Vyvoj Mien

Internetové peňaženky a iné spôsoby ako vložiť alebo vybrať peniaze z online pokrových herní

Re: Vyvoj Mien

Odoslaťod yegon 09 Jún 2010 14:22

analyzovat grafy (citanie grafov je subjektivna zalezitost, je to skor umenie ako veda )

cize sa to neda robit podla grafov? musi do toho nieco vniest aj clovek a to nieco je nekvantifikovatelne - nejake woodoo?

softver ktory beatuje poker uz existuje, HU limit bot je pokial viem neporazitelny. Ak by daytrading bol +EV len na zaklade technickej analyzy tak by nebol problem spravit an to soft, je to rozhodne jednoduchsie nez spravit soft na hranie pokru. Hras stale len proti trhu a nemusel by si ani postihnut vsetky moznosti, stacilo by sa koncentrovat na jeden konkretny pattern v grafe a ostatne ignorovat.

neviem preco ale strasne mi ten daytrading pripomina bosanowov wild management - kt nepozna tak islo o to nahrabat co najvacsiu vzorku vysledkov SNG a matematicky urcit ako po sebe nasleduju vyhry a prehry - v akych patternoch - potom z toho vypocitas napriklad ze vzdy po 3 prehras musis ist hrat na vyssi limit kde sa ti jednou vyhrou vratia vsetky straty. Asi nemusim hovorit co si o tomto myslim :). Ak aj najdes pattern tak postupnost vyhier a prehier je nahodna a do buducnosti ti to urcite fungovat nebude.
Obrázok používateľa
yegon

Založený: Júl 2007
Poďakoval/li: 18 krát/900 krát

Odoslaťod SadPraetor 09 Jún 2010 14:39

HU limit bot
je taky program co by beatoval turnaj WSOP?
lebo to je trosku rozdiel, daleko viacej nekvatifikovatelnych premennych

mal si moznost niekedy citat graf? pravdepodobne by to software do urcitej miery zvladol, vlastne aj zvlada, su aplikacie co ti nachadzaju rozne patterny, ale rozhodnutie, instinkt, schopnost prikladat vahu roznym indikatorom, a na zaklade toho sa rozhodnut

trh nie je nieco proti comu hras, trh sa sklada z miliona obchodnikov, miliona obchodov, preferencii, i emocii ako strachu, ziaden stroj ani clovek nie je schopny pozbierat vsetky informacie a vyhodnotit, a ani sa k nim nedostane
tvoj ciel pri obchodovani nie je porazit trh, ty sa kludne mozes s nim zviest

skusim to uchopit inak
preco pokladas obchodovanie v kratom casovom useku za nieco hlupe, ale v dlhom nie?
na zaklade coho ty zvolis kam ulozit svoje peniaze na 10 rokov? na zaklade coho si vyberies spolocnost xy?
Obrázok používateľa
SadPraetor

Založený: Apr 2009
Poďakoval/li: 1 krát/7 krát

Odoslaťod Kominak 09 Jún 2010 18:32

obchodovaniu na burze sa venujem aj ja. mam za sebou uz aj nejaku live historiu. Venujem sa daytradingu obchodovaniu indexov. V DT fundamentalna analyza nieje az taka dolezita, podstatna je technicka analyza. Ma to dost podobnosti s pokrom. Napriklad moneymanagement (kontrola maximalneho risku, pocet kontraktov s kolkymi chcem obchodovat a pod. ), kontrola emocii (v pokri je tilt management). Ide o to najst si system a obchodovat ho na zaklade stanovenych pravidiel. Napriklad sa vytvori formacia dvojity vrchol, vstupujem do trhu na mozny predaj, umiestnujem svoj stop loss tam a tam a vystupovat z trhu chcem tam a tam. Za mojim rozhodnutim stoji statistika, ze vzdy ked sa vytvori takato situacia mam napr. 60 percentnu sancu uspiet (ak mam pri tom SL100 dolarov a profit target 400 dolarov, kazdy si vie zratat, ze je to ziskove rozhodnutie, tak ako v pokri ked dotahujeme na flush draw a mame na to odds)

Ak by mal niekto zaujem, nech napise PM, vedel by som ho mozno na niektore veci nasmerovat.

