grecky sukromny sektor nestoji za nic, nemaju tam nic poriadne mimo stavania lodi, olivoveho oleja a turizmu (o ten napr prichadzaju kvoli nepokojom). Takze nie je sanca aby ste presunuli tak rychlo ludi zo statneho sektora do sukromneho (navyse greci zleniveli, nechce sa im podnikat, to je na nich moc riskantne, este by museli pracovat a starat sa o svoju firmu viac nez par hodin denne)
btw postup silneho setrenia skusal MMF v Argentine pred par rokmi, Argentina to vzdala a vyhlasila default (bankrot)
2) pad grecka poskodi dalsie zadlzene krajiny, Taliansko, Spanielsko, Irsko, Portugalsko, podobny scenar, nikto im nebude verit nikto im nepozicia, nebudu moct splacat svoje dlhy
takmer kazda ekonomika uz je tak daleko ze urobit potrebne reformy by zabralo niekolko rokov, a ziaden politik si ani nechce priznat ze je nieco nespravne, za vsetko mozu trhy, nie my politici co sme vas zadlzili, a neriesime tento problem, len na ohen prihodime par mld. bankoviek
3) slabe euro pomaha vyvoznym ekonomikam, teda nemecku, do ktoreho vyvazame my, takze prenas na chvilu
ale zas zaplatime za dovolenku viac ak ideme mimo eurozonu
to co je problem, je ze dovazane vyrobky ako elektronika (ak ste chceli robit upgrade pc tak co najskor) zdrazeju
a to co zdrazie su i suroviny, napr ropa (ropa pre nas, ta na trhu vyjadrena v usd nemusi, i ked pravdepodobne zdrazie, kedze sa ekonomiky ozivuju a blizi sa leto, turisti, zemedelstvi, atd)
a taketo zdrazenie vyvolava inflaciu (no bude chvilu trvat nez sa ukaze, mzdy sa nemenia tak rychlo, a rast miezd to je hlavny dovod pre inflaciu)
inflacia by nevznikla, ak by mnozstvo penazi v obehu nerastlo moc rychlo, alebo vobec, nebola by, nemohla by vzniknut
ale... Europska Centralna Banka sa rozhodla, ze bude akceptovat akekolvek statne dlhopisy od bank, staty sa zaviazali ze si budu poziciavat aby mohli platit za nezodpovednych dlznikov (ten super mega velky fond 750mld)
aby sme sa pochopili, niektore krajiny maju v ustave dane, ze centralna banka nemoze nakupovat statne dlhopisy, stat by totiz len mohol tlacit dlhopisy, a len ich menit za peniaze a tak minat
cim viac penazi v obehu, tym maju mensiu hodnotu
ak by kazdy z nas mal milion eur, tak prideme do obchodu kde maju iba 5 televizorov, kazdy z nas by zacal ponukat viac, ja dam 1000eur, Mayday 1200, dalsi 2000, az by sme sa dostali niekam k 70 000 povedzme. Cena chleba by bola 150 eur napr. Zrazu tie peniaze nemaju taku hodnotu, zrazu si za ne nemozeme tolko kupit, toto sa vola inflacia
peniaze tak ako kazdy iny tovar (i peniaze su tovar) odvadzaju svoju hodnotu z toho ze su vzacne (vzduch nie je vzacny (relativne), televizor ano, je ich menej nez vzduchu)
takze v dlhom obdobi, cena eura pojde dole a dole
mayday spominal "paritu" 1:1 ( parita EUR/USD sa odhaduje niekde kolem 1,15/1,20 USD:1EUR, je to trosku komplikovanejsi pojem)
no takyto kurz si viem zivo predstavit, niekedy na konci leta, a mozno sa pojde i hlbsie
a ked sa to nezastavi, a neurobia sa spravne rozhodnutia z ekonomickeho hladiska (nie preto aby politik vyzeral dobre, ale aby urobil spravnu vec) tak dojde ku krachu eura, rozpad menovej unie
pre pokrovych hracov, drzte co najviac penazi v dolaroch, alebo pre mna coraz viac lakavejsich svajciarskych frankoch
bavime sa o peniazoch v herniach
ucet v dolaroch v herni nie je zly napad, tie peniaze tam nejaky cas travia, a tak casto s nimi nehybete, max vyberate zisky
ak sa bavime o peniazoch na bankovych uctoch tak
sa bavime aspon o sumach nad 2000 eur povedzme, pokial su to sumy mensie, tak ovela viac zaplatite za poplatky v bankach, pre beznych studentov hracov a ludi, to nema vyznam takto spekulovat, naklady na cas, riziko vykyvu kurzu, poplatky atd. vam ten potencialny zisk zozeru
proste utekaju len bohati, co maju co stratit
Mayday napísal:a samozrejme kupujte zlato...a potraviny...a ropu atd blabla
zasoby zlata a potravin, to je zlozitejsie
napr su ludia co si vytvorili zasoby potravin na 3 roky (v usa sa najdu) lebo veria ze pride kolaps
to samozrejme bude prudko zvysovat vase zivotne naklady, takze zvazte
zlato...
