The Treaty of Rome applies to the European Territories for whose external relations a Member State is responsible, unless such a territory is specifically excluded. Hence Gibraltar's inclusion in the European Union and the European Economic Area. Although Gibraltar is a separate jurisdiction from the United Kingdom, in the eyes of other Member States, the United Kingdom and Gibraltar are one and the same Member State.[/quote]
snad nechces tvrdit ze aj australia a kanada je v eu
[/quote]
ak mas problem s anglictinou tak ti ten text prelozim - lebo inak si neviem vysvetlit tento tvoj koment. a koncim tuto debatu lebo vidim ze to nema zmysel. okrem par prazdnych fraz som od teba necital jediny normalny argument.[/quote]
ja viem co to znamena ale nechapem co tym chces povedat
hlavne preto ze to co pises sa tyka medzistanych zmluv dohoda a hlavne rimskych zmluv (australia a kanada je tak islo clenom commonwealthu ako gibraltar- preto ta narazka)[/quote]
1. Preco pleties dokopy EU a Commonwealth?? jedna sa o dva uplne odlisne subjekty
2. co tym chcem povedat je to, ze kedze "Although Gibraltar is a separate jurisdiction from the United Kingdom, in the eyes of other Member States, the United Kingdom and Gibraltar are one and the same Member State" vymozitelnost prava by mala byt na gibraltare presne taka ista ako v UK Nemecku Rakusku alebo hocijakom inom clenskom state EU. tym padom by som sa v pripade sudneho sporu vobec neobaval manipulacie o nic viac ako keby som zaloval nejaku anglicku ltd. za to ze mi nendodala objednany tovar alebo cokolvek ine. a ak by uz aj k niecomu takemu doslo mas vzdy minimalne moznost obratit sa na europsky sud pre ludske prava nakolko bolo porusene tvoje pravo na spravodlivy proces a tam si uz nejaky court of gibraltar velmi nepomoze. a co sa tyka milionov na advokata tak dalsie z tvojich zakladnych ludskych prav je nechat sa zastupovat prvanym zastupcom v konani. v pripade ze si ho nemozes dovoli ustanovi ti ho sud ergo po preukazani majetkovych pomerov by si mal dostat advokata bezplatne.
co sa tyka toho ze vsetky spory sa riesia podla prava gibraltaru to je u zase otazka medzinarodneho prava sukromneho a opat nema suvis s vymozitelnostou prava. vola sa to volba prava a u nas to upravuje zakon o medzinarodnom prave sukromnom a procesnom (97/1963 Zb. ak si ho chces najst).
ale uz sme zabehli uplne mimo pokru takze uz vazne prestavam spamovat rozborom imaginarneho sudneho sporu :-)