:gl:
Kominak

Založený: Sep 2007
Poďakoval/li: 36 krát/9 krát

Odoslaťod yegon 09 Jún 2010 19:21

SadPraetor napísal:HU limit bot
je taky program co by beatoval turnaj WSOP?
lebo to je trosku rozdiel, daleko viacej nekvatifikovatelnych premennych

mal si moznost niekedy citat graf? pravdepodobne by to software do urcitej miery zvladol, vlastne aj zvlada, su aplikacie co ti nachadzaju rozne patterny, ale rozhodnutie, instinkt, schopnost prikladat vahu roznym indikatorom, a na zaklade toho sa rozhodnut

trh nie je nieco proti comu hras, trh sa sklada z miliona obchodnikov, miliona obchodov, preferencii, i emocii ako strachu, ziaden stroj ani clovek nie je schopny pozbierat vsetky informacie a vyhodnotit, a ani sa k nim nedostane
tvoj ciel pri obchodovani nie je porazit trh, ty sa kludne mozes s nim zviest

skusim to uchopit inak
preco pokladas obchodovanie v kratom casovom useku za nieco hlupe, ale v dlhom nie?
na zaklade coho ty zvolis kam ulozit svoje peniaze na 10 rokov? na zaklade coho si vyberies spolocnost xy?

cize sa to na zaklade technickej analyzy robit neda? co je to instinkt? rozhoduje sa daytrader na zaklade niecoho ineho ako grafu? alebo je to len na zaklade grafu a lepsi obchodnik v nom vidi nieco ine nez horsi obchodnik?

lebo moj pohlad na daytrading je to co napisal Kominak a najst v grafe formaciu dvojity vrchol je elementarna softverova zalezitost absolutne neporovnatelna s komplexnostou beatovania wsop turnajov :) to je proste nebe a dudy

co sa tyka dlhodobeho obchodovania tak to je presne to iste ako keby si kupoval rpiamo nejaku firmu, rozhodnes sa na zaklade fundamentalnej analyzy, ceny fyzickeho majetku firmy, kvality manazmentu atd. - kupis firmu o ktorej si myslis ze ma potencial a aj v pripade neuspechu ma slusny fyzicky majetok ktoreho rozpredanim sa daju pokryt straty. Myslim ze takemu buffetovi to celkom fungovalo :)
Obrázok používateľa
yegon

Odoslaťod SadPraetor 09 Jún 2010 22:53

Na zaklade technickej analyzy sa to robit da. A ano je rozdiel ako cita grafy skuseny obchodnik a niekto kto nie je. Skuseny lahsie rozpozna falosne signaly, rychlejsie reaguje na zmenu, lahsie odhali signal, je presnejsi v prognozach, lepsie citi ako "dycha" trh.
Ano i software dokaze rozpoznat radu technickych indikatorov, ale pracuje len ako stroj, ten instinkt tam chyba, preto zrobi chyby ktore clovek inak nezrobi. Je ziskovy, ale schopnost posudit komplexnost situacie v dlhsom obdobi, kde kombinujes technicku a fundamentalnu analyzu (je nazor, a ja ho zastavam, ze tieto 2 styly vlastne su len interpretaciou psychologickej analyzy - trosku na dlhsie) tak tam uz nepochodi. Lebo nie si schopny kvantifikovat hromadu faktorov. Tam treba ten cit cloveka, instinkt. A ano da sa to porovnavat s komplexnostou WSOP turnaja.
Cize automatizovany software je vcelku ok v kratkom obdobi (cim kratsom, tym lepsie, preto ako som popisoval robi obchody na par sekund, tam si vedie najlepsie), v dlhom cloveka nezastupis. Naopak clovek je schopny byt uspesny i v kratkom obdobi. A i intraday obchodnik sa zaujima o buducnost, a prognozy trhu na dlhsie obdobie, a tieto veci potom iplementuje do svojho intraday obchodovania. U softwaru to robia analytici a IT, ktory mu zadava nove a nove parametre, ako tak statisticky kvantifikovatelne, aby software mal taketo informacie, sam si ich neziska a nespracuje.
Taky software je vcelku draha zalezitost a potrebuje docela slusnu masinu. Normalny smrtelnik je vsak schopny obchodovat na trhu a obchodovat uspesne na zaklade technickej analyzy, pomocou par grafov. Cize je to pristupne i nam.

