yegon napísal:to si ma as nepochopil
myslel som to tak ze daytrading mi pripada ako haluska pre ludi ktorych do toho chce nahnat bud niekto kto tvrdi ze sa to da beatovat ak si kupia jeho knihu, jeho softver, jeho system ktory im bude hovorit kedy vstupit a kedy vystupit + samozrejme to budu propagovat online provideri ktori sprostredkovavaju obchody a ziju z fee
mozno nepochopil
daytrading je taka ista spekulacia ako "dlhodobe investovanie"
mas knihy ktore stoja za to, rozsiria ti obzor, a tiez knihy ktore su bezduche a nic nove ta nenaucia. I ty si precital nejaku tu pokrovu literaturu, a niektore na teba zrobili vecsi dojem nez ine
ano su ludia co ta budu oblbovat haluskami, ze maju zaruceny recept, je na tvojom zdravom usudku aby si to vyfiltroval
a plati zasada cim komplikovanejsi system tym mensia sanca, tie najuspesnejsie systemy su tie najjednoduchsie
daleko viac zavisy od disciplinovanosti obchodnika, tak ako v pokri
yegon napísal:ak som to spravne pochopil tak to je postavene na tom ze sa odhaduju matematickymi metodami trendy ako sa bude kratkodobo pohybovat cena akcii alebo toho s cim sa teda obchoduje. To mi ale pride uplne scestne pretoze trendy musia byt na niecom zalozene a trendy v pohybe cien akcii su umelo vytvorene takze by v nich nemal byt nejaky pattern
jediny ktory tam moze byt je ten ze ak vsetcia obchoduju s rovnakou strategiou a ty ju poznas mozes ju exploitovat
technicka analyza vychadza z historie grafov. Ked vies ze pri historickych datach ti dany obchodny system s pravdepodobnostou na 70% (testujes na stovkach tisicov pripadov) urci kam sa trh pohne, tak to bude pravdepodobne platit i pre buducnost (i sentiment trhu sa meni, a po niekolkych rokoch nemusia byt systemy az tak ucinne)
to znamena za 7 z 10 obchodov sa trafis, zvysok je uz na discipline a money managemente
v podstate ti takato technicka analyza urcuje ze je pravdepodobnejsie ze trh pojde hore tak kupis akcie, je to EV+ krok, obcas to nevyjde zinkasujes stratu ale nabuduce moze
technicka analyza je najucinnejsia v kratkom obdobi, v dlhom to je velmi nepresne, lebo na trh vzdy vplyvaju nove udalosti, ktore nevies predpovedat
pri dlhom obdobi sa obratis na fundamentalnu analyzu, ta sa skor stara o pozadie vo firme, podmienky atd
ale stale je to vestenie buducnosti zo sklenenej gule s tym, ze mas vyssiu pravdepodobnost ze nastane nejaky jav, takze ak podla toho zainvestujes tak je to EV+
yegon napísal:inu edge tam nevidim a rozpraval som sa prave s ludmi ktori dodavaju tie matematicke nastroje a info pre daytraderov a zhodovali sa v tom ze musia cim skor nahrabat a rychlo svoje firmy predat lebo daytraderi raz pochopia ze to je cele len haluz a prestanu to robit
clovek je za svoje peniaze zodpovedny sam, naucit sa obchodovat je asi take tazke ako naucit sa hrat (hrat nie len ovladat pravidla) poker
ak pocuvas cudzich, nemusis dobre dopadnut, ludia su egoisti, takze oni hladia najme na svoj uzitok
mal by si sa rozhodovat podla svojich znalosti najme, rady su na vypocutie a zvazenie, ale nie slepo nasledovat
a tiez nerozumiem o akych ludoch hovoris, lebo daytraderi byvaju velmi samostatny, a malokedy vyuziaju sluzieb ze si do svojho obchodovania nechaju kecat, ved su neustale na trhu, v nejakom obchode, nemaju cast pocuvat nejake rady pseudo odbornika
keby takyto odbornici sa v tom vyzali, tak obchoduju sami, a neradia ludom, to je asi tak prva vec na ktoru si spomen az ti bude niekto garantovat vynos pri investicii do tej a tej akcie
matematicke nastoje ci technicke indikatory, sa daju pozhanat normalne na nete zadara, i obycajny exel ti kopec z nich zrobi
yegon napísal:no a co sa tyka hodnotoveho investovania tak mam pocit ze par ludi na tom celkom dobre zbohatlo a akcie drzali radovo desiatky rokov
akcia ktora rastla kontinualne desiatky rokov? mna napada len jedna, dohromady ich tak vela nebude
pozri si grafy niektorych spolocnosti na nete
velmi casto sa akcia nepohne nikam par rokov, potom sa nieco stane, firma sa dostane do kurzu, akcie porastu, no potom zase klud
umrtvis kapital na niekolko 10rokov, ak by si s nim rozumne narabal mohol by si zrobit daleko vecsi zisk, rozrastol by sa postupne, a kazdy dalsi obchod by bol vecsi a priniesol vecsi zisk
ludia co zbohatli na tom ze kupili akcie microsoftu, zrovna predtym nez vyletel hore, tak to trafili terno, jak slepe kura k zrnu, velmi casto ani nevedeli co robili
yegon mozem ti odporucit knihu Zurich axioms (zurichske axiomy), velmi zaujimavy pohlad na investovanie, a pisana v dobrej forme priatelsky, cca 100 stran, ked chces mozem dodat v pdf. anglictina