Na zaklade technickej analyzy sa to robit da. A ano je rozdiel ako cita grafy skuseny obchodnik a niekto kto nie je. Skuseny lahsie rozpozna falosne signaly, rychlejsie reaguje na zmenu, lahsie odhali signal, je presnejsi v prognozach, lepsie citi ako "dycha" trh.
Ano i software dokaze rozpoznat radu technickych indikatorov, ale pracuje len ako stroj, ten instinkt tam chyba, preto zrobi chyby ktore clovek inak nezrobi. Je ziskovy, ale schopnost posudit komplexnost situacie v dlhsom obdobi, kde kombinujes technicku a fundamentalnu analyzu (je nazor, a ja ho zastavam, ze tieto 2 styly vlastne su len interpretaciou psychologickej analyzy - trosku na dlhsie) tak tam uz nepochodi. Lebo nie si schopny kvantifikovat hromadu faktorov. Tam treba ten cit cloveka, instinkt. A ano da sa to porovnavat s komplexnostou WSOP turnaja.
Cize automatizovany software je vcelku ok v kratkom obdobi (cim kratsom, tym lepsie, preto ako som popisoval robi obchody na par sekund, tam si vedie najlepsie), v dlhom cloveka nezastupis. Naopak clovek je schopny byt uspesny i v kratkom obdobi. A i intraday obchodnik sa zaujima o buducnost, a prognozy trhu na dlhsie obdobie, a tieto veci potom iplementuje do svojho intraday obchodovania. U softwaru to robia analytici a IT, ktory mu zadava nove a nove parametre, ako tak statisticky kvantifikovatelne, aby software mal taketo informacie, sam si ich neziska a nespracuje.
Taky software je vcelku draha zalezitost a potrebuje docela slusnu masinu. Normalny smrtelnik je vsak schopny obchodovat na trhu a obchodovat uspesne na zaklade technickej analyzy, pomocou par grafov. Cize je to pristupne i nam.
Vidim ze si zastanca obchodovania v dlhom obdobi. Ja nie. Ale to je v poriadku. Ked som testoval svoj prvy obchodny system, tak som si myslel (respektive som si povedal) ze budem swing obchodnik. Blbost, mam krv intraday obchodnika, a skusat predpovedat pohyb nejakeho aktiva, na mesiace dopredu, pokladam uz z principu neznalosti vsetkych faktorov v buducnosti za nemozne.
Ak chces obchodovat na dlhej trati, np, gl
, ale dovolim si ta upozornit, ze taketo obchodovanie prinasa rizika
umrtveny kapital
okolnosti sa za mesiac mozu rychlo zmenit, ty mozes mat otvorenu riskantnu poziciu nasledne
nizsi vynos, na ktory mozes cakat aj roky nez sa ta akcia niekam pohne
chyby z dosledku "tiltu" (nie zlost, ale skor tvrdohlavost, tie akcie mi nieco dlzia, musia ist hore az podom ich predam, ved som s nimi uz stravil tolko casu, musim im dat sancu...)
Buffetovi to vyslo, ale i ten prvych 10 rokov bol na tom zle
Buffet ma navyse dost kapitalu aby v pripade ked kupi spolocnost, tak moze zasahovat do jej rozhodovania, a tak chrani svoje zaujmy, navyse ma velke portfolie, aj niektore jeho investicie nevysli, ale ma dost inych, ktore to vykryju a zachrania
Nemyslim ze ty budes mat taku moznost zasahovat do spolocnosti, teda si vydany na milost/nemilost managementu, to by som skor zvolil podnikanie ako investiciu
pre zrozumitelnost, kratke obdobie v tomto mojom prispevku = par dni
dlhe = cokolvek nad
dnes staci jedno vyjadrenia nejakeho politika a rozhodi to trhy, ktovie kto si pusti na spacir pusu zajtra