Vidim ze si zastanca obchodovania v dlhom obdobi. Ja nie. Ale to je v poriadku. Ked som testoval svoj prvy obchodny system, tak som si myslel (respektive som si povedal) ze budem swing obchodnik. Blbost, mam krv intraday obchodnika, a skusat predpovedat pohyb nejakeho aktiva, na mesiace dopredu, pokladam uz z principu neznalosti vsetkych faktorov v buducnosti za nemozne.

Ak chces obchodovat na dlhej trati, np, gl :gl: , ale dovolim si ta upozornit, ze taketo obchodovanie prinasa rizika
umrtveny kapital
okolnosti sa za mesiac mozu rychlo zmenit, ty mozes mat otvorenu riskantnu poziciu nasledne
nizsi vynos, na ktory mozes cakat aj roky nez sa ta akcia niekam pohne
chyby z dosledku "tiltu" (nie zlost, ale skor tvrdohlavost, tie akcie mi nieco dlzia, musia ist hore az podom ich predam, ved som s nimi uz stravil tolko casu, musim im dat sancu...)

Buffetovi to vyslo, ale i ten prvych 10 rokov bol na tom zle
Buffet ma navyse dost kapitalu aby v pripade ked kupi spolocnost, tak moze zasahovat do jej rozhodovania, a tak chrani svoje zaujmy, navyse ma velke portfolie, aj niektore jeho investicie nevysli, ale ma dost inych, ktore to vykryju a zachrania
Nemyslim ze ty budes mat taku moznost zasahovat do spolocnosti, teda si vydany na milost/nemilost managementu, to by som skor zvolil podnikanie ako investiciu

pre zrozumitelnost, kratke obdobie v tomto mojom prispevku = par dni
dlhe = cokolvek nad
dnes staci jedno vyjadrenia nejakeho politika a rozhodi to trhy, ktovie kto si pusti na spacir pusu zajtra
Obrázok používateľa
SadPraetor

Odoslaťod yegon 09 Jún 2010 23:38

stale neviem co myslis tym instinktom, vacsina intraday obchodnikov ide imo podla nejakej knizky a hlada napriklad 2 vrcholy na grafe a vtedy nakupuje. Ak by som mal tradovat tymto sposobom tak samozrejme ziaden instinkt nemam a siel by som technicky podla navodu. Som programator a stvojim nazorom na zlozitost a cenovu a vypoctovu narocnost softberoveho riesenia sa nezhodujem - grafy su volne dostupne na nete a rozpoznanie tych patternov ktore som videl traderov pouzivat naprogramuje bezny programator za 2-3 dni. Vypoctovo to vobec nie je narocne a zvladne to hocake PCcko. Porovnanie s poker botom je absolutne mimo misu - ten je radovo 1000 a viac krat zlozitejsi a aj to som to odhadol este optimisticky

inak mam pocit ako keby si sa na akcie pozeral (mozno daytraderska deformacia) ako keby nemali nejaku hodnotu, ako keby za nimi nestala skutocna spolocnost ktora nieco vyraba ale ako keby to cele bolo postavene len na trhu a jeho psychologii. Ak si vyberies firmu ktora je dobra a trhom konzervativne ohodnotena tak je slusna sanca ze bude dobra aj o 5 rokov a kedze neboli jej akcie nadhodnotene a ich cena sa blizila skutocnej hodnote spolocnosi tak riziko ze vyrazne klesnu je nizke.