bohatstvo nie je to ze mate 2kila zlata pod postelou, ale je to schopnost smeny, to ze mozete zmenit zlato za jedlo a tovar
pri kolapse v dnesnej dobe najskro nastupuje barter, vy pomozete susedovi s opravou strechy, on vam opravi auto
alebo cudzia mena, ineho statu
najhorsie moze byt az tak ze si za tie 2kila zlata nic nekupite, lebo o zlato nikto nebude stat, alebo si za to kupite velmi malo, lebo zlato bude mat relativne velmi malu hodnotu v tej chvili
osobne by som takto zatial neprehanal, ten svajciarsky frank, ci dokonca polsky zloty (som pri hraniciach) to istia
disclaimer:
vsetky nazory, boli vyjadrene s dostupnymi informaciami k dnesnemu dnu, staci par vyrokov premudrelych politikov a mozem byt kompletne mimo misu (a pravdepodobne vsetci v prdeli)
- Za tento príspevok od SadPraetor poďakovali - 3:
- 7castle, ___Mortylen___, Martell17
-
SadPraetor - Príspevky: 114
- Založený: Apr 2009
- Poďakoval/li: 1 krát/7 krát
jeeej rozhladene a inteligentne nazory a rozdielne zavery (z casti) ako moje, to sa mi paci pocuvajte toho chlapa, vie o com hovori.
btw ako je to s tou paritou? ja som si myslel, ze parita znamena, ze je hodnota 1:1 a ty vravis, ze je to inac?!
btw ako je to s tou paritou? ja som si myslel, ze parita znamena, ze je hodnota 1:1 a ty vravis, ze je to inac?!
- Mayday
Chalani diky za posty, verim ze mate pravdu
Kurz dolara je nenormalny, ja idem prave cashoutovat, a teda s ovela vacsou chutou ako niekedy v novembri
A ked to bude casom este lepsie tak sa tiez nenastvem
Kurz dolara je nenormalny, ja idem prave cashoutovat, a teda s ovela vacsou chutou ako niekedy v novembri
A ked to bude casom este lepsie tak sa tiez nenastvem
- 7castle
- Založený: Sep 2007
- Poďakoval/li: 24 krát/148 krát
ktora banka na slovensku ma najvyhodnejsi ucet vedeny v USD?
pripadne co spravit s vacsou hotovostou? kupit nehnutelnost?
pripadne co spravit s vacsou hotovostou? kupit nehnutelnost?
-
trikoza - Príspevky: 1706
- Založený: Nov 2007
- Poďakoval/li: 31 krát/48 krát
IMO "co s vacsou hotovostou" je zlozita otazka, na ktoru neexistuje odpoved, ktora by sedela vsetkym.
ja osobne nie som momentalne ani tak v mode "chcem zhodnotit kapital" ako ze "chcem zachovat kapital", cize ochranit ho pred moznym poklesom hodnoty, ci konfiskaciou. pozemky/nehnutelnosti na slovensku mi pridu ako otrasny napad, myslim, ze su este stale velmi predrazene.
Ak je situacia naozaj taka vazna, ako sa domnievam, tak nas to najhorsie este caka. A ti z nas, ktori si daju pozor a podari sa im majetok ochranit, budu ludmi, ktori budu mat ako jedini kapital za ktory lacno mozu nakupit to, co ostane. To je moj pristup: setrenie, ochrana a vyckavanie - myslim, ze pride este cas, kedy bude volny kapital vyuzitelny mnohymi super sposobmi, ale este tam nie sme.
ja osobne nie som momentalne ani tak v mode "chcem zhodnotit kapital" ako ze "chcem zachovat kapital", cize ochranit ho pred moznym poklesom hodnoty, ci konfiskaciou. pozemky/nehnutelnosti na slovensku mi pridu ako otrasny napad, myslim, ze su este stale velmi predrazene.
Ak je situacia naozaj taka vazna, ako sa domnievam, tak nas to najhorsie este caka. A ti z nas, ktori si daju pozor a podari sa im majetok ochranit, budu ludmi, ktori budu mat ako jedini kapital za ktory lacno mozu nakupit to, co ostane. To je moj pristup: setrenie, ochrana a vyckavanie - myslim, ze pride este cas, kedy bude volny kapital vyuzitelny mnohymi super sposobmi, ale este tam nie sme.
- Mayday
na zachovanie kapitalu som pocul dobry napad - ludia hovoria o zlate - ze mu neklesa hodnota a tak ale zlato samo o sebe nema prakticku hodnotu
ale taka konzervovana fazula
vydrzi vela vela rokov a ak strati financnu hodnotu stale sa bude dat zjest
ale taka konzervovana fazula
vydrzi vela vela rokov a ak strati financnu hodnotu stale sa bude dat zjest
-
yegon - Príspevky: 8010
- Založený: Júl 2007
- Poďakoval/li: 18 krát/900 krát
jj potraviny su imo perfektna moznost co s kapitalom navyse. Proste nakupte zasoby trvanlivych potravin. Tie tiez do buducnosti zrovna nebudu lacnejsie...no a ked budu financne problemy, komora plna zradla potesi vasu penazenku
a zlato je no-brainer imo...aj ked ako vidim tak na slovensku sa tato myslienka este stale moc velkej popularite netesi, hmmm.
a zlato je no-brainer imo...aj ked ako vidim tak na slovensku sa tato myslienka este stale moc velkej popularite netesi, hmmm.
- Mayday
Investicia do potravin znie dobre. Ja investujem do majonezovej tresky a olomouckych syreckov, mmmmm .
-
dzejkej - Príspevky: 6539
- Založený: Nov 2008
- Poďakoval/li: 169 krát/302 krát
Kto je prítomný
Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.