Uz prichadzam!..
Bude to mozno trosku dlhsi a zamyslavejsi post a nikoho nikam nebudem vozit, ale nevadi. Kazdopadne, rozoberal som to svojho casu (pocas najhorsich swingow) aj s jednym svojim coachom.
Vysledok diskusie bol asi taky, ze hram dost dobre a solid (skillset), obcas uponahlam veci (pripadne hram overaggro), bez hlbsieho premyslenia instaklikam a dostavam sa do nepeknych a super-high variance spotov. Z tohto dovodu sme hladali pricinu, dospeli sme k niekolkym veciam:
1. Sam o sebe som zbrkla povaha, ked treba riesit problemy (vecne som mal z matiky zle pisomku preto, lebo 3+4=9, hoci podstatu prikladu ktory nevyratal skoro nikto som tam mal lol
)
2. Dlhodoboby mindset problem sposobeny swingom,raz to elzon nazval ze je to podobne inflacnej spirale: raz si nastupis a ak sa nespamatas, uz je to len a len horsie
3. Tento mindest problem, co je najhorsie, vyustuje do ovela vacsieho problemu=> tym je problem
ocakavania Tento problem v podstate asi popisuje aj kaktus, je zrejme prirodzeny ludskej psychike, ocakavame, ze ideme hrat session a ze na konci budeme 2-3 BI hore, lebo ved hrame dobre, tak to ocakavame.
Nie je to uplne ten primarny result oriented pristup, ale napr. u mna sa to prejavovalo tak, ze som si hral, solid, dobre, prehral BI na nejaky suckout/nahodny top superovho rangu, nasledne druhy a uz som bol v tom. (aby som to porovnal za mojich dobrych casov som zvykol byt kludne down 4-5bi nl200 a hrat na svoje psychicke pomery supersolid.)
'byt v tom' sa prejavoval hlavne tak, ze:
1. Zacal som overplayovat spoty, nejake JJ/AQs ktore by som predtym vs utg raiser flatol som zacal sqz/shipovat
2. Nejake fdraws na AQxss vs ryby ktore nikdy nepolozia (a fdraw hrame agresivne najma kvoli FE a balancu rangu) som tam zacal raise/shipovat no thinker at all
3. Zacal som nadmerne cbetovat/barrelovat bez akehokolvek planu a nasledne pritom smutne vzdavat (pripadne no balls)- aneb pochovaj si cervenu na vecne veky
4. Ak som aj nieco v tomto ragi uhral a 'bolo dobre-ocakavanie naplnene', nepomohlo to na dlho, nakolko som hral super high variance (+zle + bluffspewy) a o chvilku som to of kors nemal
Suma sumarum z toho pre mna bola:
1. Mindset v pokri je minimalne 50 % uspechu podobne ako jedenie pri cviceni
2. Mat ocakavania v zmysle chcem uz UP session atd. je zle, treba hrat kazdu single ruku, idealne si ani nepozerat graf pocas session, idealne si ani nepozerat cervenu (potom tie napady typu toto sqznem a urcite cbetnem boostne sa mi redline-bez ohladu na to, ze super tam ma megastrong range/board je shit)
3. Koncentrovat sa na hru (prosim vypnite si facebook, ICQ, film aj ten 15ty stol ak chcete byt naozaj good-cest vynimkam)
4. Pre mna silny bod, nedavat emocie do superov - stavalo sa mi ze som spravil nejaky spewy 3barrel, typek ma tam odcalloval a nelzon uz len pocuval 'to je kok....
ako to moze blablabla...' (ofc pocas hry si tam sam nejaku hlbsiu analyzu dovolit nemozem-stotoznit sa s aktualnou emociou je ale fail, takisto nechat emocie vstupovat do rozhodnuti)
4.a Mam pocit, ze ked vas ovladnu emocie tak aj nasledne suckouty vami ovela viac mavaju, ako ked mate chladny technicko-analyticky pristup. Poker je predsa len hra, postavena na pravidlach, da sa vnimat ako urcity model (na vas je, ake premenne/vstupy dosadite a ako presny vas model je v danej situacii)
5. Zaujimave je, ze aj ked som mal pocas swingu coaching, zacal som pozerat vieda viac ako kedykolvek snad predtym- vysledky sa nelepsili, lebo som ocakaval vysledky (zaujimavy zacarovany kruh) a skrz mindset nehral optimalne at all
Odpoved je simple, moze, lebo je to poker a ma taku moznost. Ak bol nas bluff naozaj good tak okej, ak bol dobry ale super nie je dost dobry na to, aby o tom vedel, je to chyba nasho handreadingu a predpokladov. Ano, nasho, chyba je najcastejsie v nas, nie v roome, softe, papierikoch ani nicom podobnom
Podla mna netreba byt vzdy presvedceny, ze sme the best (len v zdravej miere)a bolo to best (ano tilt podporuje toto zmyslanie), robit si reviews a byt skutocne
honest-ak to nedokazete, diskutujte svoje ruky---ano ano aj vyhrane
Mne vsetky tieto uvahy, ktore sa tykali aj toho co pre mna poker je a preco ho hram, a ci ho nemam radsej nehrat otvorili dost oci v hladani dovodov neuspechu(ak to nahodou nie z textu jasne, dovod=ME) a hladani rieseni.
to all
edit: este by som rad podakoval hlavne
dzejkejovi , ked uz sa tu tak rozpisujem, ved on vie zaco