Urcite to nebude cesta k rychlym peniazom. Nehovorim tu o 100% zhodnoteni akcii v priebehu roka, hovorim o investovani nie spekulacii cize sa hybeme radovo v percentach za rok. A co sa tyka viazanosti kapitalu - no ved o tom to investovanie je snad :) Mas peniaze ktore nepotrebujes chces ich niekam ulozit aby sa zhodnocovali tak ich investujes do akcii - je jasne ze nebudem do akcii vrazat peniaze ktore o mesiac budem potrebovat. Je to len sposob sporenia.
Obrázok používateľa
yegon

Odoslaťod Mayday 10 Jún 2010 08:11

yegon tu nacrtol nieco zaujimave a ja k tomu chcem este nieco dodat.

yegon napísal:inak mam pocit ako keby si sa na akcie pozeral (mozno daytraderska deformacia) ako keby nemali nejaku hodnotu, ako keby za nimi nestala skutocna spolocnost ktora nieco vyraba ale ako keby to cele bolo postavene len na trhu a jeho psychologii.

k tomuto chcem dodat nasledovne: v dnesnej dobe existuje jeden faktor, ktory rozumne intradenne obchodovanie v mojich ociach viac-menej znemoznuje a tym je spolitizovanie ekonomiky.

Pozrite sa na Dow Jones a S & 500 - do marca, kym americky FED aktivne posuval peniaze na trh rastli, potom to stiahol a zacali padat. Denne nastavaju stovky drobnejsich politickych rozhodnuti, ktore su z velkej casti bez inside informacii nepredvidatelne. Tieto mocne zasahy ruky velkeho brata do trhu sposobuju distorcie, vysielaju nespravne signaly a maju obvykle obrovske nezamyslane a nepredvidane vedlajsie nasledky.

Ak by sme tu mali naozaj slobodny trh, vyzeralo by to lepsie s nadejou na opakovatelne uspechy v intradennom obchodovani.

Na druhej strane aj v dnesnych prepolitizovanych trhoch je mozno robit hodnotove investovanie dlhodobejsieho charakteru. Lebo z kratkodobeho hladiska nemas sajnu, co sa bude diat, vsetko to zavisi od toho, ako sa nejaka hlava pomazana politikarska vyspi. Ale z dlhodobeho hladiska tieto Keynesove deti realita dobehne, aj so vsetkymi nasledkami, ktore odkladali a prave na tychto distorciach je IMO mozne zarabat, ak si schopny vcas identifikovat trend. Pri intradennom obchodovani mi to prijde ako keby si nemal moc ake trendy identifikovat, lebo vsetky su postavene na cisto abstraktnych podkladoch.

tieto riadky samozrejme treba brat s velkou rezervou, kedze o intraday tradingu toho vela neviem ;)
Mayday

Založený: Jan 2009
Poďakoval/li: 31 krát/24 krát

Odoslaťod Kominak 10 Jún 2010 09:22

podla mna prilis do toho intraday tahate fundamentalnu analyzu. FED tlaci peniaze, stiahne sa a neviem co. To pre ID nieje az take dolezite, lebo otvorenu poziciu drzis v radoch par minut. Jedine na co si davam pozor je, ze nevstupujem do pozicie tesne pred takymto reportom a v pripade ak v pozicii som tak posuvam SL do oblasti vstupu, teda ak sa to otoci vystupim na nule.

ukazka ako to moze vyzerat v praxi. vcerajsi den na trhu emini Russell 2000:

1. obchod je formacia dvojity vrchol, vstup by bol na prieraze prvej korekcie oznaceny prvou zltou linkou na 623,0. Stop loss je v logickej zone 100 dolarov od vstupu (1 cely bod ma hodnotu 100 dolarov). Low posledneho swingu je 618,6 teda potencial mame 340 dolarov. Pomer risku a zisku je 3,4:1 teda staci nam aj 50 percentna uspesnost aby sme boli ziskovy na takejto situacii.

2. obchod double bottom. vstup opat na prieraze korekcie. SL vychadza 170 dolarov. potencial dostatocny. v pripade vystupu na 630,2 je zisk 1000 dolarov za par minut. Vzdy sa jedna o obchodovanie jedneho kontraktu. Tie sa daju pridavat a odoberat v zavislosti od moneymanagementu a velkosti uctu.

je jedno ci trh pada, alebo rastie, ci grecko sa potapa, alebo sa rozsiruje ropna skvrna. Fundamenty v intrady niesu az take dolezite, lebo obchoduju sa hlavne technicke formacie ako v ukazke.
Prílohy
DT.PNG
DT.PNG (130.89 ) Zobrazená 2541 krát
Kominak

Založený: Sep 2007
Poďakoval/li: 36 krát/9 krát

Odoslaťod SadPraetor 10 Jún 2010 12:49

To yegon

Nie som si isty o com vlastne diskutujeme (respektive v com je "konflikt", na co poukazujes/oponujes, a o com hovorim ja, ci sa zhodujeme)

Co obranujem ja: bola vznesena otazka, ake je minimum aby som mohol zacat obchodovat (ja aktivne na trhu), urcil som sumy, a tvrdim ze to zvladne i trader z domu od pc. Poukazal som na moznosti akcii, opcii a futures, a hovorim akym smerom si myslim zeby sa zacinajuci obchodnik s malickym kapitalom mal asi uberat (kde asi najlepsie zhodnoti svoje peniaze ak chce obchodovat na burze)
neviem presne kde zacala nasa diskusia, a coho sa tyka, vcelku vnimam to tak ze sa ti nepaci daytrading, a hovoris o tom ako o niecom hlupom, kde sa ta snazia oblbnut a okradnut o peniaze. Snazim sa poukazat co vsetko daytrading obnasa, a ze to nie je take jednoduche a mechanicke

Ak ty vidis pointu v tom ci sa da zrobit program ktory by mechanicky obchodoval, alebo ci by obchodnik mohol ist mechanicky bez rozmyslania len podla navodu, tak ano, i ked som si nie isty uspechom
I ked ides podla knihy, nikdy na trhu nestretnes rovnako vyzerajuci graf, su si podobne, ale nie rovnake, je na tebe zvazit ci je to pre teba signal k vstupu alebo to budes pokladat za falosny signal, takze mat otvorenu knihu a len tak hladat 2 vrcholy nebude uspesne obchodovanie
A ten program naprogramovat, vcelku by som ta i vyzval dokaz to, lebo keby to bolo take jednoduche, tak by to bolo ohromne rozsirene... co nie je. Ja sa v tom hybem, a stale to robia zvecsa ludia nie stroje. Tak to asi ma svoj dovod
Instinkt? Cit? hrajes poker ako bot, alebo obcas uz podvedome citis ze nieco nie je v poriadku? uz neviem ako inak sa vyjadrit.
Cokolvek co v zivote co robis, tak je tam to podvedomie, instinkt, skuseny vodic vs novacik atd.
Takze ten cit v ochodovani pomaha

Co sa tyka akcii
Ja si velmi dobre uvedomujem ze za nimi je spolocnost. Vtip je v tom ze niekto kto nema rozhodovacia pravo (aj ked vlastnis akcie s hlasovacim pravom, stale je to strasne malo na to aby si v spolocnosti nieco urobil) nema dosah na spolocnost
takze nevlastnis spolocnost, teda akcie su pre teba len kus papiera ktorych hodnotu urcuje trh, nie ty
vyber firmy je ok, mozes zvazit akekolvek veci, a v case rozhodnutia ivestovat do tychto akcii, to bude spravne rozhodnutie
ale za 5 rokov, sa vymeni management, novy majitel, vlada zvysi dane, zavedie cla, vypukne vojna, bude problem sa dostat k surovinam, na trh vstupi konkurencia s lepsim vyrobkom ... a z tvojich akcii je zdrap papiera
buffet ma dosah na spolocnosti, preto moze dozerat kam sa uberaju
a za tych 5 rokov sa akcie nemusia pohnut nikam, na to aby sa pohli by sa spolocnost musela vyvijat, novy vyrobok, novy trh, a pod
kde mas zaruku ze tak bude. Budes dostavat dividendy, ale pokial nemas velky balik akcii (a ak vobec budu) tak to ta z biedy nevytrhne
tam nastupuje uz diverzifikacia rizika, tym ze mas portfolio... (ale starat sa o to nieco stoji, takze je tu moznost vyuzit sluzby investicnych fondov)
to uz radsej s tymi peniazme zacnem podnikat, tam o vysledku rozhodnes ty

z tychto dovodov sa mi investovanie na take dlhe obdobie vidi ako prilis rizikove, a malo vynosne

a nemyl sa
ked nakupis akcie, je jedno ci ich drzis 5min, alebo 5 rokov, stale je to spekulacia!
len banky pouzivaju slovicko "investovanie" lebo znie tak odborne, tak bezpecne, nie ty neriskujes, ty investujes, blbost, vsadzas si na vysledok do buducnosti, je to to iste ako si vsadit na kona v dostihoch
ja by som o investovani hovoril az vo chvili ked podnikas, a rozhodnes sa rozsirit vyrobu za tie peniaze, alebo skupis spolocnost, a zacnes ju spravovat

mal som podozrenie ze mas nieco s IT. Prosim toto neber ako utok/urazku/alebo pokus sa chovat nadradene, ale uz som mal moznost pracovat s ITakmi na rieseni ekonomickych problemov, a bolo velmi tazke sa naladit na rovnaku vlnu. Vy vnimate svet by som povedal ano/nie, my ekonomovia vzdy dodavame za odpovedou aj "ale". Proste vnimame svet inak, myslim si ze na konci diskusie ani jeden z nas nebude spokojny s argumentami toho druheho, ale ja som s tym ok...

Kominak
spravne poukazal ze do intraday obchodovania by sme fundamentalnu analyzu moc tahat nemali, ta tam ma minimalny vplyv. Skor to tvori pozadie, aby obchodnik vedel aka nalada prevlada na trhu

Mayday
praveze si myslim ze intraday obchodovanie je ocistene od takychto fundamentalnych vplyvov, poziciu drzis 20min, za ten cas si malokto z vlady/fedu pusti pusu na spacir, a ked sa k niecomu schyluje tak neobchodujes (ako poukazal kominak)
intradenni obchodovanie je z velkej casti zalozene na technickej analyze (ale i fundamentalna sprava v style, spolocnost xy dostala patent na zazracny liek = akcie +400%)
"Lebo z kratkodobeho hladiska nemas sajnu, co sa bude diat, vsetko to zavisi od toho, ako sa nejaka hlava pomazana politikarska vyspi"
moj nazor je prave opacny, v kratkodobom hladisku nema ta pomazana hlava cas nieco zrobit
v kratkodobom hladisku mas menej a menej faktorov co ti urcia vyvoj ceny, ved i preto je automatizovany software robeny na velmi kratke obdobia, lebo tam nie su faktory ktore on ani nie je schopny "pochopit"
v kratekej dobe je tvoja predikcia presnejsia nez v dhom casovom useku

ide iba o to ako vnimas casovy usek, trend moze trvat 2 hodiny , ide o to aky graf zvolis, co pokladas za trend, a ako dlho mas otvorenu poziciu
napopak v dlhom obdobi vnimas trend ako nieco nad 50dni povedzme
ale v intraday obchodovani sa ako indikator nepouziva trend, alebo malokedy
bezne su moving avg, boolingerove pasma, stochastic, MDA, support/resistance, trojuholnikove formacie, hlava-ramena a kopec dalsich

ale suhlasim s tym ze trh je v dnesnej dobe deformovany zvonku
Obrázok používateľa
SadPraetor

Odoslaťod yegon 10 Jún 2010 13:18

omg pises prilis dlhe posty - vzdavam sa lebo nemam cas to citat :)

len ako svoj zaverecny prispevok zhrniem - cele co som chcel povedat je ze daytrading je podla mna somarina, pohyby na grafe su nahodne a nedaju sa extrapolovat do buducnosti, ti ktorym to fungovalo a zarobili vela su luckeri a to je asi vsetko :)
Obrázok používateľa
yegon

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Práca s peniazmi

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.

Prihlásenie

Zabudol som heslo

Nie ste zaregistrovaný? Registrácia tu!